NekretnineBre

Zašto je prodaja jednoiposobnih stanova Novi Sad u ekspanziji?

Zašto je prodaja jednoiposobnih stanova Novi Sad u ekspanziji?

U glavnom gradu Vojvodine na tržištu nekretnina već je neko vreme primetan trend rasta tražnje za stanovima manje kvadrature. Najveće interesovanje u Novom Sadu vlada u kategoriji jednoiposobni stanovi.


Zašto su jednoiposobni stanovi toliko traženi?


Šta su su njegove prednosti?

Koje lokacije u Novom Sadu nude jednoiposobne stanove veće kvadrature a gde se prodaju po višoj ceni?

Ako tražite nekretninu za kupovinu verujemo da ćemo kroz ovaj tekst uspeti da vas zainteresujemo da razmotrite i ovu kategoriju stanova. Ostanite uz nas.


Jednoiposobni stanovi – sve što bi trebali da znate


Jednoiposoban stan sadrži ulazni deo, kuhinju sa dnevnom (višenamenskom) sobom, spavaću sobu i kupatilo. Vrlo često poseduje i terasu. Iako po kvadraturi mogu biti približni velikim garsonjerama, sam raspored prostorija omogućava veću komociju svih stanara u njemu.

Kvadrature su različite i kreću se od 25 mkv pa do preko 60 mkv. Ima ih i u novogradnji, ali se češće u Novom Sadu mogu naći kao renovirani jednosobni stanovi koji su podelom prostorija napravljeni kao jednoiposobni.

Ova različita kategorizacija čini značajnu razliku jer gasonjera ima ulazni deo, kuhinju i kupatilo a jednosoban stan ulazni deo, kuhinju sa dnevnom sobom i kupatilo. Jednoiposobni stan tom dodatnom prostorijom (zasebnom sobom) značajno utiče na bolju iskorišćenost prostora.


Zašto je prodaja jednoiposobnih sve masovnija?
 

  • Jednoiposobni stanovi pružaju odlične uslove za život, a u zavisnosti od kvadrature i višečlane porodice mogu imati kvalitetno stanovanje. Kupci su sve češće mladi bračni parovi ali i starije osobe. Mladi bračni parovi dobijaju dobre uslove za stanovanje, a stan je dovoljno prostran dugo vremena. Stariji ljudi u jednoiposobnim stanovima sebi pronalaze manji prostor onda kada više nemaju potrebe za velikim kućama i prostranim stanovima. Ovako imaju i značajnu uštedu na mesečnom nivou jer su i cene komunalija niže kod objekata manje kvadrature.
  • Pošto je po nekom nepisanom pravilu cena viša za stanove manjih površina onda je i kupovina jednoiposobnih stanova odlična solucija za ulaganje viška sredstava jer ovakvi stanovi sporije gube na vrednosti, a pošto je reč o manjim površinama i ukupan iznos koji se izdvaja nije veliki
  • Izdavanje stanova putem opcije “stan na dan”, ali i klasično izdavanje na duži period je primamljivije i jednostavnije.


Oni koji iznajmljuju stan imaju priliku za kvalitetniji boravak jer imaju odvojenu spavaću sobu a sve to po nižoj ceni nego što bi bila kirija za dvosoban stan.

Rentijeri će kasnije mnogo lakše da iznajme jednoiposobne stanove jer zadovoljavaju potrebe šire grupe ljudi. Studenti, porodice pa i mnogi samci bi radije stanovali u prostranijem stanu nego u garsonjeri.


Ponuda jednoiposobnih stanova u Novom Sadu


Postoje dve velike razlike između starogradnje i novogradnje kod jednoiposobnih stanova. Stanovi građeni 80tih godina imaju veću površinu i spavaća soba ima minimu 12 mkv. Novogradnja dozvoljava da spavaća soba ima samo 9 kvadratnih metara. Zato, ako volite komfor tražite prodaju jednoiposobnih stanova u starogradnji.


