NekretnineBre

Evropski spa centri raj za naturiste

Evropski spa centri raj za naturiste
20
Oct
Evropski spa centri raj za naturiste (422)
Objavljeno 20/Oct/2023, Autor: Jelena Todorović


Mnogi naši sunarodnici su, prilikom obilaska nekih od evropskih spa centara, bili neprijatno iznenađeni znakom na ulazu, koji obaveštava da je kupaći kostim zabranjen. Recimo u Nemačkoj, naturizam je sasvim redovna (da ne kažemo normalna) pojava, pa je i u većini spa centara ovo pravilo na snazi. Raj za naturiste, a šok za većinu ljudi sa naših prostora.

Ipak, ovaj znak ne zaustavlja sve koji dođu, ali oni koji se odluče da tamo odu, treba da se raspitaju o pravilima ponašanja koja važe u konkretnom spa centru. A korak koji treba da preduzmete da biste proveli nekoliko opuštajućih sati (ili dana) na ovakvom mestu, daleko je manji od posete nekom naturističkom klubu ili odmaralištu.

Jer, dok je u ovim drugim golotinja obavezna od momenta kada kročite na njihovu teritoriju, u spa centrima je boravak bez odeće obavezan samo u bazenu, đakuziju, sauni i drugim objektima. Ako se osećate prijatnije da po spa centru hodate u bade-mantilu ili sa peškirom omotanim oko tela, to je sasvim u redu, i niko vam ništa neće reći.

Spa centri obično primaju mnogo širi krug gostiju, nego naturistički centri. Pošto je manji fokus na golotinji, a više na opuštanju, detoksikaciji i lečenju, mnogi posetioci spa centara ne nazivaju sebe naturistima. Za naturiste, spa centri su dobrodošla alternativa, kada temperature padnu, pa golotinja na plažama i otvorenim prostorima uopšte, više nije prijatna.


A šta je, uopšte, spa centar?


Kada objašnjavano pojam evropskog spa centra, ponekad ga poredimo sa akvaparkom, ali za odrasle. Umesto velikih tobogana i brzaka, naići ćete na bazene, đakuzije, saune, hamame, a često i veliki izbor masaža i kozmetičkih tretmana.

Spa centri se razlikuju i po veličini. Neki primaju na stotine posetilaca dnevno, i potrebno vam je nekoliko sati da isprobate sve sadržaje. Za razliku od njih, ima i objekata za mnogo manje gostiju, što je i daleko prijatnije.

Ono što je, ipak, krajnji cilj ovih objekata je opuštanje. Nekoliko sati, ili dana, daleko od spoljašnjeg sveta, u miru i tišini. Upravo zbog toga, iako neki od ovakvih spa centara dozvoljavaju dovođenje dece (ukoliko nisu preterano aktivna i bučna), videćete da će većina posetilaca biti odrasli ljudi.


A gde se nalaze ti spa centri u kojima, ukoliko to želite,  možete uživati golišavi?


Par u kupki


Kao što smo ranije pomenuli, golišavi spa centri su uglavnom evropska stvar. U stvari, popularni su u nekoliko evropskih zemalja. I iako smo rekli da spa centar po definiciji nema mnogo veze sa naturizomom, ne izgleda slučajno da su ovakvi spa centri popularni baš u zemljama sa velikom naturističkom zajednicom.


#1. Golišavi spa centri u Nemačkoj


Budući da je rodno mesto naturizma, i da nije baš poznata kao zemlja sa prijatno klimom tokom cele godine, nije ni neko iznenađenje da je baš u Nemačkoj, banjska kultura popularna. A pošto su Nemci, u principu, veoma otvoreni prema golotinji, spa i velnes centri mogu biti i obavezno golišavi, ali i mešani, ukoliko nije drugačije naznačeno.

Jedan od najpoznatijih svetski poznatih banjskih gradova je Baden-Baden, na severu Švarcvalda. Zbog toplih izvora i termalnih voda u regionu, Baden-Baden je još od XIX veka bio popularan i privlačan za ljubitelje banja. Mogućnosti za spa odmor su brojne, i za svaki budžet. Jedan od najluksuznijih je „Brenners Park-Hotel & Spa“.

