NekretnineBre

Dokumentacija za stambeni kredit šta i kako

Dokumentacija za stambeni kredit šta i kako
20
Dec
Dokumentacija za stambeni kredit šta i kako (1316)
Objavljeno 20/Dec/2020, Autor: NekretnineBre.com

Svoj krov nad glavom


Imati svoj krov nad glavom je san mnogih. Biti svoj na svome, dobijate i račune za struju na svoje ime i to je nešto. Kada se steknu uslovi da uđete u stambeni kredit da li znate kakve vas prepreke očekuju i kako da ih što lakše prebrodite? Možda vam ovaj tekst makar delimično bude neki izvor korisnih informacija.

Finansiranje kupovine svog doma nikome nije jednostavno i lako izvodljivo. Pošto je reč o desetinama hiljada eura gotovo svi uzimaju stambeni kredit u nekom iznosu. Rate su najčešće u visini mesečne kirije kada se stan iznajmljuje, sa razlikom da kreditom otplaćujete svoj krov nad glavom, a kirijom ne rešavate trajno pitanje smeštaja. Pored dileme koliki iznos stambenog kredita podići, kakvi su uslovi, važno pitanje je i kako najbrže prikupiti potrebnu dokumentaciju jer lista čini oko 20 stavki?

Sa rastom interesovanja za kreditnu kupovinu stambenih jedinica rastu i načini na koje se dolazi do kompletiranja dokumentacije sa kojom aplicirate za odobravanje kredita. Šta je to što vam treba od dokumenata, na koji način se one pribavljaju, na koji način su banke izašle u susret svojim klijentima kada je u pitanju ovaj dugoročni kredit?

Svi ti detalji se nalaze na ovom jednom mestu - u našem tekstu i olakšaće vam korake do dobijanja ključeva svog stana ili kuće, pa zato nastavite sa čitanjem.


Dokumentacija za stambeni kredit koju klijent podnosi banci


Kao što smo naveli, postoji dosta dokumenata koji se traže da bi ste uopšte stekli uslove i izašli na kreditni odbor i da bi se razmatralo odorenje kredita za koji ste podneli zahtev.

 • Potrebna su vaša lična dokumenta, vaših supružnika, dokaz o visini primanja, administrativna izjava korisnika kredita, lična karta osobe koja je prodavac nekretnine, izjava vlasnika stambene nepokretnosti
 • Kod notara overen ugovor o kupoprodaji,
 • Procena tržišne vrednosti nekretnine od stane ovlašćenog procenitelja
 • Iz Katastra nepokretnosti potrebno je pribaviti list nepokretnosti kao dokaz da je predmet kupovini uknjižen, ali i dokaz šta se na vama vodi, da li je ovo kupovina prvog stana ( posebno stimulisan stambeni kredit) …
 • Menica
 • Polisa osiguranja


Spisak jeste dug, ali se sve pribavlja na nekoliko mesta:

 • u Katastru nepokretnosti,
 • od vašeg poslodavca,
 • dostava vaših dokumenata i overeni ugovor kod notara.


Sitnica. Ne gine vam da deo godišnjeg odmora rezervišete za administraciju. Možda se nešto pormeni dok vi ne aplicirate za kredit ali trendovi po tom pitanju u Srbiji i ne obećavaju. 

Pošto zaposlenoj osobi ne odgovara da tokom radnog vremena prikuplja sve te podatke, posećuje banku i odsustvuje sa posla, mnoge banke su napravile iskorak napred pa po službenoj dužnosti, za vas prikupljaju mnoga dokumenta potrebna za stambeni kredit.


Pomoć banke u prikupljanju potrebne dokumentacije


Banke u Srbiji su prepoznale način da budućim klijentima olakšaju neke od procedura za kompletiranje dokumenata, pa koriste zakone i po službenoj dužnosti mogu da prikupe sve ono što vi nemate kao budući vlasnik stana:

 • Sve podatke iz Katastra nepokretnosti
 • Angažovanje procenitelja i dobijanje njegovog izveštaja
 • Osiguranje stambene nepokretnosti


Vama ostaje da dostavite kupoprodajni ugovor (koji inače morate imati), dokaze o primanjima, menicu i lična dokumenta.

Pre nego što odete na sastanak u odabranu banku, proverite sve dostupne informacije na sajtu: kakve uslove banka nudi, kolike su kamate, rokovi otplate… Takođe, pri tome proverite i kakva dokumenta se traže, ko ih prikuplja i za koliko vremena se može doneti odluka da li su vam odobrili kredit ili ne.

Sve ovo su detalji koji kada se pažljivo razmotre mogu da učine da do svoje nekretnine dođete brže, jednostavnije i uz mnogo manje odlazaka u banku.

Tek nakon detaljne provere ponude na sajtovima pozovite i zakažite sastanak sa nekim od referenata da bi saznali sve detalje i dobili instrukcije oko realizacije stambenog kredita. Moguće je da za samo nekoliko odlazaka u banku dogovorite sve i stavite potpis na odobren kredit, što je odlično jer štedi vreme i skraćuje procedure komplikovanog procesa.


Tražnja za stambenim kreditima raste


Od kako su uspostavljeni način bankarskog finansiranja kupovine životnog prostora, postoji konstantan rast interesovanja za ovim načinom finansiranja kupovine. Reč je o velikim sumama koje je teško prikupiti štednjom u kraćem vremenskom periodu, pa je odlično što to kreditiranje preuzimaju banke na sebe.

Narodna banka Srbije je svojim merama podržala ovakav način finansiranja kupovine krova nad glavom pa je sistemom mera olakšala i „pojeftinila“ iznose koji se izdvajaju pri dobijanju stambenog kredita:

 • Učešće za stambene kredite je spušteno na 10%
 • Umesto minimalnih 80% stepena završenosti nekretnine radi dobijanja stambenog kredita sada je propisano je najmanje 60% završenosti čime se podržava novogradnja i građevinska industrija
 • Produženje roka otplate


Sa brojnim subvencijama koje postoje itekako je isplativo podići stambeni kredit i na brz način rešiti stambeno pitanje.

Ako ste pronašli mesto za život, odnosno izabrali stan ili kuću,  ne oklevajte sa podizanjem kredita. Isti iznos bi plaćali kao podstanari, a nikad ne bi zaista rešili svoj problem. Mnogi već preko deceniju uspešno isplaćuju rate i sve su bliže momentu kada će skinuti hipoteku i biti bez kreditnog opterećenja. Do tada žive u svom prostoru, bez stalnih selidbi i traženja novih lokacija.

I sam postupak do odobrenja stambenog kredita je  znatno pojednostavljen i napravljen tako da je u službi klijenata. Ne samo da klijent ne gubi vreme na pribavljanje svih dokumenata već i brže dolazi do konačnog izlaska zahteva pred kreditni odbor i rešenja za finansiranje kupovine. Vrlo brzo možete postati ponosni vlasnik stana ili kuće.


Kako olakšati pribavljanje dokumentacije?


Realtivno lako. Angažujte agenciju za nekretnine od poverenja. Računajte da će vam iskusni agenti uštedeti vreme,smaniti nerviranje, stres. ali i što je posebno važno što čete na neki način dobiti i edukaciju koja će vam uneti potrebnu sigurnost u proces dobijanja stambenog kredita.

Da li su procedure za dobijanje stambenog kredita sada manje komplikovane? Ostavite nam komentar ili vaše iskustvo nakon čitanja teksta.

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2