NekretnineBre

Živeti pod kirijom ili uzeti stambeni kredit – šta je pametnije?

Živeti pod kirijom ili uzeti stambeni kredit – šta je pametnije?
20
Dec

Stambeni krediti su namenski krediti koji se odobravaju na period i do 30 godina i upravo ta dužina otplate je problem mnogima i izaziva nesigurnost i strah. Rata je visoka, primanja neizvesna, a život pod kirijom se čini kao izvesnija alternativna i manje riskantna.

Ko je u pravu, a ko greši?

Dileme su opravdane i deo stvarnih problema, a kredit za stan iznosi i po nekoliko desetina hiljada evra pa je logično da je odluka teška.


Stambeni krediti služe za kupovinu stana!


Svako ko ispuni uslove za podizanje stambenog kredita treba i da ozbiljno razmotri to jer se na ovaj način dobija mogućnost za kupovinu stana.

Visina rate zavisi od ukupne vrednosti stana, od visine primanja i dužine otplate. Možete da se zadužite do maksimalno polovine primanja tako da je to prvo ograničenje koje će diktirati ukupno zaduženje, zbog toga je sigurno da većina može da ispuni osnovne uslovi za kupovinu stana.

Više od decenije su izuzetno atraktivni stambeni krediti i ogromna većina onih koji su ih uzeli otplaćuje rate bez ikakvih problema i zapravo mnogi su uspeli da skinu hipoteku i završili sa mesečnom obavezom plaćanja rate.

Iako je potrebno dati za učešće nekoliko hiljada evra i plaćati ratu koja je često viša od mesečne kirije, otplaćuje se kredit za najvažniju kupovinu u životu – rešavanje stambenog pitanja!


U kojim situacijama je opravdano živeti u iznajmljenom stanu?


Život u iznajmljenom stanu treba da bude privremeno rešenje, samo dok se ne otvori mogućnost za kupovinu stana. Mnogi na žalost ostanu znatno duže kao podstanari i najčešće su to i opravdani razlozi, ali i vrlo često zapravo se ljudi olenje pa čekaju idealno vreme za uzimanje kredita za stan. To je greška! Ne treba previše čekati, već iskoristiti svaku priliku.

Uvek će biti nekih poteškoća zbog čega je rizik veći, ali to ne znači da nije pravno vreme da se podigne stambeni kredit. I sigurno je da će biti poteškoća tokom otplate kredita, ali to ne znači da ne treba da se odlučite za dodatno zaduživanje, naprotiv.

Sve treba gledati mnogo šire jer će uvek postojati sredstva za plaćanje kirije, a stambeni krediti se ne razlikuju mnogo od toga. Naime, iako su rate stambenih kredita više, ipak se otplaćuje nešto što ostaje u trajnom vlasništvu za vas i vašu porodicu.

Krediti su naša neophodnost i dobra odluka kada god postoji razlika između tekućih troškova, prihoda i novog ulaganja. Stambeni krediti su koncipirani tako da, kroz dug vremenski period, klijent ima što nižu ratu. To omogućava sasvim normalno mesečno izdvajanje za druge troškove i finansijsku stabilnost.

Sa druge strane, podstanarski život je opravdan samo dok ne postoje uslovi za podizanje kredita, ali se taj period može iskoristiti za prikupljanje sredstava za obradu kredita, učešće po kreditu ili neke druge krupne odluke.

Treba napraviti plan i težiti ka tome da podstanarstvo bude privremeno rešenje. Tako će se doneti prave odluke i iskoristiti prva šansa za kupovinu stana. Uvek imajte na umu da kada otplatite nepokretnost ona ostaje u vašem vlasništvu.
 

Slika: https://www.pexels.com/photo/a-couple-holding-their-keys-7641900/

smrtovnice knjige pdf vicevi jastuci lektire

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2