NekretnineBre

Najbolja lokacija u stanu za prečišćivač vazduha

Najbolja lokacija u stanu za prečišćivač vazduha
08
Jan


Odlučili ste se za postavljanje aparata za prečišćavanje vazduha u vaš stan, detaljno se proučili njegove karateristike i kakve čestice prečišćava, ali da li ste znali da na konačni učinak mnogo utiče i lokacija na koju će biti postavljen u vašem stanu.
 

Prema istraživanjima, kada se pravilno odabere najbolje mesto za montažu učinak prečišćivača vazduha se povećava za 20%, a ako se ne vodi računa o ovoj stavci ovaj aparat gubi gotovo polovinu svog kapaciteta.


Ovaj tekst dopunjuje uputstvo za montažu svakog aparata za dezinfekciju vazduha i daje savete koje inače nećete imati priliku da čujete pri kupovini. Pročitajte ga do kraja i sa pravilnim odabirom mesta izvucite maksimum performansi jednog ovakvog uređaja.


Fiksni prečišćivač vazduha i pozicioniranje na zidu


Pre svih drugih odluka postoji nekoliko bitnih karakteristika koje trebate znati prilikom kačenja na zid:

 • Osim ako ne govorimo o podnim prečišćivačima, zidni prečišćivači treba da budu na idealnih metar ipo od poda. Dakle, ni previsoko ni prenisko na zidu jer na taj način imaju bolji pristup cirkulaciji vazduha u prostoru. Neki prečišćivači imaju mogućnost postavljanja na sto što je odlično za sobne kancelarije, ali proizvođač to svakako detaljno navede u specifikaciji uređaja.
   
 • Pored vertikalnog pozicioniranja važno je i horizontalno pozicioniranje na zidu:
  • Treba izbegavati ćoškove, prostore iza vrata, iznad slika, iza ili ispod nameštaja…
  • Treba biti obazriv i pri montiraju direktno iznad prostora gde se sedi ili spava jer prečišćivač vazduha radi na usisno-izduvnom principu: uvlači zagađen vazduh, prečišćava ga i izduvava sterilno čist napolje. Upravo ovo izduvavanje može da smeta i stvara nelagodnost.
  • Treba ga locirati na zidu gde postoji dobar protok vazduha, dakle u blizini vrata, prozora, tamo gde je promaja…


Savremeni modeli uređaja za sterilizaciju vazduha imaju dizajn koji se uklapa u svaki prostor pa ne treba da brinete o estetskom učinku kada se jednom postavi. Ako ste već odlučili da udišete čist vazduh onda obezbedite da sve čestice zagađenja budu obuhvaćena uređajem za tretiranje vazduha u zatvorenom prostoru.
 

Izbor prostorije za montiranje


Kada znate osnovne savete za izbor mesta na zidu, treba i da odlučite u koju prostoriju ćete postaviti prečišćivač vazduha. Generalan savet je da se uređaj postavlja tamo gde je:

 • najveće zagađenje,
 • najjači mirisi
 • i koncentracija velikog broja ljudi.


Dobra prostorija je dnevna soba, trpezarija, blizina terasa, prozora… naravno, uz poštovanje saveta o pravilnom pozicioniranju na zid i obezbeđenju cirkulacije vazduha da bi svi mirisi i čestice bile tretirane.
 

Ako vaš uređaj za dezinfekciju vazduha ima manji kapacitet nego što je površina stana planirajte dodavanje još jednog aparata da bi imali pun efekat.


Važno je da uređaj za sterilizaciju vazduha ima mogućnost da prečisti i vazduh koji ulazi spolja jer on sadrži opasne čestice poput PM 0.4, PM 2.5 i PM 10. Tokom rada uređaja sve prozore treba držati zatvorenima jer se tako postiže najbolji učinak aparata.
 

Dakle, prvo provetravanje pa onda uključite prečišćivač vazduha da dezinfikuje spoljašni vazduh i učini ga planinski čistim.


Izbegavajte ove lokacije u stanu!
 

 • Kupatila i kuhinje


Prečišćivač vazduha brže začepljuje filtere u prostorijama sa visokim stepenom vlage u vazduhu kao što su mesta gde se kuva, kupatila… za ovakve prostore trebaju izuzetno jaki uređaji da bi vazduh cirkulisao kroz uređaj, ali i sistemi filtera kojima se smanjuje kapacitet kada je velika vlažnost vazduha.

Uređaj za dezinfekciju vazduha prečišćavaju spore buđi, ali da bi se rešili vlage iz prostora nabavite aparat za upijanje vlage – apsorber vlage.

 • Blizinu drugih električnih uređaja


Prečišćivači vazduha treba da budu udaljeni od elektronike poput TV uređaja, mikrotalasne jer im u radu smetaju  drugi uređaji. Ipak, i za one najlošije modele dovoljno je držati razdaljinu od metar ipo (150 cm) pa da ne postoji nikakav problem u prečišćavanju.

Neke od ovih smernica ćete dobiti pri kupovini, ali ako ne ispoštujete sve naći ćete se u situaciji da imate nedovoljno efikasan sterilizator vazduha i zato pravilno sprovedite sve naše korake pri postavljanju.
 

Prenosivi prečišćivač vazduha – maksimalan učinak u svakoj prostoriji


Nekada je tretiranje vazduha potrebno u dnevnoj sobi, nekada u hodniku, nekada u dečijoj sobi. Imajte na umu da iako ste u potkrovlju, pod kosim krovom niste pošteđeni zagađenog vazduha. Da bi obezbedili čist vazduh onda kada je to neophodno odlična solucija je kupovina prenosivog prečišćivača vazduha čime se dozvoljava menjanje lokacije u skladu sa potrebama.

I ovde treba imati na umu savet iz prvog koraka, a to je da uređaj stoji na mestu gde postoji dobra cirkulacija vazduha da bi obezbedili maksimalan radni učinak.
 

prenosivi ruski preciscivac vazduha za stan od 50 kvadrata ambilaif
Primer prenosivog prečistača ... popularni ruski model "Ambilife"


Dali smo opšte smernice za sve tipove aparata za prečišćavanje vazduha.
 

Da li ćete kupiti montažni ili prenosivi zavisi od vaših potreba i zahteva.... 


Pravilnim lociranjem svaki model može da postigne mnogo veći stepen prečišćavanja što će rezultirati:

 • smanjenjem alergija,
 • prašine,
 • respiratornih infekcija i
 • neprijatnih mirisa u prostoru.

 

Da li ste razmišljali kakav vazduh udišete? Koliko je zagađen? Da li ste znali sve dobre efekte prečišćivača vazduha i potrebe za pravilnim postavljanjem u prostoru?

Pišite nam nakon čitanja ovog teksta, podelite iskustva  pa da svi vodimo zdraviji život!

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
152,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
69 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2