NekretnineBre

Saveti koji će vam pomoći da uvećate vrednost vaše nekretnine

Saveti koji će vam pomoći da uvećate vrednost vaše nekretnine
30
Jan
Saveti koji će vam pomoći da uvećate vrednost vaše nekretnine (60)
Objavljeno 30/Jan/2024, Autor: Srbijanka Stanković

Bilo da razmišljate o prodaji, iznajmljivanju ili jednostavno želite da dodatno uredite svoj životni prostor, postoji niz strategija koje možete primeniti kako biste povećali vrednost vaše nekretnine. Međutim, uređenje eksterijera i enterijera često nije lako. Postoji puno nedoumica, počev od toga šta je prioritet pa sve do izbora materijala i dizajna. U svakom slučaju, uz svako ulaganje i inovaciju, vaša nekretnina će više vredeti i lakše ćete moći da je prodate ili iznajmite.

U ovom članku predložićemo vam nekoliko opcija koje vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite potencijal vaše nepokretne imovine. Evo nekih opštih smernica odakle biste mogli da počnete.


#1 Proširenje i preuređenje životnog prostora


Kvadratura je osnovni parametar za određivanje cene svake nekretnine. Što je veća kvadratura stambenog prostora to ćete više novca moći da dobijete za nekretninu koju prodajete ili iznajmljujete. Naravno, kada govorimo o proširenju stambenog prostora, polazimo od pretpostavke da u vlasništvu imate kuću.

Dogradnja novih prostorija može značajno uvećati površinu vaše nekretnine, samim tim i njenu vrednost. Međutim, morate voditi računa da dogradnja bude estetski prihvatljiva. Da prostor koji budete dogradili ne odudara od ostatka vašeg doma, već da predstavlja jednu harmoničnu celinu. Na primer, ako posedujete kuću možete dograditi radionicu ili garažu, ukoliko je ranije niste imali. Prostorije poput podruma ili tavana se mogu transformisati u kućnu teretanu ili kancelariju. Sigurno je da ćete na ovaj način povećati vrednost vaše nekretnine.


Sto u basti
 

Sa druge strane, ako posedujete stan, verovatnoća da ga dogradite je praktično nikakva, ali zato ga možete renovirati i preurediti i od nefunkcionalnog napraviti koristan prostor. Pretvaranje neiskorišćenog prostora poput “mrtvih” uglova u cipelarnik i iskorišćavanje svakog delića stana učiniće ga funkcionalnijim i podići mu cenu.

Na kraju, ne morate samo dograđivati. Ukoliko u stanu ili kući imate pregradne zidove koji nisu noseći možete ih ukloniti i dobiti otvoreniji i lepši dnevni boravak i prostor generalno. Kreiranje otvorenog i prostranog ambijenta može učiniti da vaša nekretnina izgleda veće i privlačnije. Ako nemate previše ideja kako da preuredite stan možda je najbolja opcija da u pomoć pozovete dizajnere.


#2 Prirodni materijali za fasadu i enterijer


Postavljanje nove fasade i uređivanje enterijera je još jedan od efikasnih načina da date dodatnu vrednost vašoj nekretnini. Prirodni materijali poput kamena ili drveta daće elegantan i luksuzan izgled vašem domu. Istovremeno, omogućiće duži vek trajanja i veću otpornost na vremenske uslove, posebno kada govorimo o prirodnom kamenu.

Ukoliko se odlučite za prirodni kamen kao materijal za fasadu ili uređenje unutrašnjih površina, znajte da postoje različite teksture i boje koje se lako mogu uklopiti u bilo koji dizajn, čineći vašu nekretninu primamljivijom potencijalnim kupcima ili zakupcima.

Tako na primer, u ulaznim prostorijama kao što je predsoblje ili hodnik možete pločice zameniti travertinom, jednom od najkvalitetnijih vrsta prirodnog kamena. Otporan je na habanje, zahteva minimalno održavanje a daje prostoru luksuzan izgled i veliku estetsku vrednost. Zbog njegove masivnosti iz koje proizilazi kvalitet ugradnja travertina na profesionalan način je najbolja opcija. Naravno, ako ste vešti i imate odgovarajući alat možete ga i sami postaviti i tako uštedeti.

