NekretnineBre

10 Saveta kako napraviti dobre fotografije za prodaju stana

10 Saveta kako napraviti dobre fotografije za prodaju stana
15
Nov
10 Saveta kako napraviti dobre fotografije za prodaju stana (280)
Objavljeno 15/Nov/2022, Autor: NekretnineBre.com

 

Šta je fotografija nekretnina?

 

Fotografija nekretnina je jako popularna, a kuće se svakodnevno izdaju i prodaju širom sveta dobrim delom zahvaljujući i profesionalno pripremljenim fotografijama. Svaki agent i agencija za nekretnine se bore za pažnju kupaca sa što boljim i atraktivnijim fotografijama. Ne bez razloga jer statistike pokazuju da su kupcima slike nekretnine jedan od ključnih razloga da kontaktiraju agenciju koja je prodaje.

 

Zapamtite, fotografija nekretnina se odnosi na to da ceo stan izgleda dobro, a ne jedna prostorija!

 

Pre nego što počnete obratite pažnju na sve što bi hteli da istaknete a pre svega na:

 • Prostranost
 • Osvetljenost

 

Svi oni detalji koji olakšavaju život će privući više potencijalnih kupaca kao što su:

 

Snimanje profesionalne fotografije u početku može izgledati malo nezgodno, ali sa ovim jednostavnim savetima, napravićete prelepe, dosledne fotografije.
To će naterati vaše lokalne agente da vas pozovu!

 

Zašto bi ljudi fotografisali kuće i stanove?

 

Istina je da postoji velika potražnja za fotografima nekretnina s obzirom na trenutno stambeno tržište u mnogim delovima sveta. Ovaj specijalizovani žanr može izgledati jednostavno, ali zahteva određene veštine da biste snimili efektivne i ubedljive fotografije stana za prodaju.

 

Fotografija nekretnine

 

Da li je fotografija nekretnina isplativa?

 

Pošto je to specifična disciplina, nije toliko popularna kao pejzažna ili portretna fotografija. Ali to znači da ćete imati veće šanse da dobijete više klijenata i zaradite više od fotografa u drugim oblastima, posebno ako naučite kako da plasirate i svoj posao fotografisanja nekretnina!

Takođe, pošto ima veliki broj agencija za nekretnine i ponuda nekretnine na tržištu, sigurno je da neće nedostajati objekata za fotografisanje. Agenti za nekretnine će ponekad zadržati stare fotografije, ali će verovatnije naručiti nove kada prodaju kuću. To je zato što postoje promene u objektu ili bašti.

 

Koliko zarađuje fotograf za nekretnine?

 

Kao i svaka druga vrsta fotografije, cene za fotografije nekretnina su nezgodne i zavise od nekoliko varijabli.

U fotografisanju nekretnina, lokacija i veličina stana igraju značajnu ulogu u određivanju cene. Naravno, vaše iskustvo takođe dolazi u obzir.

 

Pre snimanja nekretnina

 

1. Imajte standardnu listu snimaka za svaku nekretninu

 

Iako ne postoje dva identična stana, postoje tipični snimci koje će svaki profesionalni fotograf nekretnina snimiti. Znati šta treba pokriti je suštinski savet u učenju kako da snimate profesionalne fotografije nekretnina. A evo malih saveta šta posebno snimiti:

 • Dva širokougaona snimka svake spavaće sobe, kuhinje i dnevnog boravka.
 • Jedna fotografija kupatila, osim ako je neverovatno lepo ili prostrano.
 • Jedna do tri fotografije dvorišta, osim ako ima neke jedinstvene karakteristike.
 • A onda jedan do dva snimka prednjeg dela zgrade gde je stan da se pokaže „privlačnost ivičnjaka“.
 • Jedan snimak svake funkcije uključuje vešeraj, garažu i ostavu.


Ova lista će vam pomoći da budete sigurni da imate referentnu tačku za postizanje svih potrebnih snimaka nekretnina.

 

Svoju listu možete dati i agentu za nekretnine, tako da znaju šta da očekuju.

 

2. Pripremite svoju opremu prethodne noći

 

Priprema je ključna u fotografisanju nekretnina. Nema ništa gore nego biti na snimanju i otkriti da si nešto zaboravio. Možda ste dovoljno upućeni da to zaobiđete.

