NekretnineBre

Inovativne ideje za energetsku efikasnost u novom stanu

Inovativne ideje za energetsku efikasnost u novom stanu
28
Jul
Inovativne ideje za energetsku efikasnost u novom stanu (147)
Objavljeno 28/Jul/2023, Autor: Srbijanka Stanković

Svet je danas suočen sa sve većim izazovima kada su u pitanju klimatske promene i rastuća potrošnja energije. Zato je povećanje energetske efikasnosti ključni cilj modernog društva. U tom kontekstu, novi stanovi i kuće predstavljaju priliku da se primene inovativne tehnologije i pokuša da se smanji potrošnja pre svega struje.

Kreiranje energetski efikasnog doma ima brojne prednosti. Smanjuju se utrošak struje i drugih energenata, manje je zagađenje i negativan uticaj na okruženje, ali se i čuvaju resursi za buduće generacije. Neke od ideja koje ćemo navesti će od vas zahtevati određen budžet, dok druge možda možete i samostalno sprovesti u delo. Evo par njih koje su se pokazale jako dobrim kada je u pitanju energetska efikasnost u novom stanu.


#1 Energetski efikasni aparati


Ideja koja možda i nije najnovijeg datuma, ali svakako daje odlične rezultate. Kada opremate novi stan ili kuću obratite pažnju na energetsku efikasnost kućnih aparata koje ćete kupiti. Energetski efikasniji uređaji dizajnirani su tako da troše manje struje pri obavljanju istih funkcija kao i drugi aparati.

Potražite tehniku sa energetskom oznakom A ili B. Takvi uređaji će trošiti najmanje struje, dok će aparati koji imaju oznaku E, F ili G imati znatno veću potrošnju. Naravno, upoređivanje se pravi samo sa aparatima iste veličine, tj istog kapaciteta.


Razredi energetske efikasnosti
 

Sa druge strane, ako za primer uzmemo klima uređaje, inverter tehnologija je značajno efikasnija od stare klasične klime. Jednostavno, pri dizajniranju aparata danas se ogromna pažnja posvećuje upravo njihovoj energetskoj efikasnosti. Pogledajte na primer, kakva je ponuda Hisense aparata i uočićete da je sve više modela sa inverter tehnologijom koja ima drugačiji princip rada i štedi struju. Osim toga, inverter uređaji tokom zime mogu grejati stanove i kada je napolju temperatura -200C, što klasičnim rashladnim aparatom nije moguće.


#2 Solarna energija


Sve veći broj domaćinstava se opredeljuje da jedan deo potreba za električnom energijom podmiri eksploatacijom sunčeve toplote. Ovo je jedan od ekološki najprihvatljivijih obnovljivih izvora energije. Instalacija solarnih panela na krovu vašeg doma omogućiće vam da proizvedete sopstvenu struju koja će napajati električne aparate u vašem domu, uključujući rasvetu, televizore, bojlere ili mašine za pranje i sušenje veša.


Solarni paneli
 

Ono što je još bolje, ako proizvodite više električne energije možete je vratiti u mrežu i “prodati “ državi. Još jedna važna stvar je da država često promoviše i subvencioniše ovakve projekte pa vas oni mogu koštati i 50% manje od realne cene. Pa zašto onda ne iskoristiti takvu pogodnost?


#3 Pametni termostati


Pametni termostati su napredni uređaji koji omogućavaju preciznu kontrolu temperature u vašem stanu. Oni automatski prilagođavaju temperaturu prema vašim potrebama. Na primer, možete postaviti termostat na 250C kako bi se povećala temperaturu u stanu ako je napolju hladnije. Ali isto tako možete ga podesiti i da pošalje signal uređajima da se isključe kada temperatura dostigne određen podeok.

Takođe možete kontrolisati zagrejanost prostorija u kući dok ste na poslu ili pustiti u rad klima uređaj tridesetak minuta pre nego što se vratite sa posla. Dovoljno je samo da programirate termostat da se na njegov signal tačno u određeno vreme pokrene klima.

Isto važi i kada je spavanje u pitanju. Podesite uređaj da počne da radi tridesetak minuta pre nego što odete na spavanje. Ne zaboravite da vam za spavanje ne treba jako niska temperatura. Optimalno je da spavaća soba bude par stepeni hladnija od dnevne kako biste omogućili sebi bolji i kvalitetniji san.  