Spa odmarališta su, takođe, veoma popularna i na jugu zemlje, posebno u regionu oko Minhena i Bavarskih Alpa. Recimo, odmaralište „Das Tegernsee“ koje se nalazi na manje od sat vremena vožnje od Minhena, poznato je po odličnim spa sadržajima, ali možda čak i više po neverovatnom pogledu. Dakle, mesto za odmor tela i duše.


#2. Golišavi spa centri u Austriji


Devojka u kupki


U Austriji je, takođe, vaše „prirodni kostim“ zvanični kodeks oblačenja u banji. Spa odmarališta su rasprostranjena širom zemlje, i pružaju mnogo unutrašnjih i spoljašnjih sadržaja. Čak i tokom najhladnijih zimskih meseci, otvoreni bazeni i đakuziji ostaju popularni. A šta može biti više opuštajuće od izležavanja u toploj vodi bazena, dok gledate vrhove snežnih planina?

Jedna od najposećenijih banja je Tauern Spa u blizini Salcburga, koja se prostire na više od 20.000 kvm, i ima delove za naturiste, i one ostale. Dakle, tu možete da birate, da budete obučeni ili neobučeni. A drugi popularni izbori su „Narzissen Vital Resort“, „Aqua Dome Therme“ i „Falkensteiner Hotel & Spa Carinzia“.


#3. Golišavi spa centri u Holandiji


Prema nedavnom istraživanju, čak dva miliona Holanđana se izjasnila da je već ranije uživala u društvenoj golotinji. Zemlja definitivno ima dosta naturističkih klibova, kampova i plaža, ali mnogi su se sa golotinjom u javnosti susreli upravo u nekom od ovih spa centara.

Većina spa centara u Holandiji drži se politike bez odeće, mada neki od njih imaju dane kada dozvoljavaju i kupaće kostime. Tih dana, kupaći kostimi su ne samo dozvoljeni, već ponegde čak i obavezni, pa ako želite da odete u neki od njih, raspitajte se na vreme o rasporedu. Jer, moglo bi se moglo desiti da, u skladu sa vašim opredeljenjem, u oba slučaja ne budete zadovoljni.

Najpoznatija spa odmarališta u Holandiji su „Fort Resort Beemster“, koji se nalazi u luksuzno renoviranoj tvrđavi, i „Wellness Resort Elysium“, koji je jedan od najvećih spa centara u čitavoj Evropi.


#4. Golišavi spa centri u Belgiji


Bazen u spa centru


Tokom poslednjih decenija, opuštajući spa i wellness dan postao je, takođe, i popularna zabava Belgijanaca. U Belgiji postoje spa centri sa obaveznom golotinjom, kao i oni sa obaveznim kupaćim kostimima, pa je važno da to unapred proverite ako više volite da svoje vreme provodite bez odeće. Inače, kako kažu komentari posetilaca, najveći i najlepši spa centri u Belgiji su upravo za one koji ne preferiraju kupaće kostime.

Najpopularnije banje u Belgiji su „Thermen Mineraal“, „Thermen Londerzeel“ i „Thermen Dilbeek“. Ali, postoji i još nekoliko odličnih opcija samo se, na vreme, raspitajte o politici oblačenja (ili neoblačenja) u njima.


#5. Golišavi spa centri u Velikoj Britaniji


S obzirom na klimu, možda će delovati kao iznenađenje da ovakvi spa centri u Velikoj Britaniji nisu toliko popularni. Mada, znajući kakvi su Britanci, u prošlosti, bili tradionalisti, i pomalo kruti po pitanju oblačenja, to možda i nije toliko čudno. Ipak, postoji jedan veoma popularan spa centar u Velikoj Britaniji, u kome se praktikuje golišavost, a to je „Clover Spa“ u Birmingemu.


#6. Golišavi spa centri u istočnoj Evropi


Devojka sa ljiljanom


Dakle, ove već pomenute države definitivno nude najrazličite golišave spa centre u Evropi, ali i nekoliko istočnoevropskih zemalja prihvatilo je društvenu golotinju u svojim spa centrima. Navike i lokalni običaju mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, ali čak i od mesta do mesta. Zato je uvek dobro proveriti šta je u kojoj od tih oblasti dozvoljeno. A ako idete u neki od njih sa svojim partnerom/partnerkom, proverite i da li su objekti mešovitog tipa, za oba pola.

