NekretnineBre

Prodaja stanova Novi Sad

Prodaja stanova Novi Sad
12
Jun
Prodaja stanova Novi Sad (479)
Objavljeno 12/Jun/2020, NekretnineBre

Učestvujete u kupoprodaji nekretnina i istražujete kategoriju „prodaja stanova Novi Sad“? Na dobrom ste mestu jer ćemo kroz ovaj tekst pokušati da damo odgovore i na ova pitanja:

Šta sve karakteriše ovu prodaju?

Koje su lokacije atraktivne, koje nude nižu cenu?

Kako možete da ubrzate ceo proces kupoprodaje?

Ovo su samo neka pitanja koja će Vas interesovati, a mi ćemo pokušati da vam kroz jedan tekst pružimo sve relevantne informacije o ovoj temi.


Faktori koji utiču na prodaju stanova u Novom Sadu
 

 • Lokacija stanova


Većina kupaca nekretnina favorizovanje ovo pitanje gde kupiti stan u Novom Sadu?

Najtraženija lokacija je u blizini centra Novog Sada, Dunava, Petrovaradina ... U ovu kategoriju spadaju naselja Stari grad, Podbare, Grbavica. I pored svih ograničenja koje pruža urbana sredina (nedostatak zelenih površina, parking mesta) ovde se konstantno traži nekretnina više i prodaja stanova svih struktura se brzo realizuje.

Sledeća česta opcija su stanovi udaljeniji od centra u nekom od planski novoizgrađenih naselja poput Limana, Novog Naselja, Nove Detelinare... pošto su dobro projektovana imaju bolju putnu mrežu, šire bulevare, parkove, dovoljno parking mesta ali nude i blizinu prodavnica, vrtića, škola...

Za one kojima blizina centra Novog Sada ne igra nikakvu ključnu ulogu tu su naselja Adice, Satelit, Stara Detelinara kao najudaljenije lokacije. Prodaja stanova ovde teče sporije i zavisi od toga u kakvom stanju se stan nalazi.

 • Struktura stanova


U Novom Sadu se najčešće prodaju stanovi malih kvadratura – garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi. Traže se u blizini centra jer imaju veći potencijal za izdavanje ili život kako samaca tako i mladih bračnih parova bez dece. Kupcima je bitno da su blizu šetališnih zona, mesta za provod, centara kulture. Ovi vlasnici vole gradsku vrevu i život koji ona nosi.

Porodice sa decom moraju da pronađu veće kvadrature, da stanovi imaju dobru strukturu, a da u okolini postoje vrtići, škole, dobar sistem javnog prevoza... zato se u Novom Naselju i Limanima najbrže prodaju dvosobni i dvoiposobni stanovi.

 • Cena


Kao i u svakom gradu i u Novom Sadu važi pravilo da cena stana raste što je on bliže centru. Za isti iznos novca u udaljenim naseljima se može kupiti dvosoban stan, a u centru samo garsonjera. 

Najskuplji su stanovi po sistemu ključ u ruke u kojima ne treba ništa ulagati i prodaju se za više i od 1800€/m2. Planski građena naselja nude stanove cena do 1500€/m2, a najudaljenije lokacije oko 1000€/m2.

Cena se formira na osnovu mnogih faktora: u kakvom je stanju nekretnina, zgrada, gde se nalazi stan, kakva je tražnja u okolini... Bitno je da bude realno procenjena. Ako je reč o hitnoj prodaji stana neka cena bude niža u odnosu na prosek u okruženju, u suprotnom imate prostor da se oko cene pregovara i ostvarite veću dobit.

 • Starogradnja, novogradnja, stanovi u izgradnji


Svaka od ovih kategorija ima i prednosti ali i nedostatke.

Za nekretnine u Novom Sadu je karakteristično to što starogradnja nudi veće površine prostorija i sobe od minimum 12mkv. Kod novogradnje prostor je skučeniji i mora se obratiti pažnja kakav komfor nudi unutrašnji prostor. Starogradnja nudi niže cene, ali i vrlo često pravno regulisane vlasničke odnose pa su odlična solucija za one koji uzimaju stambene kredite.

