NekretnineBre

Osnovni koraci renoviranja koje treba primeniti pri adaptaciji svakog prostora

Osnovni koraci renoviranja koje treba primeniti pri adaptaciji svakog prostora

Doba pandemije donelo je mnoge promene a na nama je da u svakoj nepogodnoj situaciji pronađemo način da iz nje izađemo bolji i spremniji. Mnogi su u periodu zatvaranja pronašli hobi, pročitali bezbroj knjiga, počeli sa novom edukacijom ili sredili nešto u svom domu što je bilo na čekanju godinama unazad.

Ukoliko ste i vi osoba koja je odlučila da unapredi svoje boravište, verovatno niste u potpunosti sigurni odakle početi sa adaptacijom životnog prostora pa smo napravili kompletan vodič koji će vas, korak po korak provesti kroz celokupan proces renoviranja.


Adekvatan plan i budžet


Pre svega potrebno je odrediti šta renovirate, u kojoj meri i koliki vam je budžet. To je polaznica za svako dalje razrađivanje plana i programa. Sledeća stavka je nabavka neophodnog materijala.

Danas je više nego ikada lako poručiti stvari putem interneta, pa je tako online prodaja alata i materijala poželjan vid kupovine. Ne morate izaći iz sobe, a sve neophodno će vam samo stići pred ulazna vrata!

Ali koji plan je adekvatan za vas? Koncept prilagođavanja i unapređenja vašeg doma zavisi od toga šta želite i u kojoj meri da renovirate. Ukoliko površinski preuređujete mali stan, morate promisliti ne samo o njegovoj estetici već i o praktičnosti, jer je zapravo male prostorije najteže urediti.


Grubi građevinski radovi


Retko kada se desi da mora doći do grubih građevinskih radova koji su karakteristični za izgradnju objekta iz temelja, a ukoliko je to slučaj oni su prvi na redu pre ostalih promena. Ovakav vid renoviranja obuhvata zamenu cevi, električne instalacije, gipsanih radova, sanitarija, prozora, podova, vrata kao i gletovanje i krečenje zidova.

Za nešto od navedenih stavki su vam neophodni profesionalci koji će shodno vašim željama “dubinski” urediti prostor, pre nego što se pozabavite stvarima kojima ćete popuniti vaš novi kutak.

Neki od grubih radova kao što su rušenje zidova, skidanje radijatora, pomeranje cevi i instalacija morate prijaviti nadležnoj opštini i tražiti dozvolu, pogotovo ako je u pitanju stambena zgrada.


Adaptacija stana
 

Kada završite sa radom na zidovima, na red dolazi njihovo krečenje. Pri farbanju obratite pažnju na psihologiju boja. Psihologija navodi da svaka boja izaziva različite reakcije kod ljudi. Navešćemo samo nekoliko primera.

Crvena boja u nama izaziva uzbuđenje i po pravilu prva nam ona upada u oči, zato su svi znakovi upozorenja ofarbani u crveno. Iz tog razloga nikako nije preporučljiva kao boja za zidove.

Prostorije ofarbane u belo deluju sterilno i prostrano, pa se iz tog razloga kuhinje farbaju ovom bojom. Plava boja ima umirujuće dejstvo, zato je često viđamo na zidovima kupatila i spavaćih soba. Nemojte nasumično birati boju kojom krečite zidove, već onu boju koja je u skladu sa vašim temperamentom i preferencijama.

Pri izvođenju ovih radova vodite strogo računa o kućnom redu kako ne bi ste sebe doveli u neprijatnu situaciju sa komšijama ili platili kaznu komunalnoj policiji.


Fini završni radovi


Fini završni radovi dolaze na samom kraju i u njima stanari najviše uživaju. Nakon ogromne šljake svuda naokolo, konačno je stigao trenutak da podesite rasvetu, odredite koji nameštaj odlazi na deponiju a koji ostaje, kao i opšte enterijerske detalje.

Kada smo kod određivanja optimalnog nivoa osvetljenja za vaš stan, važno je imati na umu nove standarde u toj oblasti. LED svetiljke danas su zamenile konvencionalne žute sijalice zbog svoje ekonomičnosti i akcenta na ekologiji - traju i do 25 puta duže uz polovinu utroška električne energije, a ne sadrže živu, olovo i kadmijum koje u sebi imaju obične sijalice.

Osim toga, veštačko svetlo iz LED svetiljke se ne rasipa naokolo već je fokusirano na određen prostor, čime se smanjuje svetlosno zagađenje.

Naposletku kada dođemo do nameštaja, naše renoviranje je maltene gotovo. Uklapanje komada nameštaja je zabavno većini ljudi, a ono što možete uraditi za potpuni ugođaj u životnom prostoru je da ih uklopite prema Feng Šui standardima, istočnjačkog drevnog principa uređenja prostora.


Renoviranje kao nova promena u životu


Ponekada je skupo ili nema smisla da se selimo, a imamo jaku potrebu da promenimo životno okruženje. Unapređenje vašeg doma ne mora nužno da bude skupo, ukoliko želite samo malo da “osvežite” stan, pa će tako renoviranje postati način za novu promenu koju toliko priželjkujete.

Odbacite stare stvari kao i one koje vas podsećaju na neki loš period, prilagodite osvetljenje i boju zidova prema vama, a uz kombinaciju sa istočnjačkim duhom Feng Šui-a adaptacija životnog prostora će vam pomoći da budete srećniji u vašoj svakodnevnici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2