U Poljskoj se spa centri mogu pronaći u većini velikih gradova. Recimo akvapark u Vroclavu je porodični, ogroman, i ima odeljke u koje se ulazi u kupaćim kostimima, ali nude i naturistički spa. A drugi popularni izbori su „Cezar“, koji je deo naturističkog domena, kao i „Termy Krakowskie“.

Češka ima nekoliko banjskih gradova, od kojih su „Mariánské Lázně“ i „Karlovy Vary“ najpopularniji. Hotel „Aquapalace“ u Pragu ima takođe spa kompleks pod nazivom „Sauna World“.

Još jedno veliko banjsko odmaralište je „Bešeňová“ u Slovačkoj, sa svojim popularnim akvaparkom. Unutar parka se nalazi nekoliko hotela, u kojim je posebno popularan „Galeria Thermal“, a sjajni izbori u Slovačkoj su i „Aphrodite Palace“ i „Thermia Palace Ensana“.

Mađarska takođe ima dugogodišnju banjsku kulturu i golotinja je prilično česta ali, mnoga banjska odmarališta u Mađarskoj ipak imaju sadržaje razdvojene po polu. Ako se odlučite da svoju sreću okušate tamo, wellness usluge u „Bükfürdő Thermal & Spa“ su mešovite.

Termalne vode i topli izvori Slovenije su još jedna sjajna opcija za one koji traže spa odmor. Međutim, mora se napomenuti da lokalni bonton nalaže da je golotinja uobičajena (i često obavezna) u sauni i hamamu. U drugim objektima, možda ćete morati da umotate peškir oko tela. Popularne slovenačke lokacije ovog tipa su „Terme 3000“ i „Thermana Lasko“.


#7. Golišava sauna u severnoj Evropi


Koncept spa centra, sa mnogo različitih sadržaja, nije postao popularan u nordijskim zemljama. Ali, ono što te zemlje imaju je dugotrajna kultura sauna. Posebno u Finskoj i Švedskoj, gde je znojenje u sauni popularna zabava, jer to je društveno mesto, i često ima prostor za čak 50 ljudi.

Saune su veoma uobičajeno mesto na koje se odlazi sa porodicom, prijateljima ili kolegama. I kao što se kod nas mnogi poslovi sklapaju u kafanama, u nordijskim zemljama se to dešava u saunama, među golim, oznojenim telima.

U Finskoj, žene i muškarci u saunu idu odvojeno, dok su saune u Švedskoj često predviđene za oba pola. Inače, u obe ove zemlje smatra se da je čast biti pozvan u saunu, pa ako planirate da odbijete poziv, moraćete da izmislite zaista dobar razlog.

Možda je najidiličnija banja u celoj Evropi „Plava laguna“ na Islandu. Kupaći kostimi su ovde obavezni. Ipak, većina javnih bazena ima isključivo zajedničke svlačionice što je pomalo čudno jer je sasvim u redu da ste dok se tuširate i presvlačite goli, dok je u delu gde su bazeni - obavezan kostim. Lako se može posetiti iz glavnog grada Rejkjavika, ali ako hoćete vrhunsko iskustvo, možete da odsednete u odmaralištu u okviru banje.

I za kraj...


Apartman Glam


Kao što vidite, ako se zaputite u neki od evropskih spa centara, može se desiti da se neprijatno (ili prijatno) iznenadite, u zavisnosti od sopstvenih afiniteta. Zato se pre odlaska detaljno raspitajte ali, nikad se ne zna, možda vam se neko mesto toliko dopadne, da se i sami svučete i rešite da probate brčkanje u Evinom (i Adamovom) kostimu.

A ako volite brčkanje u đakuziju, boravak u sauni ili parnom kupatilu, a ne želite da sve to radite pred mnogo nepoznatih ljudi, ima rešenja, i to u srcu našeg grada. To su „Spa Intimo apartmani“, koji rade na principu stan na dan.

U zavisnosti od vaših afiniteta, osoblje može da stvori atmosferu kakvu želite poput prijatne muzike, šampanjca, latica ruža, specijalnog osvetljenja, mirišljavih sveća, i tako dalje. Jer ipak, većina nas u svim tim sadržajima radije uživa sama, ili u najintimnijem društvu - svog partnera/partnerke.

Jeste li bili u nekom od pomenutih spa centara? Kako ste se proveli? Podelite svoje utiske sa nama, u komentarima.

 

Fotografije: Pexels.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2