NekretnineBre

Potražnja za nekretninama: Kakva je ponuda u trenutnim okolnostima

Potražnja za nekretninama: Kakva je ponuda u trenutnim okolnostima
29
Dec

Iako je globalna pandemija virusa korona evidentno dovela do zastoja u okvirima brojnih industrija, što je ujedno uticalo na standard mnogih, u trenutnim okolnostima tržište nekretnina zapravo beleži značajno veću potražnju no što je to bio slučaj nekoliko godina ranije.

Ovo je neočekivano stanje stvari, koja ujedno sobom povlači i rast cena kvadrata širom sveta, ali i u Srbiji i regionu. Okolnosti dovode do veoma široke ponude, o kojoj ćemo, kao i o ukupnoj situaciji na datom tržištu, više govoriti u tekstu koji sledi.


Cene materijala i radova


Rast cene građevinskog materijala, koji dovodi i do rasta cene radova, faktori su koji predstavljaju jednu od posledica porasta potražnje na tržištu nekretnina, kao i jedan od uzroka porasta cene kvadrata. Budući da sve kreće od povećanog interesovanja za kupovinu nekretnina, u Evropi je došlo do nestašice građevinskog materijala, koji je prouzokovan time što je povećana izgradnja u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama dovela do velike potrošnje istog. U Srbiji je ovakva situacija takođe prouzrokovana time što domaće tržište u velikoj meri zavisi od uvoza ovog materijala, dok se materijal koji se proizvodi kod nas istovremeno masovno izvozi.


Cene kvadrata, ponuda i potražnja u Srbiji


U poslednjih nekoliko godina, kvadrat je na prostoru naše zemlje u proseku poskupeo za 30% i pri tome potražnja nastavlja da raste. Najviše interesovanja kod kupaca još uvek bude veliki gradovi, tako da je najuspešnija prodaja stanova u Beogradu i Novom Sadu, a zatim i Nišu. Ovo svakako dovodi do rasta cena u ovim gradovima, a oni sami pokazuju tendenciju da se šire, što dobija formu trenda i izgradnja biva sve intenzivnija.

Rast cena je takođe primetan i u Pančevu, dok u Kragujevcu možemo primetiti stagnaciju. Pored toga što su cene prirodnim tokom stvari skočile, uslovi za kupovinu prate trendove koji vladaju na tržištu nekretnina, bivajući povoljniji, odnosno prilagođavajući se interesovanju i potrebama kupaca.


Izgradnja stanova kran


Kako je pandemija uticala na povećanje tražnje?


Iako je s jedne strane povećanje tražnje neočekivano, budući da je pandemija dovela do smanjenih potreba za radnom snagom u pojedinim industrijama, za ovakvu situaciju postoji logično objašnjenje. Naime, u neizvesnim vremenima koje su posledica krize na planu zdravlja, nekretnine se ukazuju kao jedina sigurna investicija i zapravo mnogi ne prepoznaju prostor za ulaganje ni na jednom tržištu koliko na tržištu nekretnina.

Ovo dodatno podstiču i povoljni uslovi za podizanje kredita, kako u svetu tako i na prostoru naše zemlje. Niske kamate, prema tome, idu pod ruku sa visokom cenom zakupa stanova, te se građani lakše odlučuju za ovakva ulaganja.


Budućnost ponude na tržištu nekretnina


U vezi sa perspektivom ponude na tržištu nekretnina i budućom situacijom na planu cena kvadrata, mišljenja su podvojena. Činjenica koja stoji jeste da će ponuda nastaviti da prati potražnju, a da se pojedini faktori koji utiču na cenu kvadrata ne mogu ignorisati, te će date cene morati da rastu ukoliko bude daljeg poskupljenja građevinskog materijala i radova.

Dok neki predviđaju izvestan dalji rast cena, drugi smatraju da će cene, koje su na našem prostoru danas dosegle istorijski maksimum, početi da stagniraju da ne bi došlo do zastoja u domenu kupovine, odnosno da ne bi sasvim premašile kupovnu moć građana, uprkos povoljnim kreditima. Sam izbor koji se nalazi pred kupcima na tržištu nekretnina je izuzetno širok i ponuda u ovom trenutku uspešno odgovara na zahteve druge strane.

Može se primetiti da se ponuda ne širi samo u pogledu stanova u urbanim sredinama, nego da se sve više popularizuju kuće, tačnije sela i vikend naselja, što je posledica novog obrasca društvenog ponašanja i iskustva izolacije.

Procvat koji je tržište nekretnina doživelo jeste u određenom smislu iznenađenje, ali su učesnici procesa na njemu svakako prigrlili novu situaciju, te se može primetiti još uvek uspešno održavanje balansa između ponude i potražnje, kao i cena i uslova otplate.

Sigurnost koja kao osnovna odlika prati investiranje u nekretnine nesumnjivo igra veliku ulogu u obrazovanju ovakvog stanja stvari, ali je svakako u pitanju jedna lančana reakcija, odnosno međusobni uticaji različitih faktora, koji konačno dovode do izuzetno visoke potražnje, porasta cena i širenja ponude.

 

Slike izvor: 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beograd_SaTKC.jpg
https://www.flickr.com/photos/130311964@N05/32855269553/

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2