NekretnineBre

Šta je Smart Home sistem i kako da vaš dom učinite “pametnim”?

Šta je Smart Home sistem i kako da vaš dom učinite “pametnim”?

Pametni domovi - stanovi i kuće u kojima je “sve na klik”, uveliko nisu futurističke priče. Unutrašnjost enterijera opremljena inovativnim uređajima izuzetno je cenjena i tražena na tržištu nekretnina.

Ukoliko ste ljubitelj tehnologije i uživate u prikupljanju novih gedžeta, pred vama se nalazi koristan tekst u kojem ćete saznati nešto više o pametnim domovima, ali i pronaći nekoliko ideja kako da ovaj trend uvedete i u svom enterijeru.


Šta je pametna kuća i od čega se sastoji jedan Smart Home sistem?


Danas gotovo da nema opremljene nekretnine koja ne sadrži neki moderan ili “pametan” uređaj. To mogu biti računari, televizori, kuhinjski aparati ili pak moderne vage za merenje ili druga pomagala i uređaji u domu, koji stanarima svakodnevicu čine komfornijom, lakšom i zabavnijom.

Pametne kuće predstavljaju naredni korak u obezbeđivanju komfora u domu. Njihova svrha je u vrednostima ka kojima teži moderan život pojedinca u savremenom dobu. Pametne kuće omogućavaju ispunjavanje individualnih zahteva korisnika, tako da stanarima obezbeđuju veću produktivnost, ali i više slobodnog vremena.

U pitanju su takozvani Smart Home sistemi koji omogućavaju da uređajima u vašem domu upravljate sa jednog mesta - najčešće putem ekrana vašeg pametnog mobilnog telefona.

Ne samo da je život u pametnim kućama udobniji, već postoje mnogobrojni dodatni kvaliteti koje Smart Home sistemi uvode u život korisnika. Pored bezbednosti koju ovakvi sistemi u domovima podižu na maksimalni nivo, upotreba Smart Home sistema obezbeđuje i ekonomičniju upotrebu električne energije.

Pametne kuće se sastoje od dva tipa uređaja: od opreme kojom upravljate i sistema koji tu opremu kontrolišu. Smart Home sistem može uključivati mnogobrojne uređaje različitih funkcionalnosti, pa ukoliko se odlučite da ovakav životni stil implementirate u vaš dom - na vama je da sadržaj vašeg Smart Home sistema organizujete u skladu sa vašim potrebama, željama i budžetom.

U nastavku ovog teksta, pronađite neke naše predloge za opremanje stana ili kuće pametnim uređajima koji vas mogu inspirisati da enterijer doma uredite baš po vašoj meri.


Pametna kuhinja - pametna bela tehnika u koju vredi uložiti


Kuhinja je izuzetno važno prohodno mesto u stanu ili kući, upravo jer svi ukućani zasigurno provode vreme u istoj - posebno ukoliko je u pitanju deljen prostor sa trpezarijom ili pak, u poslednje vreme posebno atraktivan - open space koncept enterijera u celosti.

Upravo zato se, prilikom uvođenjem Smart Home sistema u dom, akcenat neretko stavlja na investiranje u opremanje kuhinje i pametnu belu tehniku, kao i male kuhinjske aparate.

Pametni frizider koji vam sam javlja koje namirnice vam nedostaju, aparat za kafu koji će obezbediti da vas šoljica tople kafe dočeka u unapred određeno vreme ili pametni blender koji će vam meriti tačne nutritivne vrednosti namirnica i pripomoći u održavanju zdravih navika u ishrani, samo su neki od dostupnih opcija.
 

Pametno kupatilo


Pametno kupatilo - kako do futurističkog kupatila u domu?


Kupatilo je prostorija u domu koja je neretko nepravedno zapostavljena kada je reč o pažljivom ulaganju u ambijent i stepen komfora istog. Pametna kupatila omogućavaju veći ugođaj ukućanima prilikom boravna u prostoriji, ali - zavisno od izbora implementiranih uređaja, mogu da obezbeđuju veći stepen higijene.

Glasovno podešavanje temperature i jačine mlaza tuša, zagrevanje wc daske u unapred određenim vremenskim intervalima, slavina koja prepoznavanjem vašeg lica podešava temeperaturu vode prema vašim preferencama, kao i uključivanje svetla uz pomoć glasa, samo su neke od praktičnih funkcionalnosti dobro opremljenog pametnog kupatila.


Pametna bezbednosna rešenja - kako do maksimalne bezbednosti u modernom domaćinstvu?


Bezbednost u domu je neizostvno važna - kako vas i vama dragih osoba, tako i vašeg vrednog inventara u domaćinstvu. Pristup nadzornim kamerama, rukovanje pametnim bravama su neke od mogućnosti da upotrebite karakteristiku pametnog doma da u realnom vremenu, sa jednog - i to bilo kog mesta, upravljate svim pametnim uređajima.

Bilo da želite da uvećate vrednost nekretnine koju prodajete ili iznajmljujete, ili da želite da unesete dodatnu dozu udobnosti u vaš život - transformisanje doma u “pametniji” je, prema mišljenju mnogih ljubitelja tehnologije, nepogrešivo isplativa odluka.

Bezbednost, komfor i ekonomičnost su neki od glavnih benefiti pametnog doma. Pametni uređaji u domu mogu potpuno izmeniti vašu svakodnevnu rutinu čineći je značajno efikasnijom. U periodu u kojem su vreme i energija najvažniji resursi čoveka, nije neobično zašto su pametni domovi na posebno dobrom glasu kada je reč o tržištu nekretnina.

Naravno, važno je napomenuti da pametne kuće ne moraju podrazumevati tranformaciju njenog prethodnog stanja “iz korena”, već je možete postepeno graditi tokom vremena, u skladu sa individualnim potrebama i mogućnostima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv, kao i da smo uspeli da vas inspirišemo da saznate više o Smart Home sistemima i potencijalno pomogli da pronađete idealan pametni uređaj za vas i vaše ukućane.

 

Slike:
https://unsplash.com/photos/IJkSskfEqrM
https://unsplash.com/photos/JAn_aeGk_TM

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
93,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
81 m2