NekretnineBre

Kako se odlučiti na kupovinu stana u izgradnji?

Kako se odlučiti na kupovinu stana u izgradnji?
01
Jun
Kako se odlučiti na kupovinu stana u izgradnji? (459)
Objavljeno 01/Jun/2022, Autor: NekretnineBre.com

Kada dođe trenutak za kupovinu prvog stana, mnogi imaju dilemu:

Da li kupiti već uređen stan ili stan u izgradnji?

I jedna i druga odluka imaju svoje prednosti i mane, međutim ono što ljude ipak više privlači jeste stan u izgradnji budući da su cene ovakvih stanova značajno niže nego kod onih koji su već izgrađeni.

Ipak, ne treba zanemariti i činjenicu da niža cena nije jedino čime treba da se vodite prilikom kupovine stana u izgradnji, budući da su ovom slučaju moguće brojne prevare i rizici.

Iako na prvi pogled ova kupovina može izgledati vrlo primamljivo, za vas smo u nastavku teksta izdvojili šta sve treba uzeti u obzir prilikom kupovine stana u izgradnji kako bi doneli ispravnu odluku.


#1 Idejni projekat nekretnine - vizuelni prikaz objekta


Da bi uopšte jedan investitor imao dozvolu da krene sa izgradnjom kompleksa zgrade, pored dokumentacije, neophodno je da na mestu na kom se gradi objekat bude istaknut idejni projekat takvog objekta.

Njime određuje se položaj, kapacitet, namena, izgled i druge važne karakteristike objekta koji obavezno mora da sadrži nekoliko podataka - ime investitora, ime nadzornog organa, ime izvođača radova, ime projektanta, datum početka i završetka radova, ime nadzornog organa kao i broj rešenja o odobrenju izvođenja radova.

Pored ovih važnih podataka koje vrlo lako možete i sami proveriti kako biste se uverili da se radi o sigurnom projektu, naravno neophodno je i da imate viziju o tome kako će zgrada u kojoj planirate da kupite stan izgledati.

Pravilo je da zgrada mora izgledati identično kako je i prikazano na projektu, međutim moguća su određena odstupanja ali samo uz uslov da investitor pribavi sva neophodna odobrenja za izgradnju objekta prema novonastaloj, izmenjenoj dokumentaciji.

Pored toga što ćete da osnovu idejnog projekta imati viziju o tome kako će izgledati vaš stan, za mnoge objekte rade se i arhitektonske makete za prezentaciju objekta koje imaju za cilj da se klijentima/kupcima bliže prikažu ideje i zamisli projekta.


#2 Lokacija stana - na cenu nekretnine utiče i lokacija


Bilo da su u pitanju manji ili veći gradovi, činjenica je da cene stanova variraju u zavisnosti od lokacije, odnosno od toga da li je takav stan bliži ili dalji centru grada. Iako su cene stanova u izgradnji značajno manje od starogradnje i novogradnje, ipak lokacija je faktor koji može uticati na veću cenu.


Lokacija stanova
 

Sasvim je logično da će vaša odluka zavisiti i delom od toga da li planirate samostalni život, ili život sa porodicom.

Ovo se posebno odnosi na činjenicu ukoliko imate decu budući da ćete lokaciju vrlo verovatno morati da prilagodite njima i njihovim potrebama. Dakle, takav kraj mora biti bezbedan, blizu škole, opremljen parkovima i drugim zabavnim sadržajem za decu.

 

#3 Proverite podatke o investitoru - važan korak


Kada planirate kupovinu stana u izgradnji, provera investitora je važan korak koji je potrebno obaviti kako bi bili sigurni da se radi o sigurnom objektu. Investitor je dakle lice koji vrši izgradnju, odnosno prodaju stanova.

Kao prvi korak, važno je proveriti njegovu dosadašnju istoriju radova, i što je još značajnije, proveriti iskustva dosadašnjih kupaca o samom investitoru i kvalitetu njegovog kompleksa.

Sve podatke o investitoru vrlo lako možete proveriti putem APR-a. Pored ovoga, svaki investitor mora dobiti dozvolu za izgradnju objekta što je kupcima prvi siguran znak da se radi o ozbiljnom investitoru.

Ono što je još važno da proverite jeste da li je investitor uključen u sistem PDV-a, odnosno proveru da li je njegov račun u blokadi i slično, što ćete vrlo lako saznati na sajtu Narodne banke Srbije.


#4 Provera dokumentacije - neophodni papiri i dozvole za izgradnju


S obzirom na to da stanovi u izgradnji u početku još uvek nisu uknjiženi, svaki investitor mora prikupiti svu neophodnu dokumentaciju na osnovu kojih će se kasnije stan uknjižiti.

Neke od osnovnih dokumenata koji svaki investitor treba da poseduje jesu dozvola za gradnju objekta, informacije o lokaciji objekta, glavni projekat, informacije da se objekat gradi u skladu sa zakonskim osnovama i slične stvari.

Ono što je još važno proveriti jeste da li je nekretnina, odnosno objekat od početka predviđen kao stan. Može se dogoditi da određeni objekat nije određen za stan već kao zajednička prostorija odnosno podrum, ostava, garaža i slično.

Ukoliko ovo bude slučaj, knjiženje ovakvog objekta neće biti lak zadatak za investirote. On će morati da izvrši prenamenu prostorije kako se se ista pretvorila u stan. Međutim, da bi se ovaj korak izvršio, neophodna je saglasnost svih vlasnika stanova, kao i potvrda da je takva izmena u skladu sa svim urbanističkim uslovima.

Činjenica je da se u poslednje vreme prisutan trend kupovine stanova u izgradnji upravo zbog njihove niže cene. Međutim, to nije jedini faktor koji je potrebno uzeti u obzir, već je kupovina stana u izgradnji ozbiljan poduhvat kome treba pristupiti sa najvećom pažnjom. Informišite se dobro i na vreme kako bi doneli ispravnu odluku.

 

Izvori slika:
https://unsplash.com/photos/owrbE58jgsQ
https://unsplash.com/photos/K3kjy0BcvO4

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2