Ali nedostatak nekoliko stvari znači da morate malo više da radite. Evo još nekoliko saveta za pripremu:

 • Uvek ponesite svoj punjač. Mrtva baterija je veliki problem.
 • Ako imate sekundarnu kameru, ponesite je.
 • Priprema opreme za fotografisanje uključuje punjenje svih baterija, formatiranje memorijske kartice i pakovanje torbe.
 • Potražite adresu na vreme da biste bili sigurni da stižete na vreme.
 • Ako imate rezervnu opremu, obavezno spakujte i te predmete.

 

Na adresi

 

3. Uklanjanje nereda

 

Uklanjanje nereda je jedan od najvažnijih saveta za fotografisanje nekretnina. Navikli smo se na nered koji se vremenom stvara u našem domu. Ali sve one sitnice koje ne primetimo isticaće se na fotografiji. Pobrinite se da vlasnici kuća održavaju površine što je moguće čistijim - radne ploče, stolove, itd.

Kada snimate enterijere, nemojte fotografisati ormare osim ako nisu prostrani ili prilagođeni. Većinu vremena, ormar je savršeno mesto za skrivanje tih malih predmeta dok ne završite sa snimanjem.

Ako želite neke ukrasne predmete, ostavite ih. Ponekad kad stignete na lokaciju, primetićete da još uvek postoji nered za koji znate da neće izgledati privlačno na fotografijama. Nema ništa loše u tome da predložite sklanjanje nekoliko stvari. Profesionalni fotograf nekretnina će potrošiti do sat vremena konstruišući scenu za jedan savršen snimak.

 

Fotografija kuhinje

 

4. Prošetajte kroz kuću pre nego što počnete da snimate

 

Svaki dom je drugačiji. Osećaj prostora pre nego što uzmete kameru u ruke će vam dati ideju kako da je snimite. Unapred zapamtite najbolje uglove i koje male predmete ćete možda morati da pomerite. To vam takođe omogućava da zamolite vlasnika kuće da vam izađe u susret. Pored toga, omogućava vam da znate koji su prostori spremni. A koje sobe će možda trebati još nekoliko minuta za sređivanje. Znajući ovo, saznaćete kojim redosledom želite da počnete da snimate fotografije nekretnina.

 

Ako niste dobri u pamćenju detalja, vodite beleške, to vam olakšava organizovanje prostorija pre nego što obavite posao.

 

5. Svetla uključena ili isključena?

 

Uključivanje svetla čini prostor toplijim i prijatnijim. Ali uvodi različite temperature boje, pa ćete morati da podesite balans belog u naknadnoj obradi. Ako ostavite isključeno svetlo, dobijate ujednačenu temperaturu svetlosti. Ali takođe često odaje hladan osećaj na fotografijama. Ako prostor ima velike prozore, razmislite o njihovom otvaranju kako biste pustili svetlost unutra.

Prirodno svetlo izgleda najbolje u većini slučajeva. Ali šta ako stan nema dovoljno prozora ili ima slabo osvetljenje? Tada koristite unutrašnja svetla ili spoljašnje bliceve. Ako sijalice u kući imaju različite temperature boje, isključite ih i koristite blic. Tople žute sijalice i bele hladne fluorescentne lampe se ne mešaju dobro u fotografiji. Naravno, možete da upalite stonu lampu za bolji efekat sve dok nema lošu senku.

 

Tokom snimanja

 

6. Koristite blic

 

Agenti i vlasnici kuća obično žure da objave oglas na mreži. A budžeti ne dozvoljavaju mnogo sati fotografisanja za jednu listu. Korišćenje blica povezanog sa kamerom je jedan od načina da se brzo krećete iz jednog prostora u drugi. Kada koristite blic na fotoaparatu, odbijajte svetlo od zidova da biste ga ublažili. Ako blic kamere usmerimo direktno u prostoriju, dobićemo strašno svetlo područje u centru.

