NekretnineBre

Kako prodati stan: Vodič za prodaju stanova u 9 koraka

Kako prodati stan: Vodič za prodaju stanova u 9 koraka
17
Feb
Kako prodati stan: Vodič za prodaju stanova u 9 koraka (1806)
Objavljeno 17/Feb/2021, Autor: NekretnineBre.com

Prodaja nekretnine predstavlja veoma krupan korak i stoga je od velike važnosti da tome pristupite ozbiljno i odgovorno, uzimajući u obzir sve faktore koji mogu da utiču na uspešnost finalizacije. U tekstu koji sledi pročitajte više o pomenutim činiocima, ne biste li ovaj podvig valjano zaokružili i iz njega izašli zadovoljni.


1. Procenite vremenske okvire


Kao i svaki poslovni poduhvat, prodaja stana zahteva pripremu i plan kao prvi korak. U vezi sa time, vremeski rokovi igraju značajnu ulogu. Pre no što učinite prodaju Vaše nepokretnosti zvaničnom, procenite u kom roku ona može biti dostupna kupcu, te i da li je Vaš primarni cilj da nekretninu prodate brzo ili po što višoj ceni.


Kako prodati stan kljuc  2. Odlučite se za način prodaje


Usko vezano za prethodnu stavku je pitanje načina prodaje nekretnine. Opcije koje su pred Vama jesu samostalna prodaja, koja zahteva više vremena, ali manje uloženog novca, i prodaja preko agencije, koja proces čini značajno jednostavnijim te i bržim, ali umanjuje Vašu finansijsku dobit.


  3. Pripremite dokumentaciju


Značajan uticaj na uspešan tok i finalizaciju prodaje nerketnine imaju upravo pripremljeni i čisti papiri. Uz vlasnički list i uopšte pravni sled, veoma je važna informacija da li je nekretnina uknjižena. Jasno je da će uknjižena nepokretnost imati više uspeha na tržištu, budući da to znači i mogućnost kupovine preko banke, odnosno podizanje stambenog kredita. Ukoliko nekretnina nije uknjižena, neophodno je imati kompletnu dokumentaciju koja prati stan od prvog do trenutnog vlasnika.


Kako prodati stan spavaca soba


  4. Procenite fizičko stanje stana


Realna procena cene Vašeg stana je svakako nešto što će ići u prilog odnosu kupaca prema njemu. Kada određujete cenu, uzmite u obzir prednosti i mane fizičkog stanja Vašeg stana. Budite slobodni da izdvojite sve ono što ide u prilog što višoj ceni, ali isto tako objektivni kada procenjujete nedostatke. Važno je, takođe, i pitanje da li nedostaci utiču na estetiku ili funkcionalnost nekretnine, te možete uzeti u obzir da neke od njih korigujete pre no što stan predstavite potencijalnim kupcima.


  5. Uzmite u obzir lokaciju


Kada govorimo o proceni vrednosti nekretnine, lokacija je možda i značajniji faktor od samog fizičkog stanja iste. Jasno je da će na tržištu višu vrednost imati stanovi u većim gradovima, te pored popularnosti stanova u Beogradu, možemo prepoznati i veliko interesovanje za prodaju stanova u Nišu i Novom Sadu. Uz samu vezanost za veće gradove, pre no što se oglasite kao prodavac uzmite u obzir i plan izgradnje u blizini Vašeg stana. Blizina tržnih i rekreativnih centara, te škole, vrtića i pijace, može ići u korist višoj ceni.


Kako prodati stan soba


  6. Očistite i depersonalizujte prostor


Faktor koji možete lako da okrenete u svoju korist je sama atmosfera u stanu koji prodajete. Prostor u koji planirate da uvedete interesente mora biti čist i uredan. S druge strane, važno je da stavite po strani sopstveni stil i osećaj za lepo, jer se on lako može razlikovati od estetike koju neguje druga strana. Ovaj momenat upoznavanja sa prostorom i prvog utiska na ličnom nivou može lako uticati na odluku kupca.


  7. Načinite marketinški plan


Kada je u pitanju promocija Vašeg stana, veoma je važno da ne pokušavate da sakrijete eventualne nedostatke, jer je transparentnost osnovno načelo kupoprodajnog procesa. S druge strane, nemojte se suzdržavati da prezentujete sve ono što ide u prilog Vašoj nekretnini. Veoma je važno da sama prezentacija bude podržana fotografijama, kojih bi trebalo da bude što više. Pre samog kontaktiranja prodavca, kupci žele da dobro osmotre prostor i poziciju nekretnine za koju se interesuju. Ovo je takođe način da čitav proces dobije na jednostavnosti, što je svim njegovim učesnicima u cilju.


Kako prodati stan ugovor


  8. Oglasite prodaju svog stana


Momenat kada konačno šaljete materijal za oglase je veoma značajan. Nakon što ste procenili cenu, uzimajući sve neophodno u obzir, te definisali način na koji ćete pristupiti kupoprodajnom procesu, spremni ste da se i zvanično oglasite kao prodavac. Preporuka je da u oglas uključite i ličnu notu, jer je prisniji ton, kao i uvid u neka lična iskustva u vezi sa nekretninom, nešto što će pomoći kupcu da načini odluku i kontaktira Vas.


  9. Počnite da primate ponude


Tok ovog dela procesa zavisi od toga da li ste se prethodno odlučili za samostalnu prodaju ili saradnju sa agencijom za nekretnine. Ukoliko imate agenta za nekretnine, sam tok ne zavisi od Vas koliko odluka u vezi sa konačnom finalizacijom. Naravno, kupovina nekretnina se ne odvija svaki dan i ako želite veći stepen sigurnosti, angažovanje advokata kao pravne pomoći kod kupoprodaje nekretnina je sigurno dobra opcija. 

S druge strane, ukoliko ste ovom procesu pristupili samostalno, pripremite se da budete dostupni za razgovor sa interesentima, te obilaske i upućivanje potencijalnih kupaca u sve detalje koje ste pre samog pristupanja prodaji pripremili.

Iako prodaja stana predstavlja kompleksan poduhvat, ukoliko mu postupno pristupite i temeljno i objektivno razmotrite sve faktore koji na njega utiču, možete očekivati njegovo uspešno okončanje. Pronađite sredinu između nepristrasnog odnosa prema nedostacima i vrednovanja spram izdvojenih prednosti Vašeg stana, te će epilog sigurno biti zadovoljstvo obe strane.

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
20 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2