Novogradnja nudi nove sisteme izolacije zidova, bolju stolariju, a zgrade nose energetski pasoš.

Stanovi u izgradnji su uvek aktuelni jer se za mnogo niži iznos na atraktivnim lokacijama mogu pazariti veće kvadrature. Prodaja stanova u izgradnji je dobra za investitore ali nosi puno rizika od komplikacija pri kasnijem uknjiženju.

Najveći broj kupaca mora da žonglira između ovih kategorija pa da sa određenim sredstvima ili traži veće površine dalje od centra ili kupuje manje kvadrature bliže centru.


Kako prodati stan u Novom Sadu?


Mudri prodavci će preduzeti sve što znaju da se stan brzo proda po ceni koja je određena. Jer je i to njihov interes.

 • Odličan način je angažovanje renomirane agencije za prodaju stanova. Na ovaj način mnogo više ljudi ima bliže informacije o stanu koji se prodaje, njegove slike i video zapise. Agenti će rado dati sve dodatne informacije i pokazati stan pri obilasku. U Novom Sadu je velika ponuda pa je bitno pronaći put do kupca.

  Agencija za prodjau stanova Novi Sad
   
 • Prodaja stana sa stvarima ili bez njih. Ako se prodaje sa nameštajem, on treba da bude očuvan i moderan da bi podstakao kupca da se što pre odluči na kupovinu. Ovo je jako često slučaj sa kuhinjama i belom tehnikom.


Sa druge strane, ako se stan prodaje bez stvari i tada treba da bude uredan i najbolje je da se prezentuje onako kako se prodaje. Ako niste u mogućnosti da ga ispraznite pre prodaje onda nek makar ne bude pretpan.

 • Renoviranjem pre prodaje se podiže vrednost nekretnine. Možemo govoriti o manjim kozmetičkim stvarima poput molerskih radova, pa do zamene stolarije ili renoviranja kupatila.


Trendovi na tržištu nekretnina u Novom Sadu u 2020 godini


Kao rezultat pandemije Covid-19 uzdrmano je i tržište kupoprodaje nekretnina. Cene stagniraju, kupci se teže odlučuju na velike investicije poput kupovine stana, obazriviji su pri odlukama.

Sve to je vratilo ponudu i tražnju za stanovima u neke normalne okvire. Posledice će tek biti vidljive kroz usporenu novogradnju i realnije vrednosti precenjenih nekretnina. Tu leži šansa da se za kupovinu zainteresuju i oni kojima su do sada visoke cene stanova bile nepremostiva prepreka. Umesto iznajmljivanja mnogi će nižim cenama biti podstaknuti da trajno reše stambeno pitanje pa će široj grupi biti dostupna zaista velika ponuda stanova na prodaju u Novom Sadu.

Ono što bi mogli da sumiramo je da u Novom Sadu postoji šarenolika ponuda stanova i u njoj se može naći za svakoga po nešto. Svako naselje ima svoje odlike i cene koje su karakteristične za njega. Ako vam je bitna lokacija onda ćete za zacrtani iznos sredstava kompromis praviti u strukturi stanova, a ako je bitno da stan ima što veću površinu onda ćete možda morati da tražite oglase sa prodajom stanova u naseljima Novog Sada koja su udaljenija od centra, u starogradnji ili stanovima kojima treba renoviranje. Sa druge strane prodaja će zavisiti i od toga da li prodavac želi da se prilagodi uslovima na tržištu ili rizikuje prodaju ne menjajući cene po m2.

Sada kada cene stagniraju, da li biste i vi mogli biti jedan od budućih vlasnika stanova u Novom Sadu? Šta vi mislite kako će se odvijati prodaja stanova u budućem periodu? Čekamo vaš komentar!

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
54,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
60 m2