I onda brzi pad u senku oko njega. Ovo je poznato kao vinjeta, ali je nepoželjno za fotografisanje nekretnina. Okrenite blic tako da se svetlost odbija od zida, od plafona iznad ili čak od jednog od bočnih zidova. Na ovaj način dozvoljavate da se svetlost odbija od prostora i daje ravnomerniji izgled. Takođe možete pokušati da pričvrstite difuzore svetlosti. Naravno, ove pozicije nisu moguće sa iskačućim blicem na vašoj kameri. Zato predlažem da kupite blic koji ima glavu blica sa više uglova.

Takođe preporučujem da koristite blic u ručnom režimu. Na taj način dobijate potpunu kontrolu nad njegovom snagom. Koristim 1/16. snage kao početnu tačku i prilagođavam se odatle. Možda ćete želeti da postignete punu snagu ako snimate prema svetlim prozorima. Za veće prostore, instalirajte svoje bliceve ​​na postolje za osvetljenjen, nagnite ih prema plafonu.

Na kraju krajeva, položaj svetla zavisi od veličine i oblika sobe. Svoje stroboskope možete postaviti u uglove ili čak iza sebe u većini slučajeva.

 

7. Snimajte pod pravim uglom za manje izobličenja

 

Kada snimate iz različitih uglova, pazite da kameru držite ravno. Na taj način ćete izbeći izobličenje koje ćete kasnije morati da ispravite u Lightroom-u ili Photoshop-u. Trebalo bi da koristite fiksiran stativ. Primetićete da vertikalne linije počinju da se kosi ako usmerite kameru malo gore ili dole. Oni će se izobličiti u jednom ili drugom pravcu.

 

Ovaj savet je ključan kada snimate fotografije nekretnina.

 

Idealna visina za fotografisanje nekretnina je oko 5 stopa. Svaki dom je drugačiji. Ali ovo je visina koja izgleda najprirodnije i koja se čini najuravnoteženije. Ako snimate previsoko, delovaće da nema dovoljno prostora za život. Ako snimate previše nisko, izgledaće kao da je pretrpano nameštajem.

 

8. Izrada osnovnih podešavanja

 

Glavna podešavanja koja su obavezna su smanjenje svetlih delova, osvetljavanje senki, produbljivanje crne boje i povećanje jasnoće. Trebaće vam malo vremena da razvijete svoj stil i tok posla. Zato samo napred i eksperimentišite sa svojim fotografijama nekretnina. Vremenom ćete možda imati pravo podešavanje za svaki snimak.

 

9. Učinite temperaturu svetlosti doslednom

 

Kada je u pitanju fotografija nekretnina, dobijanje tačnih boja je od suštinskog značaja. Ako ostavite upaljena svetla u sobama, imaćete neke žute tonove. Oni će izgledati sasvim drugačije od plave sunčeve svetlosti. Najbolje je da uravnotežite ove svetlosne temperature u Lightroom-u ili Photoshop-u. Na taj način, fotografija ima uglađeniji i profesionalniji izgled.

Takođe možete da uravnotežite temperaturu svetlosti u kameri pomoću provere boja ili sive kartice. Sve što treba da uradite je da fotografišete kartu ispred scene koju ćete snimiti. Kada učitate svoje slike nekretnina u Photoshop, otvorite “Balans bele boje”, kliknite na sivu na kartici pomoću Eiedropper alata i Photoshop će automatski prilagoditi boje. Ne zaboravite da uradite balans belog i korekciju boje za svako snimanje. Na taj način svojim klijentima prenosite da je vaša fotografija realna i profesionalna.

 

10. Napravite ga kompozitnim

 

Savet broj jedan koji vam mogu dati kada radite u fotografiji nekretnina je da napravite Photoshop kompozite od svojih slika. Kao fotograf nekretnina, većinu vremena ćete provoditi pripremajući snimak sa kamerom na stativu. To znači da ćete moći neprimetno da spojite različite delove svoje kompozicije sve dok ne pomerate kameru. Koristite blic da osvetlite različite delove stana u različito vreme.

Ovo u potpunosti razbija mit da vam je potrebno više blica. Istina je da se sve može uraditi jednim. Ključ ove metode je mešanje fotografija da izgledaju kao da je jedna. Ovaj metod se u velikoj meri oslanja na vaše Photoshop sposobnosti. Upoznajte se sa Photoshop kompozitima pre nego što koristite ovaj metod u svojim poslovima fotografisanja nekretnina.

