NekretnineBre

Šta je biofilija i kako može promeniti kancelarijski prostor iz korena

Šta je biofilija i kako može promeniti kancelarijski prostor iz korena

Potreba čoveka za ponovnim povezivanjem sa prirodom u savremenom svetu je sve izraženija. Užurbana svakodnevica, mnoštvo obaveza, provođenje najvećeg broja časova u zatvorenom prostoru i okruženost veštačkim materijalima imaju najvećeg uticaja na to.

Provođenje vremena u prirodi za urbano stanovništvo sveta postalo je pravi luksuz. A kad već čovek ne može prirodi - može priroda čoveku. Ova zamisao glavni je motiv biofilico dizajna. O tome šta je tačno biofilija i kako je i vi možete uvrstiti u svoj životni, pa i kancelarijski prostor, saznajte u nastavku teksta.


Šta je biofilija?


Biofilija je izraz koji je skovao prirodnjak sa Hardvarda Edward O. Wilson kako bi opisao “tendenciju čovečanstva da se fokusira na život i sve procese koji deluju životno”.

Pojednostavićemo - biofilija u bukvalnom prevodu znači ljubav prema prirodi i svemu što je njena manifestacija. Od kontakta sa biljkama, životinjama, pa sve do uživanja u prirodnoj, dnevnoj svetlosti i mirisima - biofilija je izraz koji uspešno objedinjuje ljubav i tendenciju čoveka ka odlikama prirode.

Pretpostavljate onda već i šta je biofilični dizajn i wellness interior design koncept?


Šta je biofilični dizajn enterijera i eksterija?


Dizajnerima enterijera i arhitektama nije trebalo dugo da uvide potrebu ljudi za ponovnim spajanjem i konektovanjem čoveka sa prirodom, te osmisle princip uređenja životnog i poslovnog prostora koji to omogućava.

Iako biofiliju možemo uključiti u svoje domove, ona je mnogo širu upotrebu pronašla u uređenju poslovnih prostora, odnosno kancelarija. Ovakav dizajn pokazao se kao idealan za podsticanje produktivnosti zaposlenih.

U kancelariji inspirisanoj prirodom i sami zaposleni se osećaju mnogo bolje i motivisanije, te im časovi koje provode na poslu “padaju” mnogo lakše, a posledično su i produktivniji, što je svakako veliki plus za biofilični dizajn u poslovnom svetu.

Iako i svega par saksija sa biljkama može učiniti čuda za svaku dosadnu kancelariju, lišenu svake prirodnosti, biofilični dizajn podrazumeva mnogo više od toga.


Odlike biofilije i wellness koncepta u svetu poslovnih prostora


Iako su biljke neizostavan deo svakog dizajna enterijera okrenutog prirodi, one nisu dovoljne da bismo neki prostor mogli nazvati prostorom dizajniranim na “biofilico” način.

Tu su i stvari kao što su: zvučna izolacija, koja potpomaže dostizanje neutralne baze i eliminiše zvuke saobraćaja i slične zvuke koji dekoncentrišu i ometaju osećaj kao da se nalazimo u prirodi. Takođe, biofilico dizajn podrazumeva čitavu tehnologiju odlično osmišljenog osvetljenja i insistiranje na prirodnom.

Kada nije moguće da prirodno osvetljene bude i jedino - biofilični dizajn onda će uključiti veštačku rasvetu koja podseća na prirodnu.


Biofilija kreira svaki poslovni kutak kao malu oazu mira


Biofilični koncept uređenja prostora posvećen je prirodnim detaljima, pa se tako svaki poslovni kutak prilagođava optimalnim uslovima u kojima će zaposleni biti najproduktivniji.

Primer za to su i prostorije namenjene za pozive, u kojima se zaposleni mogu izlovati ukoliko rade u modernom open space kancelarijskom prostru. One su dobro izlovane od poda do plafona,  i treba da budu miran kutak za rad.

Ovakve prostorije uređene prema biofiličnim standardima predstavljaju prave male oaze mira, u kojima se zaposleni mogu koncetrisati i obaviti poziv, odnosno fokusirati se na konkretan zadatak koji zahteva mir i preciznost.


Održivost i ekološka orjentisanost biofiličnog dizajna


Osim što se trudi da prirodu donese nama, biofilični dizajn se pobrinuo da se mi odužimo Plavoj planeti, tako što će svi materijali koji se koriste za ovaj pravac dizajna enterijera biti održivi i ekološki orjentisani.

Ušteda enegije i briga o prirodi ima višestruki značaj. Pre svega održivi izvori energije su finansijski isplativiji, a osim toga na pravi način se bave očuvanjem prirode i njenih resursa.


Kancelarijske biljke
 

Interesatan primer za to kako biofilični dizajn utiče na ekologiju i izvan kancelarije u kojoj je patentiran jeste kreiranje prostora za odlaganje bicikala. Na taj način se zaposlenima pruža sjajna inicijativa da na posao dolaze biciklom, i ne koriste prevoz i motorna vozila koja ispuštaju ugljen-dioksid u atmosferu.

Ako vas koncept uređivanja prostora u skladu sa prirodom nije kupio na prvu, verujemo da ćete nakon samo jednog boravka u prostoriji uređenoj prema biofiličnim standardima osetiti benefite ove simbioze prirodnog i urbanog.

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2