NekretnineBre

Dizajnerske ideje za dvorište u kom uživaju i deca i odrasli

Dizajnerske ideje za dvorište u kom uživaju i deca i odrasli
11
Jul
Dizajnerske ideje za dvorište u kom uživaju i deca i odrasli (135)
Objavljeno 11/Jul/2023, Autor: Srbijanka Stanković


Uređenje dvorišta predstavlja veliki idejni i finansijski poduhvat. Kada tražite dizajnerska rešenja za eksterijer u kom vreme provode deca i odrasli, to zahteva dodatni napor i angažovanje. Međutim, svaki uložen trud, kreativnost i planiranje mogu imati za rezultat transformisan otvoreni prostor u oazu punu zabave za decu da se igraju, istražuju i uče.

Bez obzira da li imate veliko dvorište ili samo malu terasu, postoji mnogo zabavnih i uzbudljivih ideja za uređenje koje mogu pružiti sate zabave vašoj deci, a vama mir i odmor, s druge strane. Igračke u jednom uglu dvorišta su praktično i ujedno estetski prihvatljivo rešenje. Slikarski atelje, dečji bazen ili nešto treće? Predstavljamo vam neka trajna dizajnerska podešavanja za eksterijer, ali i privremene “dodatke” prostoru koje možete da podesite samo za zabavu vikendom. Pročitajte.


Umetnički atelje na otvorenom


Ništa ne podstiče kreativnost i maštu kod dece kao dostupni umetnički materijali. Ukoliko imate dovoljno veliko dvorište, možete izdvojiti jedan kutak (po mogućstvu ravnu površinu u senci) i tu postaviti sto i štafelaj. Prikupite razne umetničke potrepštine kakobiste nabavili pravu umetničku “stanicu”. Perive boje, tabla i boje za tablu, markeri, flomasteri, bojice, papir ili platno za crtanje – sve dolazi u obzir. Ako želite da dodate “prirodne vibracije” u dekor i rad uključite i lišće, grane i kamenčiće.

Stolice i klupe će ovde dobro doći, takođe. Uključite dete u proces uređenja ovog prostora, neka stavi svoj lični pečat tako što će ukrasiti sto, tegle ili činije za skladištenje boja, četkica i drugog slikarskog pribora. Kada učinite ovaj prostor dovoljno udobnim, možda ćete i sami biti inspirisani da se detetu priključite u umetničkom stvaranju.


Senzorna bašta za buđenje čula


Ljubiteljima vrtlarstva neće biti teško da se upuste u projekat kreiranja senzorne bašte. Ako ste ljubitelj biljaka sigurno je da ste upoznati sa svim prednostima baštovanstva. No, kada teba uključiti decu, potrebna je možda dodatna “stimulacija”. Čemu zapravo senzorna bašta služi? Kao što naziv kaže, dizajnirana je dastimuliše svih pet čula i pruži “senzorno iskustvo” posetiocima. Da biste napravili senzornu baštu za decu, možete da ugradite razne elemente koji angažuju svako od čula. Evo nekoliko ideja:

Vid: Dodajte šareno cveće, biljke i umetnička dela da biste privukli pažnju dece. Takođe možete koristiti baštenske dekoracije jarkih boja kao što su zastavice, šarene stepenice, figure.

Miris: Posadite mirisno cveće kao što su ruže ili lavanda, da ispunite baštu slatkim mirisima. Dodajte začinsko bilje poput nane, ruzmarina i bosiljka u baštu, koje deca mogu dodirnuti i pomirisati.

Dodir: Uključite različite teksture u baštu tako što ćete posaditi razne biljke, uključujući one mekih i grubih listova, biljke sa zanimljivim mahunama semena. Dodajte baštenske karakteristike kao što su stepenice ili reljefne staze napravljene od glatkog kamenja ili šljunka.

Zvuk: Uključite funkcije koje proizvode zvukove, kao što su “hvatači vetra” ili fontana. Takođe možete posaditi biljke koje šuškaju poput bambusa ili visoke trave koje stvaraju zvukove kada se njišu na povetarcu.

Ukus: Dodajte jestive biljke, kao što su jagode, čeri paradajz ili začinsko bilje, koje deca mogu da beru i probaju. Posadite raznovrsno povrće i voće koje deca mogu da uberu.

Interaktivni elementi: Uključite elemente za igru, kao što su kućica za leptire, kućica za ptice ili “hotel” za pčele.

Senzorna bašta za decu treba da bude dizajnirana tako da bude interaktivna i zanimljiva, pružajući deci mogućnosti da istražuju, igraju se i uče o prirodi kroz svoja čula. Ne zaboravite da dodate udobna mesta za sedenje i opuštanje u bašti.


