NekretnineBre

Da li se isplati ugradnja izolacije u staru kuću

Da li se isplati ugradnja izolacije u staru kuću
24
Oct


Većina porodica u Srbiji tokom hladnih zimskih dana ne greje sve prostorije u kući i najčešće zagrevaju od 25 do 50 kvadratnih metara. Izvesno je i to da će se i te prostorije koje se greju, znatno teže zagrejati ako je u kuću ugrađena nekvalitetna izolacija ili ako izolacije uopšte nema.

Dokazano je u mnogim ispitivanjima da se mogu znatno smanjiti troškovi zagrevanja kuće pa čak i 50% ako je kuća dobro izolovana. Ako ste se do sada pitali da li se isplati izolovati staru kuću, smatramo da vam se odgovor već nameće.


Najveći deo porodica u Srbiji tokom zimskih dana ne zagreva sve prostorije u kući!


Na žalost veliki broj porodica sebi ne može priuštiti ugradnju kvalitetnije izolacije u svoju kuću, ali smatramo da određene mogućnosti ipak postoje. U narednom primeru u obzir ćemo uzeti jednu kuću sa stambenom površinom od 100 kvadrata u koju treba ugraditi izolaciju.

Da bi kuća bila kompletno i kvalitetno izolovana, vlasnike kuće od 100 kvadrata izvesno čeka ulaganje od 6000 do 8500 Eura. Možete izolovati ovakvu kuću i za 3000 Eura, ali je jasno da će uštede u potrošnji energenata biti znatno manje. Pretpostavlja se prema dosadašnjem iskustvu, kako se uložena sredstva za ugradnju izolacije u stariju kuću, mogu vratiti tek za 10 godina.

Evo i jednostavnog primera dve kuće približne kvadrature. U jednu kuću je ugrađena izolacija i ta porodica za mesečne troškove grejanja kuće izdvaja 75 Eura, dok vlasnici kuće u koju nije ugrađena izolacija na mesečnom nivou za troškove zagrevanja njihove kuće, moraju izdvojiti 150 Eura.


Za kvalitetno izolovanu stariju kuću stambene površine 100 kvadrata treba izdvojiti i do 8500 Eura!


Najkvalitetnijim izolacionim materijalom, smatra se kamena vuna i ovaj izolacioni materijal traje znatno duže od nekih jeftinijih. Stiropor se smatra najjeftinijim izolacionim materijalom, ali je on manje kvalitetan za razliku od kamene vune.

Fasada svake kuće smatra se ujedno i prvom linijom odbrane od svih atmosferskih uticaja. Navodimo nekoliko „kritičnih“ mesta na kući, kroz koje najviše odlazi toplota: loša stolarija (prozori i vrata), tavan, kanali za kablove, električne utičnice, šupljine oko kanalizacionih i vodovodnih cevi, podrum...

Možemo sa sigurnošću tvrditi, kako i najmanje ulaganje u izolaciju kuće, može dovesti do značajne uštede kućnog budžeta. Predlažemo vam da se ohrabrite i kupite recimo stiropor debljine 5 centimetara (sada se postavlja stiropor 12 centimetara debljine), malo pur pene, folije sa vazdušnim mehurićima i krenete lagano u izolovanje kritičnih mesta na vašoj kući.

Ako nemate iskustva, pogledajte brojne video snimke na internetu gde ćete sigurno u osnovi naučiti kako da postavite izolacioni materijal. Verujemo i da će vam prvi komšija koji ima iskustva u postavljanju izolacionih materijala za početak pomoći određenim savetima.


Ne zaboravite da se fasada svake kuće smatra se prvom linijom odbrane od svih atmosferskih uticaja!


I sa najmanjim ulaganjima u izolaciju vaše stare kuće, pozitivnih efekata će sigurno biti. Biće najjednostavnije da uporedite račune za grejanje pre i posle postavljene izolacije. Situacija sa neizolovanim ili loše izolovanim kućama nije ništa bolja ni u okolnim zemljama koje su članice Evropske Unije (EU).

U našoj zemlji se ne očekuju veće promene u pomoći države građanima koji bi bili zainteresovani za određene kredite i subvencije države a koje se tiču energetske efikasnosti objekata. Te promene se mogu očekivati tek onda, kada nas na to budu primorali zakoni EU, a do tada pojedinim porodicama koje nemaju izolovane kuće ostaje samo da priželjkuju da energenti ne poskupe, a da zime budu što blaže.

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
36,500 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
26 m2