NekretnineBre

Nekoliko važnih činjenica koje treba znati o stambenom kreditu

Nekoliko važnih činjenica koje treba znati o stambenom kreditu
10
May

Ako planirate da uskoro pazarite nekretninu tako što ćete podići kredit u nekoj banci, sigurno vas zanima kakva je procedura, koji se uslovi moraju ispuniti, u kojoj valuti je najbolje uzeti kredit, kolike su kamate itd.

Većina banaka u Srbiji danas ima razrađenu šemu i dobru organizaciju za korisnike svojih usluga, naročito kada se radi o proceduri podizanja stambenog kredita prilikom kupovine nekretnine. Pa tako, budući korisnici ove vrste usluga u banci mogu se prethodno informisati putem sajtova ili se konsultovati sa službenicima u banci kojima je u opisu posla obrađivanje zahteva za kredite.

Za početak, ne bi bilo loše da sami napravite kalkulaciju i izračunate potencijalne mesečne troškove kada je otplata rate u pitanju. Tako ćete okvirno znati da li ćete imati dovoljno priliva da svakog meseca od plate odvojite novac za ratu kredita ali i za ostale mesečne troškove (komunalije i sl.).


Koja je najbolja banka za stambeni kredit?


Univerzalan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Svaka banka vodi sopstvenu poslovnu politiku i nudi drugačije uslove. Na vama je da sami procenite koja je najbolja banka za stambeni kredit u zavisnosti od toga koja banka nudi najpovoljnije uslove kada je vaš slučaj u pitanju.

Pa tako, pre konačne odluke gde ćete uzeti kredit, posetite nekoliko banaka u svom okruženju. Svaka od njih vam može dati okvirnu ratu kredita koju biste morali da otpaćujete narednih nekoliko godina. Primetićete da neke banke nude bolje uslove kada je plaćanje rate u pitanju (npr. nižu kamatnu stopu na glavnicu, fiksnu kamatnu stopu i sl.). Ovde vam može pomoći neko koga poznajete a ko već ima iskustva sa procedurom uzimanja stambenog kredita. Ta osoba je sigurno analizirale sve opcije i odabrala onu koja joj se u tom trenutku činila najpovoljnijom.
 

Stambeni kredit razgovor

 

Uslovi koji moraju biti ispunjeni


Većina banaka nudi iste ili slične uslove kada neko lice može biti kandidat za zaduživanje kod banke prilikom kupovine nekretnine. Pa tako, lice mora biti u stalnom radnom odnosu kod poslodavca (minimum tri meseca, a kod nekih banaka je to šest meseci), kao i da ima neprekidnog radnog staža barem jednu godinu.


Šta vam je sve potrebno od dokumenata?


Nešto što većinu zamara jeste prikupljanje svih potrebnih dokumenata koji se moraju proslediti banci pre nego što vam odobre kredit. Poznato je koliko administracija kod nas može biti komplikovana i koliko nam može oduzeti slobodnog vremena.

Samo neki od potrebnih dokumenata su: kopija vaših ličnih dokumenata, rešenje o administrativnoj zabrani koje uzimate od svog poslodavca, zahtev za odobrenje plasmana, rešenje o utvrđivanju poreza na dohodak građana, neto obračunski list itd. Savetujemo vas da se dobro informišete i budete strpljivi prilikom skupljanja dokumentacije.


Informišete se na vreme o dodatnim troškovima


Treba napomenuti da prilikom obrade kredita od korisnika se očekuje da izdvoji i određenu sumu novca za dodatne troškove kao što su: plaćanje naknade za obradu kreditnog zahteva i poreza na prenos apsolutnih prava, troškovi izdavanja menice i premije osiguranja Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita i sl.

Sve ovo vam može izgledati kao vrlo komplikovan proces koji će se na kraju isplatiti.

 

Slike:
https://www.pexels.com/photo/woman-in-white-long-sleeve-shirt-holding-silver-and-gold-framed-eyeglasses-4161619/
https://www.pexels.com/photo/real-estate-agent-discussing-in-front-of-his-client-8293744/

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2