NekretnineBre

Hoće li veštačka inteligencija zameniti agente za nekretnine?

Hoće li veštačka inteligencija zameniti agente za nekretnine?
25
Nov


Pa da li taj AI zameniti agente za nekretnine? Još uvek neće. 

A kad će?

Ne znamo.

Dijalog prepoznatljiv, večno aktuelan. Promene i stalno promene. Da li smo bića promena ili previše ušuškani u kolotečinu svakodnevnice?

Ako ste u svetu nekretnina, pa još i aktivni agent za nekretnine ili to kanite postati, ovaj tekst je prava mera stvari za vas. 

Krenimo.

 

Činjenice o agentima za nekretnine

 

Šta znamo?

Agenti za nekretnine postoje jako dugo. Vekovima. Pomažu pojedincima i preduzećima da kupuju, prodaju i iznajmljuju nekretnine. 

Ali, odnedavno jedna pojava remeti red u svemiru. 

Da, to je veštačka inteligencija, mada neki vole da je skraćeno nazivaju AI. Pojava veštačke inteligencije (AI) i porast chatbotova kao što je ChatGPT, BART, stvaraju brige kako kod običnog sveta tako i kod onih za koje znamo da znaju više od ostalih. 

Kao da se lagano uvlači neka zebnja i da raste zabrinutost da bi ove tehnologije mogle u potpunosti zameniti mnogo što šta. 

Pa i agente za nekretnine.

 

Glavu gore, još nije tako blizu

 

Međutim, pitanje da li će AI eliminisati potrebu za agentima za nekretnine nije baš previše zabrinjavajuće. Još uvek. 

Možda zbog prirode tog posla. Možda zbog složenosti i navika kupaca i prodavaca. 

Za sada nije jednostavno dati baš decidan odgovor sa onim našim da ili ne

U ovom trenutku više je NE.

Ipak, ne može proći ispod radara činjenica da AI i chatbotovi mogu itekako uticati na industriju nekretnina a da im se domete prosto ne vide. Iz tog razloga raste i zebnja da posao agenta za nekretnine možda može zameniti neki Chatgpt ili kako god da se zove.


Šta su AI i Chatbotovi?


Kada kažemo veštačka inteligencija mislimo na korišćenje kompjuterskih algoritama i mašinskog učenja za obavljanje zadataka koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. 

Uprošćeno Chatbotovi su neki kompjuterski programi koji koriste obradu prirodnog jezika (NLP) za razgovor s ljudima. 

Najpopularniji trenutno je ChatGPT i on je chat bot koji koristi napredne NLP tehnike za razumevanje i odgovaranje na upite korisnika na način razgovora. I to kakvog razgovora.

Moćno deluje i što je još iritantnije svakim danom se sve više ovaj chat bot dokazuje u praksi. Sve manje greši a pogotovo kada se pretplatite na noviju verziju.


Postojeće prakse u korišćenju veštačke inteligencije i Chatbotova u nekretninama


Upotreba veštačke inteligencije i chatbotova u industriji nekretnina još je u ranoj fazi, ali već postoji nekoliko načina na koje se ove tehnologije koriste:


Pretraga nekretnina i preporuka


Već sada one najveće agencije za nekretnine imaju moćne softvere za pretrage i preporučivanje nekretnina. 

Gde je tu AI?

AI je još moćniji. AI algoritmi mogu analizirati ogromne količine podataka i lakše iznaći nekretnine koje odgovaraju željama kupca. 

Čuvena personalizacija u punom obuhvatu! 

 

Chatbotovi mogu razgovarati sa potencijalnim kupcima i pomoći im da postavljaju pametnije i korisnije upite kako bi pri pretraživanju  lakše došli do svoje savršene nekretnine.

 

Procena vrednosti nekretnine

 

AI algoritmi mogu analizirati mnogo, mnogo podataka. Kopati dublje i doći do podataka o nekretnini ali i o tržišnim trendovima  kako bi precizno dali procenu vrednost nekretnine. 

Jedan direktan domen primene AI u nekretninama su sudovi. Kada bi sudovi ovo znali i koristili AI možda bi drugačije kriterijume postavili prilikom procene vrednosti nekretnina pri sudskoj prodaji istih.

Chatbotovi mogu odgovoriti na pitanja o proceni vrijednosti nekretnina i kupcima i prodavcima pružiti uvid isključivo na  temelju podataka. Bez emocija i nepristrasno.


Upravljanje nekretninama


Platforme s AI-om mogu automatizirati proces upravljanja nekretninama, uključujući naplatu zakupnine, održavanje i popravke. Chatbotovi mogu pomoći zakupcima i stanodavcima sa upitima vezanim za upravljanje nekretninama.