Prodaja stanovi Novi Sad
 

Stanovi bliže centru - Podbara, Grabavica, Nova Detelinara, Bulevar oslobođenja…nose i najvišu cenu koja može biti i preko 1500 eura/mkv. Za površinu od 30ak kvadrata morate izdvojiti i preko 50.000 eura. Cena zavisi i od toga da li stan ima i parking mesto, da li je novogradnja, koji je sprat, da li zgrada ima lift, blizina gradskog prevoza, vrtića i škola…

Kako se udaljavate od centra tako najčešće cena opada ali je tražnja i dalje velika što rezultira da se prodaja jednoiposobnih stanova brzo zaključuje čak i u onim delovima  koji su udaljeniji od grada. To je naročito slučaj tamo gde su urađena detaljnija renoviranja. Cena nije jedina koja diktira prodaju već brojni drugi faktori i sve ih treba uključiti u odluku.

Za kvadrat u Novom Naselju, Limanima 1,2,3,4… vam treba i do 1300 eura, a za Staru Detelinaru i Adice oko 1000 eura/mkv.


U zavisnosti od toga kakvu će namenu stan imati zavisi i deo grada koji će vas zanimati. Ako je cilj da se stan izdaje svakako je poželjnija lokacija bliže fakultetima ili centru pa se i to mora uzeti u obzir. Ipak, bilo da kupujete stan za kasnije iznajmljivanje ili samo vaše stanovanje zaista je bitno da li prostorije imaju funkcionalnost. Adaptacijom starih jednosobnih stanova se vrlo često po kategorizaciji dobijaju jednoiposobni stanovi ali oni nisu privlačni jer ne daju osećaj komfora boravkom u prostoru.


Zamke opcije “predugovaranje stanova Novi Sad “


Pošto su jednoiposobni stanovi jedna od najtraženijih kategorija i one luksuzne ponude od preko 50 kvadrata pronađu svog kupca relativno brzo. Mnogi zato nude mogućnost predugovaranja. Ovo zahteva pravno znanje da bi sve proteklo bez ikakvih problema.

Predugovor se zaključuje između dve strane i obavezuje ih na kasnije sklapanje formalnog ugovora. Kao stavka može biti i visina kapare koju budući kupac daje i uslovi za njeno korišćenje. Ono što mnogi ne znaju je to da davanje kapare ne validira ovaj ugovor kao punovažan i u slučaju spora on se lako obara.

Jedino predugovor overen od strane notara i potpisan od obe strane ima pravno dejstvo i može da ima pravne posledice!

Ovaj overeni predugovor je neophodan pri apliciranju za stambeni kredit, ali vas i štiti od višestruke prodaje jednog stana što je u velikim gradovima poput Novog Sada jako teško suzbiti na druge načine.


Da zaključimo…


Prodaja jednoiposobnih stanova u Novom Sadu je jedan od najpoželjnijih oglasa. Razlog leži u tome što ovi stanovi nude kvalitetniji životni prostor a imaju malu stambenu površinu. Cena im je različita u odnosu na udaljenost od centra ali i u okviru samih naselja u kojim se nalaze. Varira od rasporeda prostorija, očuvanosti stana, kvaliteta gradnje cele zgrade, okoline gde se jednoiposoban stan nalazi.

Prodaju se mladim porodicama, ljudima koji žele da pametno investiraju sredstva ali i osobama koje žele da žive u manjem prostoru a da to ipak bude komforan stan. Zbog svega ovoga u Novom Sadu je teško da jednoiposoban stan bude duže na tržištu, naročito ako mu se odredi realna cena.

Da li bi i vas mogla da zanima kakva je ponuda jednoiposobnih stanova u slučaju kupovine? Da li vidite prednosti ovakvog stana? Molimo Vas da nam ostavite svoj komentar nakon čitanja ovog teksta.

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
54,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
60 m2