Osim podova, prirodne materijale možete iskoristiti za oblaganje zidova u enterijeru. To će vam pomoći da razbijete monotoniju i naglasite određeni deo prostorije. Ukrasni predmeti od prirodnog kamena, poput vaza ili manjih skulptura takođe mogu osvežiti prostor.


#3 Renovirajte kuhinju i kupatilo


Dve prostorije koje su najprometnije i predstavljau srce svakog doma su kuhinja i kupatilo i često su ključni faktori prilikom donošenja odluke o kupovini ili iznajmljivanju nekretnine. Moderna kuhinja sa aparatima poslednje generacije je jedan od najčešćih načina kako vlasnici mogu da podignu cenu nekretnine kada žele da je prodaju. Iako ulaganje ponekad može biti malo veće, isplati se. Osim toga, energetska efikasnost novih frižidera, šporeta, mašina za pranje sudova je neuporedivo veća, pa će i računi za struju biti manji, što je dodatna prednost ove vrste ulaganja.  

Ipak, pre nego što ubacite nove električne uređaje u vašu kuhinju, ako je suviše stara razmislite da je potpuno renovirate. Investicija može biti veća ili manja u zavisnosti od veličine kuhinje i onoga što treba zameniti, ali je sigurno da nakon radova možete prodati vaš stan ili kuću lakše i brzo povratiti uloženi novac.


Kuca sa drvetom u dvoristu
 

Što se tiče kupatila, ako su pločice i sanitarije stare i dotrajale to je sigurno veliki minus u očima kupaca. U svakom slučaju, važno je da očistite kupatilo da blista pre nego što potencijalni kupci dođu u razgledanje.

Ukoliko je kupatilo baš staro, onda je potrebno potpuno renoviranje. Naš savet je da ne štedite na materijalu. Kvalitetni ormarići, pločice i sanitarije ne samo da poboljšavaju estetiku prostora, već i pružaju dugotrajnost i dodatnu vrednost vašoj nekretnini. A ako želite da vaše kupatilo odiše luksuzom jer ćete ga iznajmljivati platežno sposobnijoj klijenteli, koristite najkvalitetnije materijale poput prirodnog kamena ili vrhunske keramike.


#4 Uredite dvorište i terase


Prvi utisak je ključan kada je reč o vrednosti nekretnine. Iz tog razloga, uređeno dvorište značajno doprinosi boljem estetskom utisku i daje na vrednosti vašoj kući. Najbolja stvar kada je uređivanje dvorišta u pitanju je to što sve radove možete završiti sa vrlo malo novca.  

Uređenje bašte sa cvećem, žbunjem i dekorativnim elementima može privući pažnju i stvoriti prijatan ambijent. Oivičene staze, lepo ošišana trava, manja fontana i terasa za uživanje samo su neke od ideja. Na terasi možete postaviti i ljuljašku što će dodatno oduševiti potencijalne kupce ili one koji žele da iznajme vašu kuću.

Kada govorimo o stanu, mogućnosti su nešto manje ali opet postoji prostora da se terasa lepo uredi. Saksije sa cvećem, klub sto sa stolicama i ljuljaška jaje su uvek dobar izbor.

Povećanje vrednosti nekretnine zahteva pažljivo planiranje i investiranje u odgovarajuće projekte. Oni nekada mogu biti skuplji, ali uz malo mašte i vašeg ličnog truda možda vam neće biti potreban veliki novac za jedan ovakav poduhvat. Jedno je sigurno - ulaganje u kvalitetne materijale i funkcionalni dizajn će se svakako dugoročno isplatiti.

Slike: 

  1. https://pixabay.com/photos/house-keys-the-door-castle-1407562/
  2. https://unsplash.com/photos/brown-wooden-framed-blue-padded-armchair-28c3pajQlyI
  3. https://www.pexels.com/photo/backyard-of-modern-cottage-with-terrace-7061672/ 

 

 

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
170,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
82 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2