NekretnineBre

5 saveta kako da uredite dvorište za uživanje

5 saveta kako da uredite dvorište za uživanje
25
Apr
5 saveta kako da uredite dvorište za uživanje (777)
Objavljeno 25/Apr/2021, Autor: NekretnineBre.com

Lepo uređeno i sređeno dvorište može da bude oaza mira i rezervoar iz koga ćete crpeti pozitivnu energiju. Uz malo truda možete ga pretvoriti u pravi mali raj za oči i dušu. Sada je savršeni tajming da uredite dvorište i baštu pred leto i posadite omiljene biljke.

Pre nego što počnete sa sređivanjem napravite plan uređenja, odnosno dobro razmislite šta želite da radite u svojoj bašti. Da li želite da bude prostor za čitanje i relaksaciju, prostor za igru dece ili kućnih ljubimaca, ili želite da napravite botaničku baštu tj. ceo prostor podredite biljkama.

Kada nastupe letnje vrućine, vaše dvorište će biti idealno mesto za opuštanje i rashlađivanje. Medicina je do sad pokretala mnoga istraživanja koja su pokazala da baštovanstvo ima veliki terapijski učinak. Ustanovljeno je da su poslovi oko uređenja vrta, dvorišta, terase izvanredna pomoć u lečenju depresije, anksioznosti, ali i mnogih drugih obolenja, naročito pozitivno deluje na imunološki sistem.

Dakle baštovanstvo je jedan od najlepših hobija i čini nas srećnijim i zadovoljnijim. Izdvojićemo 5 najvažnijih praktičnih saveta kako da dođete do jedinstvenog mini vrta.


1. Zasadite biljke


Biljke i cveće zahtevaju dosta nege i pažnje, zato pokušajte napraviti dugotrajni dekor u vašem dvorištu tako što ćete sve pažljivo isplanirati i za svaku biljku pronađite odgovarajući kutak. Birajte cveće koje cveta preko cele godine, a zasigurno je najbolje da to budu višegodišnje vrste. Upoznajte i analizirate svoje dvorište i napravite njegov plan, posmatrajte svaki ugao pre nego što se odlučite za promenu.

Redovno zalivanje je neophodno da bi biljke napredovale, ali zalivanje u pogrešno vreme može da škodi biljkama. Zato je najbolje zalivati ih u određeno vreme – rano ujutru kada je sunce slabo ili  kasno uveče kada nema opasnosti da ih sunčevi zraci sprže. Pažljivim odabirom biljaka možete kreirati baštu baš po Vašoj meri, a izbor je gotovo neorgraničen. Ipak, pri odabiru biljaka važno je voditi računa i o uslovima koje imate u dvorištu kao što su:

  • Temperatura
  • Vlažnost vazduha
  • Osunčanost
  • Zemljište

 

"Zasaditi baštu znači verovati u budućnost" rekla je čuvena glumica Odri Hepbern.

Izaberite saksije koje su u istom stilu kao i vaša bašta, tj tradicionalne ili moderne. Čak i najdosadniji stari lonac i odbačeno posuđe može dobiti novo ruho, ako ih obojite i ukrasite. Saksije ne moraju nužno da se spuštaju na nivo zemlje. Možete ih staviti na prozorske izbočine, u metalne okvire ili ih okačiti o zid.

 

2. Izaberite adekvatno osvetljenje

 

Pažljivo birajte osvetljenje, jer vam ono može pomoći da napravite potpuno drugačiji izgled svog dvorišta. Spoljna rasveta može u velikoj meri ulepšati izgled vašeg dvorišta, staza ili terase u toplim, letnjim večerima, kada je najprijatnije za provođenje vremena u bašti ili na terasi sa pogledom na dvorište.

Za prijatna druženja u večernjim satima na terasi ili u bašti možete postaviti zanimljivu spoljnu rasvetu, koja će biti romantična ili glamurozna. Ukoliko imate cveće u samo jednom redu, onda bi podna rasveta, odnosno male sijalice koje prate taj red, bile sasvim dovoljne.

Takođe, razmislite o solarnim svetiljkama koje su vrlo efikasne i praktične. Ima ih u raznim oblicima i veličinama a uz to su veoma dekorativne.

 

3. Napravite mini jezero ili fontanu u bašti

 

Voda kao element vrta uvek daje neponovljive efekte, kako vizuelne, estetske, tako i i kao naročito delotvorno sredstvo za opuštanje. Uostalom, gde god odemo, a u blizini je voda, rado joj prilazimo jer ona ima svojstvo da našu negativnu energiju pretvara u pozitivnu. Danas na internetu možete pronaći gomilu klipova sa objašnjenjima kako da sami napravite jezerce ili fontanu. Uz vrlo malo ulaganja, truda i mnogo ljubavi  vaš vrt će biti jedinstven.

 

4. Dekorativni kamen će oplemeniti izgled dvorišta

 

Svakako jedan od vodećih i ključnih dekorativnih elemenata jeste dekorativni kamen. Dekorativni kamen po svojoj prirodi može biti prirodni ili veštački (izliven od gipsa ili nekih drugih elemenata). Ukrasni kamen kojim ćete dekorisati svoju baštu, dvoriše, vrt, možete koristiti i za dekorisanje saksija. Osim što je lep dekorativni detalj za uređenje dvorišta, ovo kamenje za baštu možete koristiti i u cilju sprečavanja rasta korova.

 

5. Baštenski nameštaj kao važan detalj uređenja

 

Izbor baštenskog nameštaja može biti veoma težak zadatak. Ponekad je više vremena potrebno odvojiti da se odabere nameštaj za baštu nego što je to slučaj kod izbora unutrašnjeg nameštaja. Baštenske garniture su za razliku od nameštaja za zatvoren prostor izložene teškim uslovima na otvorenom kao što su kiša, sunce,vetar,  brze promene temperature ili insekti.

Kada birate baštenski nameštaj neophodno je da imate na umu sledeće:

  • Veličina prostora
  • Dimenzije
  • Materijal


Imajte na umu da su svaka bašta ili terasa priča za sebe i treba da budu uređene u skladu sa potrebama onih koji će u njima provoditi najviše vremena. Sami ćete se odlučiti da li će vaša bašta biti luksuzna, otmena, divlja ili pitoma, a upravo je baštenski nameštaj ono što će joj odrediti stilsku liniju koja se kasnije detaljima oplemenjuje i razrađuje.

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
20 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2