NekretnineBre

Elementi koji podižu vrednost nekretnine na tržištu

Elementi koji podižu vrednost nekretnine na tržištu
27
Nov

Tržište nekretnina trenutno tokom 2021. godine beleži neverovatan porast cena, bilo da želite da obavite kupovinu ili iznajmite stan. Trend porasta vrednosti nekretnina započeo je pre nekoliko godina i trenutno se ne može predvideti kada će se zaustaviti.

Pojedine nekretnine za prodaju ili izdavanje jesu sa razlogom toliko visoke i u skladu sa trenutnim tokovima na tržištu, dok su druge cene ipak potpuno neosnovane i pokušavaju da se “šlepaju” uz trenutni rast.

Upravo zbog toga smo odlučili da vam u nastavku teksta predstavimo naše viđenje onih elemenata koji sa razlogom utiču na porast vrednosti nekretnina.


Terasa postaje sve bitniji faktor mnogim kupcima i zakupcima


Pandemija korona virusa i karantin koji je propratio u određenom periodu uticali su na ljude da se znatno više paze nego ranije i izbegavaju gužvu. Mnogi su odlučili da se pomere iz grada na selo i tamo kupe vikendice sa dvorištem.

Oni koji nisu u mogućnosti za tim, sve veću vrednost vide u posedovanju terase u svom novom domu. To će biti odlično mesto da se postave biljke, uhvati svež vazduh i popije prva jutarnja kafa, te na neki način nadomesti neposedovanje dvorišta.

Kvalitetne pergole za terase vam omogućavaju da na moderan način zaštitite ovaj prostor pokretnim mehanizmom, koji tokom hladnih dana obezbeđuje ušuškan boravak, dok je tokom leta veoma efikasna zaštita od sunca.

Iako je period karantina uticao na to da ljudi dodatno uvide značaj posedovanja terase, one su svakako oduvek bile faktor koji podiže vrednost nekretnine, naročito kada su moderno uređene i prilagođene boravku ukućana.


Nekretnine analiza


Lokacija - miran kraj na periferiji ili sam centar gradskih zbivanja?


Istraživanje novih lokacija za život najčešće počinje sa filtriranjem prema lokaciji na nekom od poznatih sajtova za izdavanje i prodaju stanova. Tada kupci i zakupci imaju priliku da odaberu da li žele nekretninu u centru grada u blizini svih gradskih dešavanja ili ipak nešto mirniju varijantu na periferiji.

Činjenica je da su nekretnine u centru skuplje i da je tako oduvek, na šta ponekad ne mogu da utiču ni uređenost stana i tipa gradnje.

Takođe, lokaciju na kojoj se nekretnina nalazi možemo posmatrati iz drugog ugla i uvideti da li se u blizini tog mesta nalaze škole, vrtići, bolnice i ostale ustanove od značaja za život.

Ukoliko se pored toga stan ili kuća nalaze u blizini značajnih i prometnih saobraćajnica, budite sigurni da će one podići vrednost nekretnine za određeni procenat.


Starogradnja ili novogradnja?


Obavezno obratite pažnju na to kakav je tip gradnje objekta u koji želite da se uselite, naročito u slučaju da ste se odlučili za kupovinu nekretnine. Cena stanova u novogradnji je u većini slučajeva veća nego cena starogradnje.

Ipak, sa razlogom naglašavamo da ova tvrdnja ne može važiti uvek. Pojedine nekretnine u centru grada, sa veoma dobrim rasporedom i kvalitetnom starogradnjom mogu imati veću cenu kvadrata nego objekat u nekvalitetnoj novogradnji na dalekoj periferiji.

Obavezno obratite pažnju na tip gradnje, njen kvalitet, kao i to ko je tačno vodio izgradnju objekta, jer ćete jedino tako dobiti validne informacije o pravilnom vrednovanju nekretnine u odnosu na tržište.


Kvalitet i uređenost - podovi, parket, instalacije


Bez obzira da li ste se odlučili za iznajmljivanje nameštenog ili kupovinu praznog stana, obavezno proverite u kakvom su stanju prozori, podovi i unutrašnje instalacije. Kod poslednje stavke će vam uvek biti korisno da povedete svog majstora, ukoliko se već i sami ne razumete. Profesionalni stručnjak će za samo nekoliko minuta uvideti da li sve izgleda lepo samo spolja ili je tako i iznutra.

Činjenica je da skoro svi stanovi u novogradnji imaju kvalitetno uređene i nove podove. Sve veći broj investitora se odlučuje za ugradnju laminata, jednako povoljnog i efikasnog, jer se lako čisti, pogodan je za decu i ljubimce. Za drveni parket će ipak biti potrebno nešto više ulaganja.

Još jedna od karakteristika stanova u novogradnji i nešto što podiže vrednost nekretnine jeste PVC stolarija. Iako zahteva veća ulaganja od obične stolarije, vrednost donosi tako što štedi energiju. Obezbeđuje odlično dihtovanje, te ne dozvoljava protok vazduha u oba smera.


Da li želite veću ili manju kvadraturu?


Kvadratura novog prostora za život je naročito važna porodicama sa decom, kojima je potrebno nekoliko odvojenih spavaćih soba radi skladnog funkcionisanja.

Potrebno je znati da prilikom kupovine cena kvadrata opada srazmerno veličini prostora. Što je stan veći, cena kvadrata će biti niža i obrnuto, a to jasno ukazuje da se naročito višečlanim porodicama itekako isplatiti kupovina veće nekretnine.

Investitorima su jednostavno manji stanovi neisplativiji, dok je potražnja za njima znatno veća, stoga se nemojte začuditi zbog čega su cene manjih nekretnina nesrazmerno velike.

Odabir nove lokacije za život je nesumnjivo važan korak u životu, koji zahteva dobro poznavanje tokova na tržištu. Uz to, korisni saveti koje smo pružili vam definitivno moraju biti osnova za razumevanje formiranja cene nekretnina za izdavanje i kupovinu. Iako postoji još bitnih faktora, zbog kapaciteta teksta smo se potrudili da što više suzimo i damo precizne informacije od značaja. Srećno!

 

Slike izvor: www.pexels.com

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
54,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
60 m2