NekretnineBre

Kako da unesete industrijski stil u svoj dom i pronađete sklad u neskladu

Kako da unesete industrijski stil u svoj dom i pronađete sklad u neskladu


Poslednjih godina, industrijski stil postaje sve popularniji, a lako je videti i zašto. Njegov izgled zasnovan je na kombinovanju najboljih aspekata šarma starinskog, sa modernom uglađenošću. U suštini, među njima vlada savršen kompromis, ili sklad u neskladu.

Ali postoji jedna velika zabluda koja sprečava industrijski stil da zaista zaživi; kada zamislimo neki enterijer uređen na ovaj način, uvek u glavi imamo potkrovlje sa velikim prozorima i mnogo izložene, gole cigle, kao što smo videli u mnogim američkim filmovima. Zbog toga oni koji žive u manje urbanim sredinama, mogu pomisliti da su njihovi životni prostori previše tradicionalni da bi mogli imati ovakav izgled. Ali, nisu u pravu, to je veoma daleko od istine.

U ovom tekstu, pokušaćemo da vam dokažemo da svaka soba, ma gde se nalazila, može da sadrži dozu industrijskog stila, pa i da od njega ima izvesne benefite. Zato ostanite sa nama, a mi ćemo pokušati da objasnimo kako ovaj stil funkcioniše i kako ga možete uneti u sopstveni enterijer. I pre nego što to i shvatite, počećete da razmišljate kako da neki od elemenata ovog zanimljivog stila unesete u svoj dom.


Da krenemo sa bojama...


Industirjski stil


Jedna od prvih stvari koje možete primetiti kada je u pitanju prostor uređen industrijskim stilom jer da nema mnogo smelih boja. Ovaj stil se oslanja na korišćenje kombinacije neutalnih nijansi, za stvaranje „čistog“ izgleda. U tome je sličan sa mnogim minimalističkim stilovima današnjice, poslednjih godina veoma modernim.

Dakle, to je ono što treba imati na umu dok birate paletu boja za svoj enterijer. Ali, nisu sve neutralne boje jednake. Za razliku od oštrine koju imaju moderniji prostori, industrijski enterijeri imaju mnogo više topline i privlačnosti. A to je zato što, umesto da favorizuju crno-bele nijanse da bi stvorili oštar kontrast, oni imaju široku paletu različitih nijansi smeđe i žute boje.

Zato vam preporučujemo da koristite ove nijanse kao svoje dominantne boje, sa drugim neutralnim, koje služe kao akcenti. I ne zaboravite da se prirodni materijali takođe smatraju neutralnim. Ako živite u prostoru kojim dominiraju zidovi od cigala, sa vidljivim cevima ili kanalima za ventilaciju, trebalo bi da oni apsolutno zauzmu centralno mesto. Jeste, kod nas je to retko, ali možete razmisliti o uklapanju nekih drugih materijala poput prirodnog kamena ili metala, u dizajn svoga doma. Zašto da ne, ne mora uvek da se vidi cigla, i prirodni kamen može da bude izuzetno zanimljiv.


Otvoreni koncept, ili otvoreni prostor


Industrijski stil enterijer


Ako bar ponekad pogledate neku od emisija o uređenju stana, verovatno ste već više puta čuli ovaj izraz. Da se vratimo na ono urbano potkrovlje o kome obično mislimo kao o industrijskom idealu. Trebalo bi pokušati da stvorite taj osećaj, bez obzira na samo okruženje. Ako imate nekretninu veće kvadrature, idite na sve u jednom, ili otvoreni koncept. Ovo se obično odnosi na dnevni deo, koji u jednom prostoru sadrži kuhinju, trpezariju i dnevnu sobu, a možda i neki radni kutak.

A ako ste redovan čitalac magazina o enterijeru, znate da to znači da treba da se pobrinete da vaš dizajn sadrži mnogo negativnog prostora. Što znači da, umesto da tu prostoriju ispunite sa mnogo nepotrebnih stvari, treba da u fokus stavite njenu funkciju i ostavite sve puteve što širim i prohodnijim. Ograničite kupovinu na  komade nameštaja koji imaju dvostruku namenu, kako u pogledu upotrebne, tako i estetske vrednosti.


Kombinujte nameštaj od drveta i metala


Industrijski stil kuhinja


Kao što smo već pomenuli na početku ovog teksta, industrijski stil se sastoji od mešanja starog i novog. A jedan od najjednostavnijih načina da to ispoštujete je suprotstavljanje različitih vrsta drveta i metala. Kada kupujete drvene komade, postoji određeni izgled koji ćete želeti da potražite. Umesto da tražite nove, potpuno gotove predmete, koncentrišite se na pronalaženje nameštaja koji izgleda kao da ima istoriju.

Ovaj vremešni izgled, može se postići na različite načine. U antikvarnicama ćete ovakve komade nameštaja platiti poprilično, ali postoji način i da uštedite. Možete obići prodavnice polovnog nameštaja ili buvlje pijace, na kojima uvek ima skrivenog blaga.

Kada je u pitanju metal, takođe imate izbora. Završna obrada koju odaberete igraće ključnu ulogu u ukupnoj estetici vašeg prostora. Ako želite da prostorija ima više antiknog izgleda, odlučite se za brušenu, ili možda glatku završnu obradu. Međutim, ako želite prostor koji je „u trendu“ – polirani hrom je prava stvar za vas. I naravno, ovaj materijal nije samo za detalje, može se koristiri za bilo šta, od polica, do kuhinjskih, barskih stolica. „Nebo je granica“, i vaša mašta, naravno.


Dodajte industrijske detalje


Industrijski stil primer


Možda će vam ovo izgledati malo previše napadno, ali ključ za cementiranje industrijskog stila u enterijeru je upravo u pronalaženju načina da svoj dom uredite tako da se, kada pogledate oko sebe, osećate kao da ste u nekoj fabrici s početka XX  veka. Pronalaženje sklada u neskladu.

Pošto zaista malo nas može da živi u potkrovlju neke od starih zgrada koje smo već više puta pomenuli, ili u nekom preuređenom skladištu, moramo sami da dodamo ove detalje. Dodatni industrijski detalji su sjajan način za postizanje ovog utiska. Uz dodatnu opremu, poput rasvetnih tela koja sadrže Edison sijalice, delove fabričkih mašina, starinski kožni nameštaj u pomalo istrošenom stanju i stare fotografije, vaš enterijer će odisati pravim idustrijskim šarmom.

Detalje možete potražiti i na internetu, u raznim oglasima. Sve što izgleda kao da je sa početka XX veka – može da obavi posao. Ove detalje sasvim sigurno ćete poželeti da na različite načine uključite u svoj enterijer. Razmislite o tekstilu, zidnoj umetnosti, osvetljenju i ukrasnim predmetima. Mnogo je toga što bi moglo savršeno da se uklopi.


I na kraju...


Industrijski stil


Mnogo je onih koji su danas zaljubljeni u industrijski stil i to definitivno nije bez razloga. Ovaj stil omogućava nam slobodu da prihvatimo lepotu starinskog, a da i dalje uživamo u svim modernim pogodnostima. Međutim, ono što je važno zapamtiti je da ovaj stil nije rezervisan samo za stanovnike urbanih sredina. Koristite ove savete kao vodič i moći ćete da kreirate ovu estetiku bez obzira gde živite. 

A šta vi mislite o industrijskom stilu? Imate li savete koje biste želeli da dodate? Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.

 

Autorski tekst: Jelena Todorović

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
170,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
82 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2