NekretnineBre

Šta je fotelja i zašto fotelje ne izlaze iz mode

Šta je fotelja i zašto fotelje ne izlaze iz mode
27
Mar
Šta je fotelja i zašto fotelje ne izlaze iz mode (240)
Objavljeno 27/Mar/2023, Autor: Milica S.K.


Na poslu ste. Umorni ste, iscrpljeni, i sa nestrpljenjem čekate kraj radnog vremena. Ono što vam daje snagu da izdržite je pomisao na povratak kući i trenutak kada ćete se smestiti u svoju omiljenu fotelju. Fotelju koju ste tako brižljivo birali i koja vas čini opuštenim, srećnim, zadovoljnim.

Sledeći tekst će vas uvesti u svet fotelja, od njihovog nastanka do danas.

Postoji više različitih teorija o tome gde su se pojavile "Prve fotelje".

Na osnovu informacija koje se temelje na arheološkim dokazima i istorijskim izvorima, one predstavljaju veoma stare predmete.

U Egiptu, fotelje su se koristile još u drevnom egipatskom razdoblju, otprilike 2000. godine pre nove ere. Egipćani su fotelje izrađivali od drveta, a neke od njih bile su ukrašene zlatom i dragim kamenjem. Ove fotelje su obično koristili vladari (kao presto)  ili druge važne ličnosti.

U Grčkoj, fotelje su se koristile od antičkog doba, otprilike 8. stoleća pre nove ere. Grci su izrađivali fotelje kako od drveta, tako i od slonovače ili metala, a neke su ukrašavali reljefima ili slikama. Fotelje su Grci koristili za sedenje za vreme obroka, za opuštanje ili su služile kao presto za važne osobe.

U srednjem veku fotelje su se njačešće koristile u crkvama, kraljevskim dvorcima i drugim vladarskim palatama. Izrađivale su se od raznih materijala kao što su: drvo, koža, srebro i zlato.

Fotelje su bile dekorativne i skupocene. Često su bile ukrašavane reljefima i skulpturama, a u  renesansi su bile ukrašavane složenim drvenim rezbarijama.

Prve moderne fotelje pojavile su se u XVII veku u Francuskoj, a u  XVIII veku postale su popularne u celoj Evropi,  kada dolazi do njihove masovne proizvodnje. U tom periodu fotelje su bile veoma raskošne, često su imale duboke naslone za ruke i noge, kao i tapacirung koji je bio obično urađen u koži.

Tokom XIX i XX veka fotelje su postajale sve raznovrsnije. Razvijale su se u širokom spektru stilova, različitih materijala i dizajna. Uz to, razvoj novih tehnologija i materijala, kao što su metalni okviri i pena od poliuretana, otvorio je vrata novim vrstama fotelja, koje su bile funkcionalnije, udobnije i praktičnije.


Stilovi fotelja kroz vreme


Tokom istorije, stilovi fotelja su se menjali u skladu sa promenama u modi, umetnosti, i tehnologiji proizvodnje. Evo pregleda nekih od najznačajnijih stilova fotelja kroz istoriju:

 1. Antika: U antičkoj Grčkoj i Rimu, fotelje su bile simbol bogatstva i moći. Ove fotelje su bile teške i masivne, sa visokim naslonima i ravnim sedištima.
 2. Srednjovekovna: Tokom srednjeg veka, fotelje su bile veoma jednostavne, često sa drvenim ramom i kožnim presvlakama. Ove fotelje su bile popularne u manastirima i crkvama.
 3. Barok: U XVII. veku, barokni stil fotelja je postao popularan u Evropi. Ove fotelje su bile veoma dekorativne, sa zakrivljenim linijama i bogatim ukrasima. Često su imale visoke naslone i bili presvučene skupocenim tkaninama.
   

Fotelja
 

 1. Klasicizam: U XVII. veku, fotelje su postale jednostavnije i elegantnije, odgovarajući novom klasicističkom stilu. Ove fotelje su bile često napravljene od drveta i imale su ravan ili blago zakrivljen naslon.
 2. Viktorijanski: U XIX. veku, Viktorijanski stil fotelja je bio popularan u Britaniji i Americi. Ove fotelje bile su raskošne, sa velikim naslonima i izrađene od skupocenih materijala kao što su baršun i svila.
 3. Modernizam: U XX veku, modernistički dizajn fotelja se pojavio, kao odgovor na potrebe za funkcionalnošću i minimalizmom. Ove fotelje su bile jednostavne i praktične, sa minimalnim ukrasima, a često su bile izrađene od metalnih i drugih novih materijala.
 4. Savremeni: Danas, savremeni dizajn fotelja može biti veoma različit, od minimalističkih do ekstravagantnih stilova. Oni su često izrađeni od novih materijala kao što su plastika, staklo i aluminijum, sa naglaskom na čistim linijama i funkcionalnosti.


Fotelje su postale neizostavan deo svakodnevnog života, često se koriste kao deo enterijera u domovima, kancelarijama, hotelima, restoranima i drugim javnim prostorima. One su izuzetno funkcionalne i mogu biti odličan dodatak enterijeru, ne samo kao udobno mesto za sedenje, već i kao ukrasni element koji može da poboljša izgled prostora.


Zašto ljudi vole fotelje


fotelja 3

 

 1. Udobnost: Fotelje su dizajnirane za udobnost i pružaju dobru potporu za leđa, vrat i noge. One su često mekane i imaju jastuke za dodatnu udobnost.
 2. Stil: Fotelje dolaze u različitim stilovima i dizajnima, što ih čini idealnim za bilo koji enterijer. Možete odabrati fotelju koja odgovara vašem ukusu i potrebama.
 3. Funkcionalnost: Neki modeli fotelja imaju dodatne funkcije kao što su okretna baza, mehanizam za naginjanje i podešavanje visine, što čini fotelju još funkcionalnijom.
 4. Dekorativni element: Fotelja može poslužiti kao dekorativni element u prostoriji. Može se koristiti za dodavanje boje, teksture i stila prostoru.
 5. Privatnost: Fotelja može pružiti osećaj privatnosti i udobnosti, što ju čini idealnom za čitanje knjige ili gledanje TV-a.
 6. Kvalitet: Kvalitetne fotelje su čvrste i dugotrajne. One su izrađene od kvalitetnih materijala koji mogu izdržati mnoge godine korišćenja.
 7. Zdravlje: Fotelje mogu pružiti dobru potporu za leđa, što je važno za održavanje zdravlja.
 8. Praktičnost: Fotelje su lagane i mogu se po želji premeštati.
 9. Važnost: Osoba koja sedi u fotelji i sebi i drugima može izgledati važnija. Pojam fotelje kod nas, odraz je bogatstva, dobre poslovne pozicije i moći.


Sve u svemu, fotelja može biti sjajan dodatak vašem životnom prostoru, nudeći vam udobnost, podršku, estetiku i funkcionalnost.

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
152,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
69 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2