NekretnineBre

Koja je razlika između stambenog kompleksa i kondominijuma?

Koja je razlika između stambenog kompleksa i kondominijuma?
27
Jan

Tržište nekretnina u Srbiji pre par godina doživelo je pravu ekspanziju. Cene nekretnina, kako za prodaju tako i izdavanja rastu vrtoglavom brzinom, a čini se da novogradnja ne jenjava uprkos ogromnoj konkurenciji i naizgled prezasićenom tržištu.

Budući da znamo da je tržište nekretnina prepuno novih projekata, mnogi investitori se trude da upravo oni budu ti koji će uvesti novine u svet nekretnina, te privući kupce da se opredele upravo za njihov projekat. Na kupovinu nekretnina utiče mnogo stvari - od cene, do lokacije pa sve do kvaliteta izrade nekretnine.

U prestonici Srbije je ipak u poslednje vreme počelo da niče mnogo luksuznih stambenih jedinica koje nude brojne pogodnosti i propratni sadržaj za svoje stanare. U svetlu toga, u Beogradu pojavila se od nedavno i nova vrsta stanovanja - kondominijum.

U svakodnevnom govoru, kondominijum se često poistovećuje sa luksuznijim stambenim kompleksom, ali ipak postoje kako suptilne, tako i značajne razlike zbog kojeg kondominijum zaslužuje da se posebno imenuje. Nastavite da čitate ovaj tekst i naučite da razlikujete dve vrste stanovanja - stambeni kompleks i kondominijum!


Koje su glavne odlike kondominijuma?


Kondominijum u širem smislu ima značenje ograničene oblasti, odnosno teritorije u kojoj se nalazi više suverenih entiteta koji se dele na jednake dominijume, a ostvaruju svoja prava zajednički. Ovaj termin najčešće se koristi u međunarodnom pravu i politici.

Opšte značenje ovog termina se tako reći prepisuje kada govorimo o stambenim kompleksima, te je termin kondominijum vezan za stambenu zgradu u kojoj su stanovi lično vlasništvo, a o zajedničkom prostoru - parkovima, ulazu, dvorištu i slično, brinu se predstavnici zgrada.


Stambeni kompleks
 

U našem gradu ima nekoliko kondominijuma, a kada govorimo o kondominijumu Voždove kapije stanovi na ovoj lokaciji odlikuju se izuzetnim kvalitetom i luksuzom, a  predstavljaju prvi vid stanovanja ovog tipa na toj beogradskoj opštini.


Prednosti života i kupovine stanova u kondominijumima su brojne, a izdvojićemo osnovne.


Svim stanarima na raspolaganju su dodatni sadržaji namenjeni isključivo njima. Između zgrada nalazi se privatan park, a tu su uglavnom sportski tereni, dok su pojedini kondominijumi vrhunskog kvaliteta obogaćeni spa centrom, prodavnicama i kafićima.

Gotovo da možemo reći da su kondominijumi gradovi u gradovima. Još jedna važna karakteristika ovog vida stanovanja je profesionalno održavanje prostora. Ukoliko razmišljate o kupovini stanova u okviru kondominijuma, treba da uzmete u obzir da nećete imati potrebu da brinete o uređenju ulaza i zelenila, a parking mesto vam je zagarantovano.

Na raspolaganju je recepcija, obezbeđenje i video nadzor, te će ono najvažnije - vaša bezbednost, biti na maksimalnom nivou i to dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Ne smemo da zaboravimo na naglasimo još jednu važnu pogodnost života u kondominijumima. Bilo da odaberete nekretninu u centru grada ili onu koja se nalazi nešto izolovanije, mir i tišina će postati vaša svakodnevica. Zelena oaza koja okružuje zgrade eliminisaće gradsku buku, a skoro da je sigurno da ćete imati miran san sa pogledom na park ili šetalište ispred vaše zgrade.


Kada kažemo za projekat da je stambeni kompleks?


Stambeni kompleks predstavlja deo zemljišta sa jednom ili više zgrada, odnosno blok zgrada na jednoj lokaciji. Stanovi u okviru stambenih kompleksa neće imati zagarantovanu privatnost, bezbednost i privilegije kao stanari kondominijuma i upravo to se može istaći kao osnovna razlika između ova dva vida stanovanja.

Stambeni kompleksi su jedni od najpopularnijih građevinskih projekata i vrlo često ćete naići na komplekse zgrada u Beogradu, ali i u drugim gradovima u našoj zemlji. Sa druge strane, kada govorimo o kondominijumima, oni su znatno ređi, što doprinosi njihovom značaju.


Primeri poznatih kondominijuma i kompleksa


Posmatrajući istoriju kondominijuma u čitavom svetu, treba istaći da je njihova izgradnja započela odavno. Prvi kondominijum izgrađen je sada već daleke 1960. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i od toga trenutka, popularnost ovih nekretnina vrtoglavo raste.

Dobra vest je da su kondominijumi stigli i na naše tržište, a izuzev već pomenutih Voždovih kapija, vredi istaći i kondominijum Central Garden koji je smešten u samom centru grada, u Dalmatinskoj ulici.

Što se tiče stambenog kompleksa, istaći ćemo blokove na Novom Beogradu kao najbolji primer ovakvog tipa stanovanja, a tu su i mnogobrojni kompleksi novogradnje koji “niču” širom našeg glavnog grada.

S obzirom na to da su kondominijumi u svetu građeni mnogo godina unazad, znatno su uznapredovali, te možemo izdvojiti veliki broj onih koji se ističu po izuzetnom luksuzu i kvalitetu.

Pomenućemo One57, kondominijum lociran u Njujorku i Tour Odeon koji se nalazi u Monaku. Cene nekretnina u ovim zgradama odgovaraju njihovom luksuzu i karakteristikama, te smatramo da je suvišno govoriti o milionima dolara i enormnim cenama ovih stanova.

Primera radi, Tour Odeon poseduje sve pogodnosti života na visokoj nozi, te su ovde smešteni spa i fitnes centar, sala za sastanke,  a posebno se ističe vodeni tobogan koji sa balkona vodi do bazena, a u njegovoj blizini nalazi se noćni klub i spa.

Na kraju ćemo istaći da su se izgrađeni kondominijumi u Beogradu znatno povoljniji, a pojedina arhitektonska rešenja umnogome podsećaju na svetske kondominijume i samim dizajnom, ali i drugim važnim karakteristikama, te će oduševiti i najzahtevnije kupce.

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2