NekretnineBre

Da li je kupovina stana dobra investicija za mladi bračni par

Da li je kupovina stana dobra investicija za mladi bračni par
23
Apr

Samostalni život, svoj “krov nad glavom” kao i činjenica da možete sami organizovati svoje vreme i upravljati se prema potrebama i navikama samo još jedne osobe, za mnoge mlade ljude predstavlja san snova. Zato mnogi parovi, a prvenstveno novopečeni supružnici, maštaju o mogućnosti kupovine svog stana.

U narednom tekstu, pomoći ćemo svim mladim parovima da bolje razumeju smisao kupovine doma za sebe i ukazati na sve benefite (ali i neke nepovoljnije delove) koje bi trebalo razmotriti prilikom odluke, a kasnije i same kupovine nekretnine.


Razmotrite svoje mogućnosti pa ih prilagodite željama


Mladenci treba da uzmu u obzir sve faktore prilikom planiranja kupovine doma. Kupovina stana ionako predstavlja jedan vrlo složen i za mnoge kupce iscrpan pravni posao, sa velikim finansijskim ulaganjem.

Znate li koji su vam prioriteti?

Da li pošto poto želite da se preselite? Dolazi li u obzir iznajmljivanje stana na početku ili ste već priremili učešće za kupovinu svoje nekretnine?

Ukoliko odmah posle svadbe planirate da se preselite, trebalo bi staviti na papir sve rashode i prihode od proslave, pa nakon plaćanja sale za venčanja i ostalih organizacionih stvari - novac usmerite na učešće za kupovinu stana.


Kvadratura i lokacija diktiraju cenu


Veličina stana, broj soba, prostranost dnevnog boravka kao i mogućnosti za instaliranje kućnih aparata uvek diktiraju cenu nekretnine. Takođe, cena stana umnogome zavisi i od grada u kom nameravate svoj stan da potražite, kao i od dela grada u kom se zgrada nalazi. Sve je bitno i ništa se ne prepušta slučaju - barem kada je cena u pitanju!

Što se tiče cene kvadrata stanova, tu takođe postoji više odlučujućih faktora: pre svega lokacija, struktura, spratnost, položaj stana, grejanje, stolarija, sanitarije, funkcionalnost, da li je potrebno renoviranje i sl.

Obratite pažnju na elemente koji pružaju komfor

Procena kvaliteta zgrade i stana je jedna od najbitnijih činjenica koja nikako ne sme da promakne budućim vlasnicima. Naravno, ukoliko niste arhitekta ili građevinar nerealno je očekivati umešnost u procenjivanju, stoga se uvek savetuje da u “razgledanje” stambenog objekta krenete sa nekim ko je iskusan na tom polju ili posredstvom agencije za nekretnine.


Procena kvaliteta stana
 

Suština je da stan koji kupujete bude komforan, bezbedan i funkcionalan, za vas i buduću decu. Iako postoje različite vrste komfora, za stanove su presudni:

  1. Toplotni komfor - kako leti ne bi bilo previše vrućina, a zimi previše hladno, sa promajom. Način zagrevanja prostorije takođe spada u ovaj domen, kao i fasadna stolarija.

Zgrada može da bude super orijentisana, da ne izlazi na bučnu ulicu, ali ako fasadna stolarija nije kvalitetna, zvučna i toplotna izolacija neće biti ni zadovoljavajuća. Stoga obratite pažnju da li je stolarija u vašem budućem stanu drvena, pvc, aluminijumska ili neka druga.

  1. Osvetljenost prostorija - obratite pažnju na broj prozora i ima li dovoljno sunca. Dobra osvetljenost i pozicija prozora (naročito u kuhinji i kupatilu) je garant dobre ventilacije.
  2. Organizacija prostorija - ovo je naročito bitno kad dođe do potrebe za kasnijim pregrađivanjem (naravno, ukoliko nemate sredstava da odmah kupite veći stan sa barem dve spavaće sobe).


Benefiti samostalnog života


Brak se sklapa radi ostvarivanja zajednice života supružnika - krenite samo od ove premise, koju ste sigurno čuli i od matičara. Mnogi mladenci jedva čekaju da se osamostale, i svoj život podrede samo jedno drugome, a ne i roditeljima, užoj i široj porodici.

Do sada je najčešća praksa bila da finansijski stabilniji partner podiže kredit za stan, ali prema novom zakonu, ukoliko se utvrdi bračni status, oba partnera se upisuju u katastar kao vlasnici.

Onda nastupa zajedničko opremanje i uređivanje stana, po svom ukusu i željama. Ovo je i najlepši aspekt započinjanja zajedničkog života.

Šta to, takođe, znači?

Ali, kao i sve u životu, dobra strana uvek ima i naličje koje nije baš uvek dobro ili lepo. Zajednički život podrazumeva spremnost na mnoštvo kompromisa, razgovora i čestih popuštanja, sa obe strane.

Ukoliko ste već živeli sa svojim partnerom, onda znate o čemu pričamo, ali ukoliko ste novi u svemu tome, budite spremni na privikavanje na navike i način života osobe sa kojom ste se venčali.

Svi smo različiti, i prihvatite to na vreme, pa budite spremni da se prilagođavate jedno drugome kao i da neke lične karakteristike i navike menjate zarad sreće svog partnera, i obratno. Samo na taj način, ne samo suživot, već i brak može da opstane.

Svakako ćete se nervirati zbog čarapa, odeće, neraspakovane sportske torbe, smeća koje nije izbačeno, gomile proizvoda za kosu i telo u tuš kabini, slavine koja je okrenuta da pušta vrelu vodu….

Međutim, kako vreme prolazi, kako se u vaš dom budu uselili novi, mali članovi porodice, tako će se i prioriteti ali i vaše gledanje na brak i suživot menjati, i to je sasvim normalno.

Upoznavanje i prihvatanje druge osobe je ključno za bračni život, a kada imate svoj “krov nad glavom” - vreme možete posvetiti samo vama i upravljanju bračnih voda tamo gde vi mislite da treba, uz puno uspeha u pogreški koje će od vas napraviti pravu porodicu.

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
650,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
109 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2