NekretnineBre

O ovim stvarima treba razmišljati pri kupovini kuće!

O ovim stvarima treba razmišljati pri kupovini kuće!
27
Sep
O ovim stvarima treba razmišljati pri kupovini kuće! (297)
Objavljeno 27/Sep/2022, Autor: NekretnineBre.com


Potraga za idealnim domom nikada nije jednostavna ni laka. Što se više ponuda vidi to je dilema veća pa je jasno da su potrebne smernice i saveti.

Svi imaju neko mišljenje i različite kriterijume, ali kod kupovine kuće treba imati više stvari na umu jer će loša investicija zahtevati previše izdvajanja za renoviranje i ni tada neće uspeti da održi svoju vrednost.

Sebi treba postaviti nekoliko pitanja za lakšu odluku:

  • Koliko kvadrata treba da ima kuća?
  • Koliko će kuća vredeti u budućnosti?
  • Sa koliko novca raspolažem i kako finansirati kupovinu?


Svi odgovori slede i sigurno je da će vam dati jasniju sliku koje ponude treba eliminisati, a koje su jako dobre i treba ih razmotriti. To je izuzetno važno pogotovo kada se ima na umu da ćete pregledati na desetine ponuda koje su izuzetno različite.


Koliko kvadrata treba da ima kuća?


Izbori su mnogobrojni i nekada će vam se učiniti da je bolje kupiti veći prostor, kuću sa više spratova, većim dvorištem i da će to uvek odgovarati kao što u momentu kupovine odgovara cenom.

Koliko članova ima vaša porodica? Koliko prostora im treba? Da li planirate proširenje porodice i da li će vam kuća i tada biti dovoljna?

Ovo su prava pitanja, a odgovori će pomoći da se ne pretera u kvadraturi koja vam je potrebna za život.

Kuće su u glavnom prostrani objekti, na više spratova, sa brojnim pomoćnim objektima i prostranim dvorištem, ali takve površine često nisu potrebne. Oni koji napuštaju stanove češće traže veći prostor, ali ne računaju da dvorište treba redovno održavati, sve prostorije u kući grejati, održavati i unutrašnji prostor… Tako da odgovor na pitanje stan ili kuća je sve samo ne jednostavan.

To donosi velike gubitke i dosta ulaganja pa ne bi trebalo da kupujete dom veći nego što je potreban  za celokupnu porodicu. Čak i ako planirate proširenje, opravdano je kupiti veći prostor samo ako se proširenje planira u nekoliko narednih godina, a ako je to duži period trebalo bi razmisliti da, kada dođe vreme za to, svoj dom proširite ili promenite svoju kuću.


Koliko će kuća vredeti u budućnosti?


Kuće se teže prodaju, interesenata ima, ali je reč o većoj sumi novca pa je važno da vaš dom vredi i sada i kroz par decenija.

I pre nego što kupite svoj dom morate videti u kojoj se zoni nalazi, da li je moguće da se nekada u budućnosti tu grade višespratinice ili ruše kuće, da li je dozvoljena visoko gradnja pa da sutra budete zatrpani sa visokim zgradama…?

Naravno, važno je da i vi kupite nekretninu koja je zaštićena što se ovih stvari tiče, ali i da u budućnosti joj ne pada vrednost zbog ovih dešavanja.

Isto tako, važna je infrastuktura i da li ćete biti bliže većim mestima, da li je tlo plavno, da li su i okolni placevi visoke vrednosti..?

Najbolji pokazatelj ove činjenice jeste to da su mnogi mudri ljudi zaradili kupujući vikendice po planinama koje sada mogu da prodaju višestruko. Takođe, sve više raste cena placeva u prigradskim mestima pa su vlasnici imali šansu da sada profitiraju odlično…

Puno je primera zašto je važno razmotriti i buduće kretanje vrednosti kuće koju nameravate da kupite.


Sa koliko novca raspolažem i kako finansirati kupovinu?


Kuće su mnogo jeftinije u odnosu na stanove, ali pošto su stanovi manjih kvadratura ukupan iznos je mnogo viši kada se kupuje kuća nego kada se kupuje stan.

Treba razmisliti o stambenim kreditima, povratu PDV-a i da li bi podizali ceo iznos ili imate deo ušteđevine koja će olakšati kupovinu.

Gotovina je svakako potrebna i tokom podizanja kredita zato što postoji učešće  koje se mora platiti, ali i troškovi koji se moraju finansirati nakon kupovine doma, a to su prevod i uređenje prostora.

Potražite banku sa povoljnim uslovima i brzom obradom kredita. Posavetujte se oko opcija i postićete svoje ciljeve.

I ovo je povezano sa prvim i drugim pitanjem jer morate znati kako finansirati kupovinu, koliku nekretninu treba tražiti i kako će se njena vrednost kretati u budućnosti. Samo tako se postavljaju dobri temelji za kupovinu nekretnine.

Kupovina svake nekretnine je velika odluka, ali ulaganje u kupovinu kuće nosi najviše troškove. Treba doneti odluku o površini koja je potrebna, kako finansirati kupovinu i da li će vredeti i u budućnosti. Pravilnim odlučivanjem ćete dobiti idealan dom koji čuva svoju vrednost i baš je po meri vaše porodice.

Ne odustajte od svojih snova, zelenog dvorišta, prostora za odmor, života u prostranom objektu i velikim sobama. Razmislite kako da finansirate kupovinu, a da bi potrošili manje, kupite dom tačno koliko bi trebalo da bude veliki u skladu sa potrebama vašeg domaćinstva.

U kakvoj nekretnini vi živite? Da li bi voleli da kupite kuću i da li su vam naši saveti pomogli za odlučivanje? Imate li vi neku preporuku i predlog šta još uvrstiti u faze pri donošenju odluka i tako, lakše, brže i efikasnije odlučiti  koji je vaš idealan dom.


Slika: pexels.com

smrtovnice knjige pdf vicevi jastuci lektire
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
152,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
69 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2