Marketing i generisanje potencijalnih kupaca


Pazite sad ovo. AI algoritmi su kao neki špijuni na mreži. Oni su toliko pametni da mogu prepoznati potencijalne kupce i prodavce na osnovu njihovog ponašanja i demografije na Internet mreži.

Da li vam je ovo poznato iz onih čuvenih podešavanja za plaćene oglase na Google i Facebook?

I ne samo to. 

Chatbotovi mogu pomoći u stvaranju novih klijenata! Kako?

Upornom i strpljivom interakcijom, tj. komuniciranjem sa potencijalnim klijentima na društvenim mrežama i drugim digitalnim kanalima.


Administracija i upravljanje ugovorima


Platforme sa AI-om mogu automatizirati proces upravljanja ugovorima, uključujući pregled dokumenata i elektronski potpis. Verovatno malo dalja budućnost za Srbiju, ali nikad se ne zna. Chatbotovi mogu pomoći u odgovoru na pitanja o ugovoru i osigurati da sve strane razumeju svoje obaveze.

 

Hajdemo opet od početka. Da li su AI I Chatbotovi kadri da zamene  agente za nekretnine?


Kratak odgovor je ne. Malo je verovatno da će AI i chatbotovi zameniti agente za nekretnine u bliskoj budućnosti, ali će sigurno transformirati i uticati na industriju nekretnina. 

 

Zašto su agenti za nekretnine još uvek nezamemljivi?

 

Možda to nekome izgleda drugačije, ali posao agenta za nekretnine je sve samo ne jednostavan. Jer i samo tržište nekretnina pa i kupoprodajni proces je složen i dosta nepredvidljiv proces. 

Za mnoge kupovina, prodaja ili iznajmljivanje nekretnine je stresna i jedna od važnih životnih odluka. Ona uključuje emocije, značajna finansijska sredstva, često zaduživanja kod banaka ali i pravne ugovore. 

AI i chatbotovi mogu zaista dosta. Mogu olakšati uvide u mnoge podatke kao i automatizovati određene zadatke, ali...

NE MOGU zameniti čoveka. Njegovo prisustvo. Govor. Harizmu, Stav. Emociju.

Ljudski dodir i prisustvo koje pružaju agenti za nekretnine su za mnoge kupce još uvek nezamenljivi. 

Agenti za nekretnine donose sigurnost, iskustvo, znanje i pregovaračke veštine pred kupce i prodavce. Naravno da to AI i chatbotovi ne mogu nikada na taj način ponoviti.


Personalizovana usluga je mera uspeha


Svaki kupac je priča za sebe. Agencije za nekretnine grade odnose sa svojim klijentima i trude se da pružaju personalizovanu uslugu koja zadovoljava njihove jedinstvene potrebe. 

AI i chatbotovi mogu da pruže pružiti opšte informacije i preporuke, ali još uvek ne mogu razumeti one nijanse koje život znače. Agenti za nekretnine mogu pružiti empatiju i izgraditi poverenje, što je često, kako praksa pokazuje, ključno u industriji nekretnina.


Agenti za nekretnine su prilagodljivi


Industrija nekretnina je vrlo dinamična. Stalno se razvija, a agenti za nekretnine moraju se prilagođavati novim tehnologijama i tržišnim trendovima. AI i chatbotovi mogu automatizirati određene zadatke i pružiti mnogo podataka na uvid, ali ne mogu zameniti prilagodljivost i kreativnost agenata za nekretnine. Agenti za nekretnine mogu pružiti prilagođene marketinške strategije i pregovarati o složenim poslovima, koji još uvek zahtevaju ljudsko zaključivanje i stručnost.

Agenti za nekretnine pružaju vrednost izvan transakcija

Agenti za nekretnine daju mnogo više! Oni isporučuju vrednost i pored kupovine, prodaje ili iznajmljivanja nekretnine. Oni mogu pružiti savete o ulaganjima u nekretnine, trendovima u lolalu kao i budućim tržišnim trendovima.

 

Šta reći a ne pogrešiti?

 

Treba ostati budan i pratiti trendove i razvoj tehnologija. Veštačka  inteligencija verovatno u bliskoj budućnosti neće u potpunosti zameniti agente za nekretnine, ali može biti izvanredan pomoćnik. AI može da oslobodi agenta dosadnih poslova i da automatizuje neke od zadataka koje agenti za nekretnine rutinski obavljaju. 

Ipak, vreme je najbolji sudija. Pratićemo dokle će ovaj članak biti aktuelan a vi pišite o svojim iskustvima. 

 

Slike: AI

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
170,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
82 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2