Zabava na suncu i pesku


Dovedite plažu u svoje dvorište tako što ćete postaviti drvenu kutiju sa peskom. Izaberite ravnu oblast u dvorištu, obezbeđenu i daleko od svih eventualnih opasnosti po dete. Drveni sanduk možete napraviti i sami, sa ili bez poklopca (u slučaju dab irate varijantu bez poklopca, pronađite neki drugi način da zaštitite pesak od prljaštine i padavina, poput najlona). Za dodatni ugođaj, uvek možete postaviti bazen u blizini i ležaljku, kao i trambolnu, tobogan ili ljuljašku. Bilo da se celo popodne igra u pesku i pravi kule ili da se kupa i sunča, dete će se sasvim izvesno vrhunski zabaviti.


Tvrđava u dvorištu ili kućica na drvetu


Šta je zabavnije od tvrđave u dvorištu ili kućice na drvetu za neku maštovitu igru? Ako uslovi to dozvoljavaju, obavezno uložite vreme i trud da napravite svojim mališanima zamak ili kuću, jer će ovde provesti sate igrajući se. Neka deca preuzmu na sebe zabavan projekat ukrašavanja. Samo se uverite da je prostor prikladan za dete vašeg uzrasta.


Kućica na drvetu
 

Dok starija deca mogu da se nose sa pravom kućicom na drvetu, za predškolce je možda bolje rešenja tvrđava na tlu, sa nekim drvetom za balansiranje i panjevima za igru. U ovom malom “carstvu” uvek ima mesta za ljuljašku ili neku drugu dvorišnu igračku, bilo da je reč o klackalici ili toboganu, samo dopustite detetu da izabere.


Kutak za čitanje na otvorenom


Ne morate da pravite biblioteku na otvorenom, ali miran kutak za čitanje i uživanje uvek je dobra ideja. Ne samo da podstiče dobre navike kod dece (a i odraslih!), već je udobno ćoše za predah savršen poziv na popodnevni odmor. Nakon celodnevne jurnjave dobro će doći mališanu da se opusti i zastane uživajući u omiljenim pričama. Napravite klupu sa mekanim jastucima, ležaljku ili ljuljašku i dodajte dekor koji želite i ubrzo možete dobiti jedno od omiljenih porodičnih mesta za provođenje vremena.


Privremena zabava u dvorištu za vikend


U slučaju da nemate budžet ili afinitete da trajno izmenite izgled dvorišta, to ne znači da morate da se potpuno odreknete zabave ni za vas ni za decu. Postoje načini da privremeno uredite spoljni prostor i tako priuštite vikend uživanje i provod celoj porodici i eventualno prijateljima koje pozovete u goste.

Pored dečjeg bazena, kao odlične zabave za leto, uvek možete da napravite bioskop na otvorenom ili pak prostor za piknik. Možete da iznesete sto ili ćebence i dopustite deci da večeraju (ili imaju sve obroke tokom vikenda) van.

Gledanje filma pod vedrim zvezdanim nebom je sjajna zabava za sve. Treba vam samo projektor i veliko belo platno (i beli čaršaf može poslužiti!) kao i malo mašte za uređenje komfornih sedišta. Jastuci, ćebence, lejzibegovi, udobne baštenske stolice – na vama je da izaberete kako ćete provesti veče. Pronađite film u kom svi uživate i možda napravite vikend tradiciju za leto. Raspust je, neka deca uživaju budna do kasno na svežem vazduhu.

Postoji toliko mnogo ideja o dvorištu za decu, a realizacija zavisi samo od veličine vašeg dvorišta, starosti vaše dece i budžeta koji želite da uložite. Od zip line-a, laboratorije za nauku o prirodi do kuhinje za igru na otvorenom, mogućnosti su raznovrsne i nikada ne prestaju! Jedna važna stvar koju treba zapamtiti kada kreirate svoj prostor za igru na otvorenom jeste da deca vole nestašluke.

Obavezno odložite opasnu baštensku opremu ili đubriva odmah nakon upotrebe. Uverite se da su staze očišćene i da nema opasnosti od spoticanja. Ako je vaša kuća blizu prometnog puta, pametno je da investirate u ogradu, kako biste osigurali da deca ostanu u dvorištu, na sigurnom. Važno je da redovno proveravate da li nema nekih potencijalnih opasnosti poput oborene grane drveća, slomljene ograde i slično. Ako budete proaktivni u održavanju bezbednog dvorišta, možete da obezbedite sigurnu i prijatnu atmosferu prilagođenu deci za igru i istraživanje.

Fotografije:

  1. https://www.pexels.com/photo/blue-and-red-wooden-play-yard-at-night-time-1251795/
  2. https://www.pexels.com/photo/cute-siblings-resting-in-green-garden-5624237/ 
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
170,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
82 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2