NekretnineBre

Kako učiniti poslovni prostor atraktivnijim za kupce i zaposlene

Kako učiniti poslovni prostor atraktivnijim za kupce i zaposlene

Dizajn poslovnog prostora može direktno uticati na percepciju o ozbiljnosti kompanije kod kupaca/klijenata, ali direktno uticati i na motivaciju i užitak zaposlenih tokom obavljanja poslova.

Dobro uređen i organizovan poslovni prostor može inicijalno da košta nešto više, ali je na dugoročnom planu znatno jeftinija opcija od  radnog okruženja koji nije predviđeno na adekvatan način.

Radni prostor koji nije usklađen sa zadacima i potrebama zaposlenih samo može da izazove frustraciju, s obzirom na to da troši preko potrebno vreme i ometa obavljanje onih osnovnih poslovnih zadataka.

U narednim redovima predstavljamo vam šta je to neophodno da ima jedan atraktivan poslovni prostor kako bi bio zanimljiv za klijente, a onda i za same zaposlene koji budu radili u njemu.


Kvalitetno osvetljenje prostora direktno utiče na utisak o prostoru


Zaposleni koji svoje radno vreme provode u zatvorenom prostoru vremenom mogu osetiti negativne posledice usled nedostatka prirodne svetlosti. Tako se mogu javiti promene raspoloženja, ali i pad produktivnosti, zbog čega su poslodavci odgovorni za pružanje adekvatnog rešenja koje može olakšati redovno obavljanje radnih zadataka radnicima.

Ukoliko ne postoje uslovi za povećanje prirodne svetlosti i prodora sunčevih zraka u radnom okruženju, onda je neophodna instalacija odgovarajuće rasvete koja može na pravi način da zameni prirodno svetlo i da se na taj način značajno poboljša uređenje poslovnog prostora.

Radni prostor kancelarija

Industrijska rasveta u poslovnom objektu sa adekvatnim indeksom reprodukcije boje i temperature boje može značajno da pomogne zaposlenima tako što obezbeđuje dobru vidljivost i vizuelni komfor. Osim toga kvalitetna rasveta u radnom prostoru utiče na sigurnost i efikasnost, bez obzira na vreme ili smenu. 

Značajna prednost jeste opremljenost prostora svetiljkama koje pružaju mogućnost kontrole osvetljenja, odnosno mogućnost da radnici sami prilagode osvetljenje u skladu sa potrebama posla i trenutnim aktivnostima.


Boje su veoma bitne za doživljaj prostora


Boje su veoma bitne kako u privatnom, tako i u radnom prostoru. One značajno mogu da utiču na ljudska osećanja i ponašanje. Svetlije boje na zidovima u radnom prostoru mogu na sasvim fin i elegantan način upotpuniti ambijent radnog mesta i stvoriti odgovarajuću atmosferu. 

Prostorije koje su okrečene svetlijim nijansama tako mogu da izgledaju prozračnije i veće, a ukoliko se iskombinuju pametne šeme boja onda se značajno može uticati i na usmeravanje raspoloženja zaposlenih ili saradnika. 

Svaka boja ima određeni uticaj na ljudsku psihu i zato je potrebno da se one koriste na efektne načine kako bi se zaposlenima ili klijentima stvorio željeni ambijent i atmosfera. Žuta se uglavnom koristi kada je potrebno da se nadahne kreativnost, a plava da se podstakne opuštenost i spokoj.


Pametno organizovan prostor olakšava život


Svi oni koji se odluče za zakup poslovnog prostora posebnu pažnju moraju da obrate i na raspored prostorija, s obzirom na to da je veoma važno da prostorije budu adekvatno povezane, ali i da zaposleni ne ometaju jedni druge u obavljanju radnih zadataka. 

Odabir pravog poslovnog prostora je stresniji od odabira smeštaja na godišnjem odmoru, ali baš iz tog razloga je neophodno da se posveti dovoljno vremena traženju onog pravog koji može da ispuni sve zahteve određene firme.

Osim toga, u današnje vreme kada se većina poslovnih operacija obavlja putem računara i gde su za normalno funkcionisanje jedne firme neophodni savremeni uređaji, bitno je da organizacija prostora bude adekvatna. Na primer, priprema elektroinstalacija za potrebe poslovanja direktno utiče na funkcinalnost prostora. 

Dovoljan broj utičnica za struju i prekidača je “must”, pogotovo za sve brojnije IT kompanije koje svoje poslovanje obavljaju u prostranim open space prostorima.

Zato su neretko korisno rešenje podne utikačnice.


Krilatica “manje je više” važi i za poslovni prostor


Ljudski mozak vrlo često negativno reaguje na nered koji ga okružuje. Neuredne kancelarije i stolovi mogu itekako da ometaju zaposlene, čak i ukoliko je taj nered striktno vezan za posao. 

Stoga je preporuka da svakog momenta u radnom prostoru budu vidljivi samo oni elementi koji su neophodni za obavljanje trenutnog zadatka. 

Police, fioke, ormari i registratori su koristan način za razvrstavanje fajlova, prema važnosti i prioritetu. Podsticanje zaposlenih da koriste dostupnu kancelarijsku opremu i nameštaj na pravi način, možete nagraditi titulom “najurednijim član tima ovog meseca”. Iako deluje šašavo, ovakve igrice mogu podstaći zaposlene da vode računa o svom okruženju, ako ne zbog “zvanja”, onda makar zbog osećaja odgovornosti da lična neurednost ne utiče na ostatak tima.

Minimalističko uređenje poslovnog prostora je preporučljivo radi lakšeg snalaženja u radnom prostoru.

Ovo je definitivno težak, ali izazovan poduhvat pogotovo za zaposlene čiji opis posla nalaže multitasking i tzv. “žongliranje” više operacija istovremeno, te su im radni materijali ili oprema potrebni u istom trenutku.


Udobnost je veoma bitna za poslovni prostor


Ergonomska okruženja postaju sve popularnija. Kako se poslovni kodeks i kultura u radnom okruženju menjaju, tako sve veći broj ljudi provodi najveći deo dana za računarom, usled čega je neophodno da predupredi potencijalne zdravstvne probleme koje dugo sedenje može prouzrokovati. 
Zato je važno da svaki poslovni prostor poseduje kancelarijski nameštaj koji je ergonomski, ali i estetski primamljiv.

Na taj način značajno se pomaže zaposlenima i olakšava im se obavljanje radnih zadataka, ali istovremeno i svi oni saradnici i klijenti koji dođu na sastanak mogu da uživaju u komfornom okruženju, koje već nakon 10 minuta prestaje da bude “odlika nameštaja”, već postaje “oličenje firme”.

Značaj adekvatno opremljenog i dobro organizovanog poslovnog prostora je veoma velik, kako za same zaposlene tako i za normalno funkcionisanje kompanije. 
Zato je neophodno da se stvori atraktivan poslovni prostor koji će pre svega primamiti zakupce, a potom u potpunosti biti na raspolaganju zaposlenima i neće im otežavati obavljanje poslovnih zadataka.


 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
36,500 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
26 m2