 

Fotografija stana

 

Još saveta

 

Šta je potrebno za fotografisanje nekretnina?


Fotografisanje nekretnina ne zahteva mnogo opreme, a većina je sasvim standardna.

 

Kamera


Moraćete da imate kameru koja može da snima ručno. Bilo koji DSLR ili fotoaparat sa senzorom punog kadra ili fotoaparat bez ogledala bi bio sasvim dovoljan za taj posao.

 

Sočivo


Širokougaoni objektiv vam pomaže da uhvatite uske prostore. Jedinstvena optika ima tendenciju da sobe izgledaju prostranije. Ako planirate da uložite, razmislite o nabavci nagibnog sočiva. Ova opcija je savršena za fotografisanje nekretnina jer eliminiše izobličenje koje izaziva širokougaoni objektiv. Obično je skuplji od standardnih, ali uvek možete kupiti polovnu.

 

Stativ


Stativ stabilizuje kameru i obezbeđuje da nema zamućenja u pokretu na slikama. Takođe pomaže da zadržite perspektivu na vašim snimcima. Ako ga postavite na pet stopa, sve vaše slike će biti iste visine.

 

Zapamtite da je doslednost glavni prioritet, posebno u fotografiji nekretnina.

 

Daljinski okidač


Ako snimate sa malim brzinama zatvarača, najbolje je da ne dodirujete kameru. Čak i pritiskom na okidač za snimanje fotografije može doći do neželjenog podrhtavanja kamere. Predlažem da koristite daljinski okidač za rad bez dodira.

 

Blic


Blicevi su među najvažnijim, ali često zanemarenim alatima u fotografiji nekretnina. Oni su neprocenjivi, posebno u slabo osvetljenim domovima. Postoje dve glavne vrste blica — monosvetla i blicevi. Možete početi sa običnim blicevima jer su jeftiniji. Ali dok fotografišete prostranije objekte, monosvetla ili stroboskopi bi bila najbolja opcija jer imaju jaču izlaznu svetlost.

 

Okidač blica


Trebaće vam okidač blica kada koristite blic van kamere za vaše fotografije.
Vredi napomenuti da neki stroboskopi već imaju ugrađene prijemnike.

 

Modifikator svetla


Obični blic često stvara neprivlačne rezultate u fotografiji nekretnina. U većini slučajeva, sve što treba da uradite je da ih usmerite prema plafonu da biste ublažili svetlost koju proizvode.

Ali šta ako je krov previsok ili ne dobijate dovoljno svetlosti?

Zatim razmislite o korišćenju modifikatora svetlosti. U većini slučajeva, kišobrani su dovoljni da urade posao. Mali su, lagani i prenosivi. I ne smetaju prilikom fotografisanja u malim prostorima.

 

Postolje za osvetljenje


Naravno, trebaće vam i postolja za osvetljenje da podrže vaše bliceve. Obično postolje za svetlo će često raditi za lagane glave blica. Ali čvršća C-stalka je neophodna za veća monosvetla. U zavisnosti od lokacije, možda će vam trebati jedan do četiri od njih da osvetlite područje.

 

Sve što vam treba da počnete sa fotografijom nekretnina je kamera, objektiv i stativ.
Sve ostale navedene stavke će vam pomoći da postignete bolje rezultate i završite bržim tempom.
Ali ne morate da nabavite sve ove alate odjednom.

 

Zaključak


Da bi fotografija nekretnina bila pouzdan izvor prihoda, ili ako želite da budete profesionalni fotograf u ovoj oblasti, važna je upornost u svom stilu, procesu i praksi!
Nemojte biti opsednuti opremom za fotografisanje kada počinjete. Ne treba vam mnogo da biste dobili prelepe snimke. Vrhunski fotografi nekretnina mogu da urade ceo posao nezavisno bez ikakvih pomoćnika.

Uz sve gore navedene savete, bićete na putu da kreirate kompletan portfolio!

Slike: pexels.com

smrtovnice knjige pdf vicevi jastuci lektire
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
152,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
69 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2