NekretnineBre

Energetska efikasnost i unutrašnje renoviranje

Energetska efikasnost i unutrašnje renoviranje
26
Jun
Energetska efikasnost i unutrašnje renoviranje (256)
Objavljeno 26/Jun/2023, Autor: NekretnineBre.com

Energetska efikasnost je termin koji se sve više koristi u kontekstu savremenog života, posebno u sferi stanovanja. Odnosi se na optimizaciju potrošnje energije, uz maksimiziranje rezultata. Drugim rečima, cilj ove efikasnosti je postizanje željenih rezultata uz najmanju utrošenu energiju, u ovom slučaju optimalnu temperaturu u prostorijama tokom cele godine. Poboljšanje energetske efikasnosti u domu može značajno smanjiti troškove grejanja i hlađenja, a samim tim i ukupne troškove održavanja kuće. Pored toga, poboljšanje energetske efikasnosti takođe doprinosi povećanju udobnosti, s obzirom na to da dobro izolovana kuća obezbeđuje ujednačeniju temperaturu u svim prostorijama.

Postoji nekoliko načina da se poboljša energetska efikasnost kroz unutrašnje renoviranje doma, a u nastavku će biti reči o različitim načinima da se to postigne.

 

Gips ploče i izolacija

 

Kada govorimo o poboljšanju energetske efikasnosti doma, jedna od prvih stvari koja pada na pamet su gips ploče. Ova vrsta materijala je izuzetno popularna u građevinarstvu, posebno za radove na unutrašnjim zidovima i plafonima. Pored toga, one su se pokazale kao veoma efikasne u poboljšanju izolacije, čime se smanjuju troškovi energije i povećava toplotni komfor.

Kada se koriste u kombinaciji sa drugim izolacionim materijalima, mogu značajno smanjiti gubitke toplote tokom zimskih meseci, ali i sprečiti pregrevanje prostorija tokom leta. Na ovaj način je moguće ostvariti optimalnu temperaturu u svim prostorijama tokom cele godine, bez potrebe za preteranim korišćenjem grejanja ili klimatizacije.

Kada se pogleda finansijski aspekt postavljanja gips ploče cena može varirati, ali dugoročno gledano, ulaganje u ovu vrstu izolacije se svakako isplati. Cena gips ploče može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući kvalitet ploče, debljinu, veličinu i brend. Pored troškova samih panela, mora se uzeti u obzir i trošak ugradnje, koji može uključivati radnu snagu, materijale za ugradnju i završnu obradu, kao i potencijalne dodatne troškove kao što je transport.

 

Zamenite stare prozore da poboljšate energetsku efikasnost

 

Zamena starih prozora novim, boljim i kvalitetnijim prozorima jedan je od najefikasnijih načina za poboljšanje energetske efikasnosti doma. Problem sa starijim prozorima je što često nisu dobro zatvoreni, što dovodi do curenja vazduha. Ovo neželjeno curenje može značajno povećati troškove grejanja tokom zime, jer topao vazduh stalno napušta prostoriju, ali i troškove hlađenja tokom letnjih meseci, jer hladan vazduh iz klima uređaja izlazi napolje.

Međutim, novi prozori, koji su napravljeni sa fokusom na smanjenje utroška ili regulaciju potrošnje energije, dizajnirani su da minimiziraju ovaj problem. Koriste tehnologiju dvostrukog ili čak trostrukog stakla, koje sadrži inertni gas između slojeva, što dodatno smanjuje gubitak toplote. Prozorski okviri su takođe poboljšani, često se koriste PVC ili drvo sa specijalnim premazima, koji poboljšavaju izolacione mogućnosti prozora. Sve ovo dovodi do smanjenja potrošnje energije, što rezultira nižim troškovima.

Prilikom izbora novih prozora potrebno je pažljivo razmotriti nekoliko faktora. Vrsta stakla je veoma važna, a staklo sa niskoemisionim premazima je odličan izbor. Okvir prozora treba da bude dobro izolovan, ali i izdržljiv.

Uprkos potencijalno visokim početnim troškovima, zamena starih prozora može doneti značajne uštede na duži rok. Iako ulaganje u nove prozore može biti veliko, važno je napomenuti da će ovi troškovi vremenom biti pokriveni uštedom na računima za struju. Pored toga, vrednost vaše imovine može porasti, što ovu investiciju čini još atraktivnijom.

 

Kako izolacija potkrovlja može smanjiti troškove grejanja i hlađenja

 

Potkrovlje je često zanemaren deo kuće kada je u pitanju energetska efikasnost, ali izolacija potkrovlja može značajno smanjiti troškove grejanja i hlađenja. Toplota prirodno ima tendenciju porasta, što znači da potkrovlje može biti glavni izvor gubitka toplote tokom zimskih meseci.

Postoji nekoliko metoda izolacije potkrovlja, uključujući upotrebu staklene vune, polistirenske pene ili drugih materijala. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je važno da naučite o svim opcijama pre nego što odlučite koja metoda je najbolja za vaš dom. Bez obzira na izbor, ulaganje u izolaciju potkrovlja može doneti značajne uštede na duži rok, smanjujući troškove grejanja i hlađenja.


Slika: Free Photo | The plans of a house (freepik.com)

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2