NekretnineBre

Nikako da prodate svoju nekretninu? Evo zašto?

Nikako da prodate svoju nekretninu? Evo zašto?
25
Apr
Nikako da prodate svoju nekretninu? Evo zašto? (56)
Objavljeno 25/Apr/2024, Autor: Milica S.K.


Prodajete stan!

Znali ste da je postupak prodaje složen, da zahteva vreme i trud, ali niste očekivali da će vam doneti toliko briga i problema.

Čuli ste da su cene nekretnina već nekoliko godina u konstantnom porastu, pa ste mislili da ćete brzo izvršiti prodaju po većoj ceni. Ali odužilo se sve to. Pravog kupca nema i pitate se gde grešite?

Pokušavate da ispratite stanje na tržištu nekretnina ali ste svesni da gubite korak. Shvatate da prodaja zavisi od više različitih faktora, prvenstveno od ekonomske situacije, kamatnih stopa, ponude i potražnje stanova kao i od demografskih faktora. A sve to je van vaše zone interesovanja.


Plan prodaje

 

Prodaja stana je kompleksan poduhvat, koji zahteva dobru organizaciju i puno strpljenja. Potrebno je da imate realna očekivanja, jer to je važan preduslov za brzu i uspešnu prodaju vašeg stana.

Pored praćenja stanja na tržištu nekretnina, morate da budete dobro informisani i o svim drugim faktorima, kako bi svoju nekretninu prodali po realnoj ceni, a da se sve to ne traje predugo.

Važno je da dobro razmislite i zatim odlučite da li ćete prodaju poveriti agenciji za nekretnine, ili ćete sami prodavati svoju nekretninu. Samostalnom prodajom možete da uštedite novac, ali  na sebe preuzimate veliki rizik i mnogobrojne obaveze, koje zahtevaju i vaše vreme i angažovanje.  

 

Da li da angažujete profesionalce

 

Samostalna prodaja znači da vlasnik samostalno formira prodajnu cenu, postavlja oglase za prodaju, pregovara sa potencijalnim kupcima, organizuje gledanje stana i vodi sve administrativne procese vezane uz prodaju. Tu je uskustvo jako bitan faktor, a vi ga nemate.
 

Agenti za nekretnine


Za samostalnu prodaju stana potrebno je imati određeno znanje o tržištu nekretnina, pravilima vezanim za kupoprodajni proces, kao i sposobnost pregovaranja sa potencijalnim kupcima. Takođe je važno prikupiti potrebnu dokumentaciju, sprovesti sve potrebne pravne procedure, kako bi se osiguralo da je prodaja legalna i da su zaštićena prava i interesi kako prodavca tako i kupca.

Očigledno je da neko ko nema iskustva ne može biti uspešan u prodaji stana. Zato je svakako preporuka da pozovete proverenu agenciju za nekretnine, dogovorite se o svim pitanjima važnim za vas i proces prodaje i potpišete ugovor o posredovanju. Agencija će vam pružiti kompletnu pomoć oko formiranja cene, pripreme dokumentacije, kao i svih poslova vezanih za promociju stana (fotografisanja stana, video snimak, mapa stana...). Na taj način će osigurati da se ne gubi nepotrebno vreme, tj. da samo ozbiljni kupci posete i razgledaju stan.

Sklapanjem Ugovora o posredovanju ćete sa agencijom za nekretnine definisati sve uslove saradnje, kao i visinu  provizije, tj. posredničku naknadu agencije.

 

Šta pripremiti od dokumentacije?

 

Za uspešnu prodaju potrebno je da vlasnik stana ima validnu dokumentaciju o vlasništvu, odnosno. kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, rešenje o nasleđivanju, ugovor o doživotnom izdržavanju, vlasničnički list (izvod iz Lista nepokretnosti), rešenje iz Katastra nepokretnosti.

Dokumentacija treba da sadrži ime i prezime vlasnika, tačnu adresu nekretnine, katastarsku parcelu, katastarsku opštinu, da poseduju pečat overe. U slučaju da stan koji prodajete nije uknjižen tada je potrebno da imate sačuvana sva overena dokumenta od prvog vlasnika, pa sve do dana prodaje.

Takođe je potrebno da posedujete dokaz o izmirenju poreza na prenos apsolutnih prava.

