NekretnineBre

Da li visoke cene nekretnina negativno utiču na stupanje u brak

Da li visoke cene nekretnina negativno utiču na stupanje u brak
28
Jul

Pozivi mladima da stupe u bračne vode i osnuju porodicu su veoma glasni poslednjih godina, kako se ceo svet,pa i naša zemlja suočava sa fenomenom bele kuge - međutim, koliko su jasne i glasne činjenice na osnovu kojih isti ti mladi mogu očekivati iole sigurnu budućnost?

Jedno od prvih pitanja o kojima mladi danas brinu jeste sigurno i dugoročno radno mesto i plata kojom bi svojoj porodici obezebedili siguran krov nad glavom. U tekstu pred vama, pokušaćemo da odgovorimo na to koliko trenutna situacija na tržištu trgovine nekretninama uliva poverenje i želju mladima da stupe u brak i osnuju porodicu.


Koliko unapred mladi razmatraju kupovinu porodične nekretnine?


Organizovati svadbu, ugostiti prijatelje i rođake, obezbediti hranu, piće, muziku - a onda i isplatiti sve poručeno nije jedina briga sa kojom se mladi suočavaju kada započinju zajednički, porodični život.

Zahvaljujući agencijama za organizaciju svadbi, mladenci ne moraju brinuti o pojedinačnim faktorima koji čine dobro venčanje kao što su odeća, torta, sala, hrana i sl. (u šta se možete i uveriti posetom sajtovima kao što je WedLuxe.rs i drugi), ali koliko unapred mladi palaniraju svoj zajednički život?

Mnogi parovi već nakon par godina veze maštaju o tome da žive zajedno i imaju svoj stan, da plaćaju za svoj kvadrat a ne da bacaju novac na kirije i kvadrate koji neće na kraju biti njihovi. Međutim, situacija je poprilično nepovoljna jer su cene kvadrata prilično visoke, naročito u većim gradovima u Srbiji - gradovima koji su mladima i najprivlačniji zbog poslovnih prilika.


Koliko mladih bira suživot sa starijima ili traži “svoj mir”?


Nizak natalitet i migracije ukazuju da to da tržište nije u velikoj meri zavisno od onih koji kupuju nekretninu za život, te da oni ne diktiraju smanjenje cena po kvadratu. Takođe, manje od polovine porodično ostvarenih ljudi preko 30 godina već poseduje nekretnine u svom vlasništvu i oni su mahom zainteresovani za kupovinu adekvatnijeg stana ili kuće, ili lokale i poslovni prostor.

Najteža situacija je kod mladih. Statistike pokazuju da tek šest procenta mlađih od 30 godina ima stan “na svoje ime”, više od polovine njih živi u porodičnoj zajednici sa roditeljima (užom ali i širom porodicom), a 17% iznajmljuje nekretninu.


Cena nauštrb kvaliteta nekretnine ili ne?


I u većim gradovima moguće je pronaći pristojan “krov nad glavom”, stan ili kuću za koju nije potrebno “prodati bubreg”. Međutim, sve ima svoju cenu, u smislu da ukoliko birate stan u širem centru ili mu je rata niža - to obično označava novu gradnju koja sa sobom povlači niz problema sa kojima ćete pre ili kasnije morati da se bavite i vi ali pre svega investitor objekta.

Niža cena stanova u većim gradovima obično po default-u znači zakidanje na kvalitetu, odnosno lošu stolariju, lošu raspodelu prostorija sa nosećim zidovima na lošim pozicjima koji ne mogu biti srušeni, lošu zvučnu izolaciju, problem sa vodovodnim cevima i sl.

Staro pravilo koje se u momentu biranja stana za život i porodicu i te kako pokazalo kao istinito jeste da tamo gde su cene kvadrata više - možete očekivati i kvalitetniju uslugu za svoj novac.


Mogu li mladi računati na pomoć države?


Brojni pozivi državnih funkcionera zaduženih za praćenje socijalnog statusa mladih pozivaju parove da stupe u brak i osnivaju porodice govoreći i zalažući se za nepovratne “subvencije” i pomoć mladim bračnim parovima na početku njihovog zajednčkog života.

Te stimulativne mere ogledaju se u investicionim planovima koji uključuje veliku ulogu lokalnih samouprava koje bi procenile ekonomski status mladih parova i same opštine, pa na osnovu toga opredelile određeni procenat stanova sa niskom kamatnom stopom i optimalnom mesečnom ratom koju bi porodice mogle da otplaćuju bez poteškoća.


Mladi par porodica
 

Inicijalna ideja države je da se odvoji oko 50.000 stanova za parove do 30 godina, po ceni od maksimalnih 45.000 dinara mesečne rate. Kao i mnogo šta drugo, sa ovom pomoći mladim bračnim parovima iz godine u godinu se čeka na izvršenje, a mladi su prinuđeni da svoje bračne vode i porodične odnose odlažu za bolje vreme.

Da li će ono doći -  nadamo se da hoće. U međuvremenu, vreme ide, tržište nekretnina se oporavlja nakon svake turbulencije ali naša mladost odlazi u nepovrat. Porodica je osnovni činilac društva i svako ko želi da je ima nalazi način da se sa vetrenjačama modernog tržišta nekretnina izbori i za svoje članove zaradi pristojan krov nad glavom!

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
70,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
20 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2