NekretnineBre

Potražnja za vikendicama u Srbiji: Trend ili posledica korone?

Potražnja za vikendicama u Srbiji: Trend ili posledica korone?
16
Nov

Jedna od novosti na tržištu nekretnina je nesumnjivo značajan porast interesovanja za kupovinu vikendica. Činjenica je da je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, interesovanje za ovu vrstu nekretnina u toku 2020. godine poraslo za 60% u odnosu na prethodnu.

Ovo dovodi do pitanja da li je ovakvo stanje stvari prirodna posledica sve veće osvešćenosti u vezi sa povratkom prirodi i potrebe za odvajanjem od sve brže svakodnevice, ili je podsticaj za ovaj korak pandemija virusa korona. U tekstu koji sledi ćemo se stoga baviti ovakvom aktuelnom situacijom na tržištu nekretnina u Srbiji i razlozima koji su do nje doveli.


Savremeno doba i urbanizacija


Savremeno doba i fokus radno aktivnog stanovništva Srbije na gradove dovodi do širenja istih i intenzivne urbanizacije. Ovakvo stanje stvari ima za posledicu razvijanje snažne potrebe za begom od svakodnevice, odnosno izvesnog stresa koji ona sobom nosi. S druge strane, ekološka kriza,`1 koja se poslednjih godina sve češće ukazuje kao aktuelan problem, dovodi do toga da smo sve osvešćeniji po pitanju potrebe za odgovornim postupanjem prema prirodi, pa samim time i do obnavljanja svesti o vrednosti prirodnih bogatstava.

Sveukupno, ovo dovodi do toga da se sve više ljudi odlučuje da pronađe sopstveni izdvojen kutak koji čini uživanje u prirodi dostupnijim, a ujedno omogućuje odvajanje od svakodnevnih obaveza i gradske vreve. Ukoliko ovako sagledamo dominantan stil života danas, odnosno odlike modernog doba, sasvim je jasno da je povećano interesovanje za vikendice njegova logična posledica i pametna investicija u bolji kvalitet života.
 

Vikendica pored reke


Pandemija i nova normalnost


Proglašavanje globalne pandemije virusa korona dovelo je do obrazovanja novog načina ponašanja, koje označavamo kao novu normalnost. Pre svega socijalna distanca kao zahtev, a zarad očuvanja zdravlja i pomaganja suzbijanju širenja virusa, dovodi do toga da je ograničavanje društvenih kontakata postalo način ponašanja.

Odgovornost na ovom planu, međutim, dovodi do toga da je vrlo teško sprovesti socijalnu distancu u praksi, budući da nas svakodnevne aktivnosti dovode u prilike koje ne odgovaraju novim načelima društvenog ponašanja. Izolacija u zatvorenom prostoru dovodi do druge vrste problema, kako na fizičkom tako i na mentalnom planu, budući da je boravak na otvorenom veoma važan za ukupno zdravlje.

Na osnovu ovoga možemo zaključiti da je pandemija virusa korona izvesno jedan od razloga za ulaganje u kupovinu vikendica. Dok je probematika savremenog stila života i iznova probuđene potrebe za prirodnim okruženjem nesumnjivo uticala na izmenu stanja na tržištu nekretnina o kojoj govorimo, čini se da je pandemija uticala na to da ova izmena bude nagla i intenzivirana.


Najpopularnije destinacije za kupovinu vikendice u Srbiji


Najveće zabeleženo interesovanje za vikendice je zabeleženo u opštini Inđija, gde je protekle godine kupljeno 176 vikendica, što predstavlja značajan skok u odnosu na kupljenih 79 vikendica u toku 2019. godine. Među naseljima ove opštine, najatraktivnija su Slankamen, Maradik i Krčedin, kako zbog blizine Dunava i Fruške Gore, tako i zbog lake dostupnosti, budući da se nalaze u blizini auto-puta.

Nakon Inđije, opština Beočin u ovom pogledu ima veliki potencijal, kako zbog kulturno-istorijskih znamenitosti i lepe prirode, tako i zbog fokusa na razvoj turizma, što ukazuje na to da je kupovina vikendice u jednom od naselja Beočina dobra investicija koja može imati perspektivu u ovom smislu. Novosadske vikendice su takođe veoma interesantne kupcima, što se odnosi na naselja sa druge obale Dunava koja pripadaju Novom Sadu, a nalaze se na padinama Fruške Gore.

S druge strane, Sremski Karlovci takođe postaju sve popularnija destinacija, budući da raspolažu posebnim šarmom, kao i kulturno-istorijskim nasleđem izuzetne vrednosti, dok velika tradicija proizvodnje sjajnog vina takođe predstavlja veliku prednost ovog mesta i atrakciju za posetioce.


Vikendica ispod brda


Ukoliko želite da kupite vikendicu: Saveti


Ukoliko razmatrate kupovinu vikendice, prvenstveno je bitno da ona odgovara vašim potrebama, odnosno da ovom kupovinom postignete ono što ste želeli: mir, komfor i odmor. S druge strane, vrlo je važno da put na vikend-odmor ne traje predugo, te da možete otići u svoju vikendicu kad god želite i imate vremena. Zbog toga je pametno pre svega razmotriti ponude vikendica u vašoj blizini.

Postoje, takođe, i određene formalnosti u vezi sa kojima biste morali biti informisani, a tu je na prvom mestu provera legalizacije i validnosti dokumentacije. Zbog toga se savetuje detaljan uvid u papirologiju prilikom kupovine svake nekretnine, a naročitno vikendice, jer se može desiti da stanje u katastru ne odgovara stanju na terenu.

Kupovina vikendice je u osnovi investiranje u sebe i kvalitet svog života. Pored predaha koji vam ona omogućuje, vikendica može biti i veoma isplativa, te se možete odlučiti za uzgoj voća i povrća ili izdavanje. Situacija na tržištu svakako pokazuje da mnogi razmišljaju na ovaj način. Odgovor na pitanje da li je pandemija virusa korona uticala na ovakvo stanje je svakako potvrdan, ali to ne znači da benefiti ovakve odluke nisu izvesni i mimo datih okolnosti.

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2