NekretnineBre

Stanovi u izgradnji – saveti za sigurnu kupovinu

Stanovi u izgradnji – saveti za sigurnu kupovinu
22
Jun
Stanovi u izgradnji – saveti za sigurnu kupovinu (305)
Objavljeno 22/Jun/2023, Autor: Milica S.K.


Duži vremenski period intenzivno razmišljate o kupovini stana u izgradnji. Pre nego što donesete konačnu odluku važno je da znate sledeće:

Stanovi u izgradnji su stambene jedinice koje se trenutno grade, ali još nisu završene i spremne za useljenje. To su projekti građevinskih firmi ili investitora koji se bave izgradnjom novih stambenih kompleksa ili zgrada.


Kupovina stana u izgradnji


Stanovi u izgradnji obično prolaze kroz nekoliko faza koje obuhvataju:

 • planiranje,
 • postupak dobijanja dozvola i saglasnosti,
 • građevinske radove,
 • opremanje.


Kupci stanova u izgradnji imaju mogućnost da izaberu stan prema svojim željama i potrebama, a da pri tome budu uključeni i u proces dizajniranja kao i izbora materijala.

Prednosti kupovine stana u izgradnji pored mogućnosti da se prostor prilagodi vlastitim afinitetima, je i mogućnost dobijanja povoljnije cene u odnosu na cenu gotovih stanova na tržištu, ali i mogućnost plaćanja u više rata, tokom perioda izgradnje.

Stanovi u izgradnji često su povoljniji od novoizgrađenih stanova iste kvadrature i lokacije. U nekim slučajevima izvođači radova čak mogu i prilagoditi određene aspekte stana prema vašim željama. Stanovi su u energetski efikasnim zgradama koje nude modernu infrastrukturu i napredne sisteme grejanja i hlađenja, tehnološke pogodnosti poput pametnih kućnih sistema i slično. Novi stanovi će verovatno zahtevati manje popravki i troškove održavanja u prvim godinama korišćenja. Kupovina stana u izgradnji može vam pružiti priliku da odaberete željenu lokaciju unutar zgrade.

Kupovina stana u izgradnji može biti izazovna jer se radi o nekretnini koja još nije potpuno završena. Međutim, postoje i određeni rizici sa kojima se kupac može sresti pri kupovini stana u izgradnji.

Zato je veoma je važno da pre nego što donesete odluku o kupovini stana u izgradnji, dobro proverite reputaciju investitora, jer tokom izgradnje mogu nastati razne neplanirane situacije, kao što su promene u rasporedu ili specifikaciji stana, a veoma često se dešava da dolazi do kašnjenja u završetku projekta odnosno izgradnje stana. Dešavalo se čak i to da je investitor isti stan prodao 2 puta. Prvi kupac se uselio u stan, a drugi je morao da prođe kroz mučan i dugotrajan sudski postupak kako bi povratio svoj novac.

Generalno ako želite da kupite stan u izgradnji i ujedno izbegnete glavobolje i moguće probleme potrebno je da sledite sledeće preporuke:

 • Istražite pouzdanost investitora: Pre nego što se odlučite za kupovinu stana u izgradnji, istražite investitora koji gradi objekat. Proverite njegovu reputaciju, prethodne projekte i iskustva drugih kupaca sa tim investitorom.
   
 • Proverite pravnu dokumentaciju: Obratite pažnju na sve pravne dokumente vezane za projekat. Proverite da li investitor ima sve potrebne dozvole i saglasnosti za izgradnju. Takođe, dobro pregledajte i proverite ugovor o kupovini stana, da biste bili sigurni da su vaša prava i interesi adekvatno zaštićeni.
   
 • Posetite gradilište: Ako je moguće, posetite gradilište i razgovarajte s arhitektom ili nadzornim inženjerom. To će vam pružiti uvid u kvalitet izgradnje, a možete postavljati pitanja o materijalima koji se koriste i drugim bitnim faktorima.
   
 • Pregledajte specifikacije stana: Pažljivo pročitajte specifikacije stana, uključujući materijale koji će se koristiti, površinu, raspored prostorija, opremu i druge detalje. Ako imate nekih posebnih želja ili zahteva, proverite da li je moguće izvršiti promene po istim, pre nego što se obavežete na kupovinu.
   
 • Osigurajte garanciju: Zatražite informacije o garanciji za stan i njegove komponente. Investitor bi trebalo da pruži određeni period garancije na radove i materijale. To će vam pružiti dodatni mir da će eventualni nedostaci biti ispravljeni.
   
 • Proučite planirani raspored plaćanja: Pažljivo pročitajte planirani raspored plaćanja i uverite se da vam odgovara. Zahtevajte da bude ugovoreno da se određeni iznos uplaćuje tek nakon što određena faza izgradnje bude završena i proverena.
   
 • Potražite pravnu pomoć: Ako niste sigurni u svoje sposobnosti i poznavanje pravnih i ostalih dokumentacija ili želite da pregovarate o uslovima kupovine, razmislite o angažovanju advokata ili pravnog savetnika koji će vam pomoći da zaštitite svoje interese i pružiti vam stručno mišljenje.


Ukoliko se odlučite za kupovinu stana u izgradnji savet je da je obavite preko profesionalnih i proverenih agencija za nekretnine, pri čemu možete da računate na pomoć i savete njihovih pravnih timova.


Ugovor potpisivanje


Ukoliko je stan u izgradnji koji kupujete ujedno i vaš prvi stan, tada imate pravo na povrat PDV-a za kupovinu prvog stana. Povraćaj je moguć samo ukoliko se radi o kupovini prvog stana od investitora. Ovo je poreska olakšica, kojom država pomaže lica koja nisu stambeno obezbeđena, pri tome je povraćaj PDV-a moguć samo za kupovinu prvog stana. Ovo pravo imaju svi punoletni državljani Srbije, sa prebivalištem u Srbije, pod uslovom da od jula 2006. godine do kupovine stana nisu imali vlasništvo ili suvlasništvo nepokretnosti na teritoriji Srbije.

Ako se pođe od činjenice da PDV iznosi  oko 10% od kupovne cene novog stana, onda taj iznos nije zanemarljiv.  

Kupovina stanova u izgradnji je atraktivna opcija za one koji traže novi dom ali je i mogućnost za investicije u nekretnine, koje kasnije mogu doneti određenu vrstu zarade bilo da je u pitanju iznajmljivanje ili prodaja. 

Svedoci smo da poslednjih godina svakodnevno niču nove zgrade kao pečurke. U tako velikoj ponudi novih stanova veoma je važno da pažljivo istražite sve bitne činjenice, kako biste izbegli sve moguće negativne posledice po vas i vašu porodicu.

Slike: pexels.com

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2