NekretnineBre

Kako odrediti prodajnu cenu svoje nekretnine?

Kako odrediti prodajnu cenu svoje nekretnine?
29
Mar
Kako odrediti prodajnu cenu svoje nekretnine? (1262)
Objavljeno 29/Mar/2021, Autor: NekretnineBre.com


Određivanje prodajne cene svoje nekretnine je složen proces sastavljen od niza faktora koji se moraju objektivno sagledati. Realna prodajna cena će vas dobro pozicionirati na tržištu i doneti maksimalnu zaradu za ponuđenu nekretninu. Vlasnici koji ovoga nisu svesni imaju probleme da privuku kupce jer je i potcenjena vrednost nekretnine jednako loša kao i njena precenjena vrednost.

Kako objektivno saznati koliko vaša nepokretnost vredi? Da li košta procena tržišne vrednosti? Kako da vam nekretnina bude što kraće na oglasima?

Sve što smo naveli je u tesnoj vezi sa cenom po kvadratnom metru, a pošto donosimo drugačiji osvrt na pravilno određivanje prodajne cene nekretnine, savetujemo vam da pročitate naše preporuke jer možda dobijete savet koji niste znali.


Proverite cene nekretnina u vašoj blizini


Gde god da prodajete stan, kuću ili plac, lokacija je prvi korak pri definisanju prodajne cene. Kao što je „Beograd na vodi“ ekskluzivna lokacija tako i svaki grad ima svoje popularnije i manje popularne delove koji imaju različitu cenu nepokretnosti.

Novi Sad je možda i najbolji primer grada gde svako naselje ima različitu cenu nekretnina. Stanovi su najtraženiji, mada su i pitanja o ceni kuća sve češća.

Zna se da u strogom centru cena često premaši i 2.000 eura po m2, Novo naselje vlasnicima nekretnina donosi oko 1.500 eura po m2, a naselja dalja od centra sa lošijom infrastrukturom poput Telepa imaju okvirnu cenu od 1.100 eura za metar kvadratni.


Kako prodati stan
 

Znači, papir i olovku u šake i bacite se na istraživanje! Posetite sajtove agencija za kupoprodaju nepokretnosti i besplatno saznajte kakve su cene nepokretnosti na vašoj lokaciji, prelistajte i novinske oglase, a ako znate da je neko skoro kupio ili prodao nekretninu - pitajte za iznose.

Možete i da sve prepustite agentu za prodaju nekretnina koji će vas zastupati u prodaji i pomoći vam da odredite realnu tržišnu cenu. Prodavci često greše i precene stan ili kuću jer im se ne žuri da je prodaju. Ipak, tako se dugo ostaje u oglasima, pa se mnogi pitaju „šta je problem kod nepokretnosti pa tako dugo traži vlasnika?“. Usluga prodaje putem posrednika vas košta, ali daje mogućnost da kupac brže prepozna vašu ponudu kao vrednu i vi brže dobijete novac od prodaje.


Konačna prodajna cena zavisi od stanja same nekretnine


Najveća razlika u iznosu koji možete da tražite pri prodaji zavisi od toga da li je reč o novogradnji ili starogradnji ako govorimo o stambenim jedinicama poput stanova i kuća. Vlasnici placeva koji su uređeniji, imaju dovedenu struju i vodu i putnu infrastrukturu takođe mogu tražiti višu cenu nepokretnosti.

Na neke činioce ne možete da utičete, a one utiču na cenu: spratnost stana, da li zgrada ima lift, svoje parking mesto, podrum, ali ako promenite izgled same nepokretnosti itekako možete da podignete cenu i zaradite više.

Ako ste renovirali stolariju, kupatilo, imate dobre podove, dobar raspored prostorija… imate osnov da odredite nešto višu cenu po kvadratu u odnosu na prosek, a da i dalje budete atraktivni.

Opet, imate opciju koja se plaća – angažujte procenitelja koji će na vaš zahtev izvršiti realnu procenu vrednosti nekretnine. Reč je o kvalifikovanim osobama koji imaju znanje da realno sagledaju i procene prodajnu cenu. Tačno je da ovako imate više troškove, ali ćete biti zaštićeni jer tražite objektivan iznos i izuzimate subjektivne stavove jer prodajete svoju nekretninu.


Dodatni saveti pri formiranju cene vaše nepokretnosti


Treba znati da su najtraženiji mali stanovi, stanovi manjih površina poput garsonjera i jednosobnih stanova. To je razlog zašto je cena po kvadratu viša kod manjih stanova nego što je to slučaj kada prodajete primera radi trosoban stan!

Cena nekretnine ne može biti visoka ako postoji problem kod uknjiženosti u Katastar nepokretnosti. Važno bi bilo da regulišete sve vlasničke odnose jer ne samo da ćete imati nižu zaradu, već je moguće da neuknjiženu nekretninu ne možete ni da prodate jer takve ponude kupci izbegavaju.

Niske cene nepokretnosti koje objektivno više vrede često asociraju kupce na neke neregulisane odnose koji se kriju iza čestog izraza prodavaca „hitna prodaja“. Ovo je razlog zašto i potcenjeni, jeftini stanovi ili druge nepokretnosti takođe dugo ostaju neprodate.


Cena nekretnine
 

Iako u korisnu površinu ne ulaze terase, tavani, potkrovlja… ovo ipak može biti osnov da stan ili kuća bude atraktivnija, a samim tim i da na tržište izađete sa višom cenom po kvadratu, a da pri tome i dalje ostanete zanimljivi potencijalnim klijentima.

Odvojite vreme i sagledajte sve faktore koji utiču na formiranje prodajne cene. Dobro definisana prodajna vrednost skraćuje vreme odluke kupaca, a vas lišava dugotrajne potrage i kasnijih korekcija cena. Uvek je dobro razmisliti i o tome ispod koje vrednosti ne želite da pristanete na prodaju, pa kada ozbiljni kupci traže nižu cenu vi imate mesta za pregovore.

Pročitajte i kako prodati stan: Vodič za prodaju stanova u 9 korak

Tržište nepokretnosti je ogromno, ponuda je raznolika i je važno istaći se. Cena nekretnine je nešto što kupci prvo zapaze i što će ih usmeri na vaš oglas. Kakvo je vaše iskustvo u prodaji nekretnina? Čekamo komentare!

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
152,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
69 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2