Proveru dokumentacije će izvršiti iskusni agenti, objasniti vam šta sve treba i pružiti neophodnu pomoć.

 

Određivanje cene stana

 

Procena vrednosti stana je veoma važan korak pri prodaji stana. Na cenu stana utiču sledeći faktori:

• Lokacija nekretnine

• Godina izdradnje

• Kvadratura stana

• Raspored prostorija (struktura stana)

• Vrsta grejanja

• Da li stan ima terasu

• Vrsta gradnje i trenutno stanje stana

• Spratnost i orjentacija stana

• Opremljenost nekretnine

• Da li je potrebno dodatno ulaganje u renoviranje stana

• Postojanje lifta

• Dostpunost parkinga

• Dostupnost infrastrukture na lokaciji

• Pravni status, odnosno da li je stan uknjižen

• Vlasnička struktura odnosno da li ima više vlasnika


Agencije za nekretnine po pravilu nude besplatnu procenu vrednosti stana na osnovu navedenih parametara, uzimajući u obzir trenutno kretanje cena nekretnina.

Za brzu prodaju bitno je da odredite realnu cenu vašeg stana i da ne odstupate mnogo od tržišne cene, jer će to uticati na brzinu prodaje. Ukoliko cene nekretnina budu rasle, naravno da vi možete cenu vašeg stana prilagoditi stanju i ponudi na tržištu.

 

Priprema stana za prodaju

 

Važno je da detaljno pripremite svoj stan za prodaju i dolazak agenta koji će da ga fotografiše. Ovo je veoma bitan korak jer može da popravi sliku o izgledu vašeg stana, a znamo koliko je prvi utisak o stanu koji se prodaje važan. Vaše je da uradite sve što je neophodno da stan izgleda što lepše i primamljivije na prvi pogled. Uklonite sve nepotrebne stvari i sadržaje u stanu, detaljno očistite stan, preduzmite sve da stan izgleda što prostranije i svetlije. Ako u stanu postoje određeni kvarovi koji mogu da zasmetaju potencijalnim kupcima, a koji se odnose na stvari koje direktno utiču na funkcionisanje i život u stanu, pravi je trenutak da te kvarove uklonite.

Korak posle pripreme stana je fotografisanje. Fotografisanje će obaviti vaš agent,  koji će učiniti sve da prezentovanje stana potencijalnim kupcima bude na najbolji mogući način Vaš stan se predstavlja kako na agencijskom sajtu, tako i na specijalizovanim portalima za trgovinu nekretninama.

 

Ubrzavanje procesa prodaje

 

Ukoliko ste preduzeli sve navedene korake, pokazali dovoljno strpljenja, razmislite šta biste još od sledećih koraka mogli da preduzmete kako biste lakše prodali nekretninu.

Razgovor sa agentom za nekretnine: Kako se vreme prodaje vašeg nekretnine više nego odužilo, trenutak je da obavite još jedan detaljan razgovor sa svojim agentom za nekretnine i otvoreno komunicirate. Saslušajte predloge i sugestije, jer je veoma važno da uskladite vaša očekivanja sa agentom.

Provera i promena opisa nekretnine: Razmislite o promeni opisa vaše nekretnine, postavljanju novih fotografija na oglasima i portalima. Ovi koraci mogu imati efekta i biti od pomoći ukoliko je počelo novo godišnje doba i vreme je za ažuriranje.

Smanjite cenu:  Snižavanje cene vaše nekretnine je možda najefikasnija strategija za brzu prodaju. Promena cene od nekoliko hiljada evra, može vam doneti nove ponude i priliku da se vaša nekretnina bolje rangira u pretragama na sajtovima, čime privlačite više pažnje. Praksa pokazuje da je najčešći razlog duge prodaje nekretnine visoka i često nerealna cena.

Novi agent prodaje: Ako navedeni koraci nemaju efekta, možda je trenutak da tražite drugog agenta, sa novim idejama kako da prodate svoju nekretninu. Važno je da vi kao prodavac i vaš agent budete tim, da budete u stalnoj komunikaciji, kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je prodaja nekretnine.

Slike:
https://www.pexels.com/photo/a-real-estate-agent-handing-the-key-to-the-new-homeowners-7641899/
https://www.pexels.com/photo/a-real-estate-agent-handing-the-key-to-the-new-homeowners-7641899/

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2