NekretnineBre

Novi Sad ili Beograd gde kupiti nekretninu

Novi Sad ili Beograd gde kupiti nekretninu
31
Jan
Novi Sad ili Beograd gde kupiti nekretninu (169)
Objavljeno 31/Jan/2024, Autor: Bolewriter


Ako želite da kupite stan i dvoumite se između Novog Sada i Beograda, znajte da vam izbor neće biti lak. Oba ova grada su na svoj način specifični i mogu činiti odličan izbor. Svakako morate razmotriti više faktora koji su vam bitni kako bi ste doneli pravu odluku, koja će zadovoljiti vaše želje, potrebe ali i mogućnosti.


Nekretnine

Izvor:https://www.pexels.com/photo/town-square-in-winter-17789372/

 

To su najveći gradovi u Srbiji, koji su najčešći izbor stranih i domaćih turista, kada je poseta Srbiji u pitanju. Ovi gradovi su popularni zbog raznovrsnih sadržaja i atrakcija kojima raspolažu, ali i bogate kulutrno-istorijske baštine. Ljubaznost, gosoprimstvo, dobra hrana, bogat noćni život, istorija, kultura. Sve su to impresije koje posetioci iznose kada opisuju svoj boravak u ova dva grada.

Sve to je samo jedan aspekt sa kojeg se mogu posmatrati ovi gradovi ali je perspektiva potpuno drugačija kada odlučujete gde ćete vi i vaša porodica živeti i raditi.


Razlike i sličnosti između Beograda i Novog Sada


Posao i karijera: Ako imate određeni posao ili želite živeti blizu određenih industrijskih zona ili kompanija, razmotrite gde se nalazi veći deo poslovnih prilika koje odgovaraju vašem profilu. Nekada je Beograd bio apsolutni pobednik u poslovnoj trci ali danas i Novi Sad ima veoma razvijene poslovne prilike, naročito kada je u pitanju IT industrija. Veliki broj kompanija koje se bave telekomunikacijama otvaraju kancelarije u ovom gradu, pa ga to čini popularnim i  utiče na povećanu potražnju kako stanova, tako i poslovnih prostora. Ovo znači da Beograd iako je u prednosti, ne mora biti favorit kada su poslovni prioriteti i perspektive u pitanju.

Životni stil: Svaki grad ima svoj jedinstveni životni stil i kulturu. Novi Sad, nazvan još i Srpska Atina ima opušteniju atmosferu i poznat je po umetničkoj sceni, dok je Beograd veći i ima živopisniji noćni život i raznoliku kulturu. Velika prednost Novog Sada u odnosu na Beograd, je sporiji ritam života i gotovo što su svi značajniji sadržaji “na dohvat ruke”. Novi Sad je pre svega grad kulture koji omogućava posetu nekim od najvažnijih kulturnih znamenitosti Srbije. Srpsko narodno pozorište, Galerija Matice srpske, Muzej Vojvodine, predstavljaju samo deo raznovrsnog sadržaja koji svojim sadržajima dočaravaju vojvođansku tradiciju i svoje posetioce vode kroz sve epohe umetnosti.

Obrazovne ustanove: Ako imate decu ili planirate da nastavite sa školovanjem, morate da analizirate dostupnost i kvalitet obrazovnih institucija u oba grada. U njima postoje vrtići za najmlađe, brojne osnovne i srednje škole, stručne škole, fakulteti i instituti koji pružaju različite mogućnosti obrazovanja. Značajno je napomenuti da Univerziteti u Beogradu i u Novom Sadu pružaju različite nivoe obrazovanja. Pored nabrojanih državnih obrazovnih ustanova, u oba grada postoji široka lepeza privatnih vrtića, škola i fakulteta.  

Troškovi života: Beograd je obično u svim segmentima, skuplji za život od Novog Sada. Nekretnine u Beogradu skuplje su od istih u Novom Sadu. I režijski i ostali životni troškovi su veći u Beogradu, ali veoma velika popularnost i sve gušća naseljenost Novog Sada dovodi do poskupljenja života u njemu. Ovu tendenciju porasta troškova morate imati u vidu kada analizirate svoj budžet i vršite procenu, koji grad bolje odgovara vašim finansijskim mogućnostima.

Saobraćajna povezanost: Beograd kao glavni grad i metropola, svakako ima bolje saobraćajne veze od Novog Sada. Pored bolje povezanosti drumskim saobraćajnicama, međunarodnog aerodroma Nikola Tesla, poseduje i više železničkih stanica i konekcija. Novi Sad poseduje dobre drumske veze, a izgradnjom pruge velikih brzina, u mnogo je povoljnijem položaju nego pre, kada je železnički saobraćaj u pitanju.  Brzi voz SOKO građanima omogućava da stanuju u Novom Sadu, a da vozom za 30 minuta stignu na posao ili obrazovnu ustanovu u Beograd. Pored toga, u toku je izgradnja i brze pruge prema Subotici, kojom će ovaj grad u veoma bliskoj budućnosti biti odlično povezan i sa Budimpeštom i Bečom.

Budući razvoj i perspektive: Pre odluke o stanovanju u jednom od ova dva grada potrebno je da znate i  planove razvoja oba grada, jer to može uticati na vrednost nekretnina u budućnosti ali i na kvalitet života u njima. Izgradnja brze pruge prema Subotici jedan je od razvojnih projekata koji će građanima Novog Sada u bliskoj budućnosti omogućiti bolju saobraćajnu povezanost, i doprineti boljem kvalitetu života. Uz to se može reći i da oba grada “rastu” i razvijaju se svakoga dana i nude različite mogućnosti i perspektive za život i rad svojim stanovnicima.


Način i ritam života


Život u Novom Sadu, za razliku od onog u Beogradu, je laganiji i tiši. Ređe ste primorani da koristite gradski prevoz ili automobil, a često do odredišta možete stići pešice ili biciklom, omiljenim prevoznim sredstvom kod Novosađana, svih starosnih doba. Saobraćajne gužve postoje i u Novom Sadu, ali su značajno podnošljivije i ređe nego one u Beogradu. A čini se i da je saobraćajna kultura i tolerancija u saobraćaju na strani Novog Sada.

Zbog potpuno lagane atmofsere koja vlada u Novom Sadu, uvek imate mogućnost da zaboravite na svakodnevne obaveze i buku. Uz veliki izbor dobrih mesta za odmor i uživanje. I Beograd i Novi Sad omogućavaju vam da posetite neke od najvažnijih kulturnih i istorijskih spomenika Srbije.

 

Hram Svetog Save
Izvor slike: privatna kolekcija

 

Kultura, sport i rekreacija: Oba grada nude veoma bogat izbor bilo da su u pitanju kulturni događaji, prirodne lepote, zabavni sadržaji ili sportsko-rekreativne aktivnosti. Nešto mirniji, ali ne manje lepši od glavnog grada, na severu Srbije smešten je Novi Sad koji u sebi čuva raznovrsnost i predstavlja jedan od najposećenijih gradova Srbije.

Konačan izbor zavisi od vaših ličnih želja i prioriteta. Pre nego što donesete konačnu odluku, potrebno je da posetite oba grada, i istražite o njima sve što je za vas značajno.

Najbolja preporuka je da posao pretrage i kupovine stana poverite pouzdanoj agenciji za nekretnine u nekom od tih gradova, jer će vam to uštedeti nerve, vreme i novac, i omogućiti da kupite stan kakav vam je potreban, brzo i pod najpovoljnjim uslovima.  

Izvor naslovne slike: privatna kolekcija

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
20 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2