#4 Pametna rasveta


Pametne LED sijalice su sve popularnija opcija pre svega zbog svoje energetske efikasnosti. Osim što troši manje električne energije od tradicionalnih sijalica sa volframovom žicom definitivno LED rasveta ima i duži vek trajanja.

Pametnom led rasvetom u kući ili stanu se može upravljati na daljinu putem aplikacije sa pametnog telefona ili čak glasovnim asistentom. To vam omogućava da uključujete i isključujete svetla čak i kada niste u sobi.


Sijalica
 

Ukoliko se bojite da vam smeta bela svetlost iz LED sijalica, imajte na umu da se one proizvode u različitim jačinama, a postoje i one koje daju prirodnu, mlečno belu, jarko plavu ili “žutu” svetlost poput sijalice sa volframovom žicom. Danas se mogu kupiti LED sijalice od 2700K, 3000K, 4000K i 5000K. Na vama ostaje samo da izaberete koji nivo svetlosti vam odgovara.


#5 Pametni uređaji za praćenje potrošnje energije


Koristite pametne uređaje koji će vam omogućiti da pratite potrošnju električne energije u realnom vremenu. Postavljanjem senzora na električni aparat, možete pratiti koliko se struje troši i identifikovati da li je potrošnja prevelika. Ako jeste, možete preduzeti mere da se ona smanji. Ovi uređaji koriste senzore, mernu opremu i internet konekciju kako bi vam pružili detalja uvid u potrošnju vaših uređaja.

Pametne uređaje koji prate i mere potrošnju energije možete postaviti na sve električne aparate u kući. To će vam dati jasnu sliku ko vam “jede” struju a zatim razmislite da li ih je potrebno zameniti ili samo redukovati njihov rad.


#6 Zelene krovne bašte


Zelene krovne bašte osim što imaju estetsku notu, mogu imati i značajan uticaj na energetsku efikasnost vašeg doma. One apsorbuju sunčevu svetlost i toplotu i pomažu termičkoj izolaciji kuće. Na taj način će se smanjiti i potreba za uključivanjem klima uređaja kada vam je potrebno da se rashladite.

Na krovu kuće ili zajedničke zgrade možete urediti pravu malu zelenu oazu. Napravite travnati tepih i zasadite biljke i cveće. To će biti pravi raj kada želite da pobegnete od sveta i da se odmorite u vašem malom dvorištu na krovu. Pa zašto onda ne biste spojili dve korisne stvari?


#7 Vertikalni vrtovi


Iako ne tako popularni kod nas, vertikalni vrtovi mogu biti ne samo estetski privlačni već imati važnu ulogu kada je u pitanju energetska efikasnost vašeg doma. Oni poboljšavaju izolaciju i regulišu temperaturu u unutrašnjim prostorijama na prirodan način. Tokom letnjih meseci biljka upija toplotu umesto zida i tako ga štiti od zagrevanja. Suprotno tome, tokom zime sprečiće da toplota lako izađe iz stana.

Ako birate stranu na kojoj ćete postaviti vertikalni vrt, neka to bude južna. Ovakav vidi izolacije znači i to da ćete tokom letnjih meseci imati manju potrebu da uključujete klima uređaj a samim tim ćete i smanjiti potrošnju struje.

Kroz inovativne ideje možete u značajnoj meri smanjiti potrošnju energije u vašem novom domu. To znači da će i vaši redovni računi biti daleko niži. Ovo su bile samo neke od njih koje provereno rade. Ne zaboravite da je ipak najveći faktor čovek, odnosno upravi vi jer od vas i vaših navika sve zavisi!
 

FOTOGRAFIJE:

https://www.pexels.com/photo/a-person-in-black-shirt-holding-a-solar-panel-while-standing-on-the-roof-9875441/
https://pixabay.com/photos/bitcoin-financial-idea-lightbulb-3091789/
https://pixabay.com/photos/bulb-flame-light-fire-modern-led-5665770/
https://pixabay.com/illustrations/class-efficiency-energy-2171050/

 

 

 

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2