NekretnineBre

Kako selidbe utiču na čoveka i zašto je važno da prođu glatko

Kako selidbe utiču na čoveka i zašto je važno da prođu glatko

Nagle i značajne promene obično izazivaju veliki stres kod osoba koje ih proživljavaju. Jedna od takvih stresnih promena je i selidba, a stvari se dodatno pogoršavaju ukoliko je reč o odlasku u drugi grad ili inostranstvo. Zapravo, napuštanje vašeg pređašnjeg mesta stanovanja ume da bude toliko teško da su brojni psiholozi i naučnici razvili čitavu psihologiju preseljenja koja se detaljno bavi ovim problemom.

U Srbiji, kada su u pitanju selidbe Beograd je definitivno najpopularniji grad za život. U glavni grad Srbije dolaze pretežno ljudi iz manjih mesta koji su u potrazi za boljim životom, kao i studenti koji po završetku studija tu i ostaju.

U nastavku možete pročitati kako selidbe utiču na ljude, kao i zbog čega je bitno da one prođu glatko.


Selidbe ponekad predstavljaju ekstremno stresno iskustvo


Kada se kaže da je to “ekstremno stresno iskustvo” - nimalo se ne preteruje. Ono može biti toliko bolno, da se neretko desi da ga mnogi porede sa razvodom ili čak smrću bliske osobe. Često se dogodi i da preseljenje u kratkom vremenskom roku dovede do mnogih promećaja mentalnog zdravlja, što može znatno da oteža boravak pojedinca na novom mestu, kao i da uspori njegovo prilagođavanje.

Zašto selidba izaziva toliku količinu stresa? Prvenstveno, radi se o emotivnoj povezanosti sa mestom. Neophodno je napustiti pređašnji život, ljude i preseći tu vrpcu koja vas vezuje. Pored toga, mnogo nervoze unosi i potraga za novim životnim prostorom, pakovanje, kao i celokupna organizacija.


Preseljenje sa decom i tinejdžerima može biti prava noćna mora


Poseban problem se javlja kada se selite sa decom. Bilo da se radi o malom detetu ili o tinejdžeru, ovo nikada neće biti lak zadatak za vas i vašu porodicu.

Najverovatnije je da vi, kao odrasla osoba koja je imala prilike da u svom životu proživi brojne događaje, imate dovoljno dobro razvijen mehanizam borbe protiv stresnih situacija. Za vas preseljenje, iako stresno, neće biti ni izbliza toliko strašan događaj kao za dete. Deca tokom selidbe doživljavaju stres koji može biti i duplo jačeg intenziteta u odnosu na onaj koji doživi odrasla osoba.

Kada je reč o tinejdžerima, brojna istraživanja ukazuju na to da postoji snažna povezanost između selidbe u adolescentskom periodu i depresije koja se razvije u odraslom dobu.


Selidba bez stresa
 

Zato su dobra priprema i ozbiljan razgovor jako važne stvari ukoliko ne želite da vaše dete previše pati zbog ove velike promene.


Koje su pozitivne strane selidbe?


Pošto je reč o događaju koji izaziva pravu emocionalnu buru, od velikog je značaja da selidba prođe glatko i bez većih trzavica. Jako je važno da prvenstveno raščistite sa sobom i da sebi objasnite da preseljenje nije nužno toliko strašan događaj, već da može imati i mnogo pozitivnih strana.


Uz malo truda, steći ćete mnogo novih prijatelja


Sigurno će vam nedostajati vaši stari prijatelji. Trudićete se da ih kontaktirate u svakoj prilici, da im budete dostupni 24h i budete uz njih prilikom svakog bitnijeg događaja.

Međutim, novo mesto donosi sa sobom i nove prijatelje. Nemojte se plašiti da komunicirate, upoznajete nove ljude i da budete društveno aktivni.


Otkrićete jedan u potpunosti novi svet


Kada stignete na novo mesto, dajte sebi priliku da ga što bolje upoznate. Idite u obilaske, istražujte nova mesta, probajte lokalnu hranu… na kraju krajeva imate toliko neograničenih mogućnosti!

Ovo upoznavanje sa novim mestom, istovremeno će vam pomoći da upoznate sebe. Naučiće vas da se snađete u kriznim situacijama, često bez ičije pomoći. Najvažnije je da se ne zatvarate u sebe i da iz svega što se dogodi izvučete samo ono najbolje.

Iako izuzetno stresan, selidba ne znači i nužno loš događaj. Na vama je da se potrudite da iz svega izvučete samo ono najbolje i da na taj način sebi olakšate ovu promenu. Kroz razgovor sa bliskim ljudima i dobru organizaciju, omogućite sebi i svojoj porodici brzo i jednostavno preseljenje.

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
54,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
60 m2