NekretnineBre

Da li se isplati kupiti stari stan

Da li se isplati kupiti stari stan
14
May
Da li se isplati kupiti stari stan (241)
Objavljeno 14/May/2023, Autor: Milica S.K.


Konačno ste zaokružili finansijsku konstrukciju da možete da kupite stan, makar i stari i da se posle dugo godina oslobodite statusa podstanara.

Vašoj sreći i sreći vaše porodice nema kraja!

Ali, puno je nepoznanica na tom putu. To je nešto što unosi blagi nemir u tu vašu veliku sreću. Mogućnost izbora između više varijanti uvek predstavlja i rizik da se kasnije pokajete što niste doneli drugačiju odluku. Pored pitanja o veličini stana, njegovoj strukturi, poželjnoj lokaciji, ceni.., dvoumite se i da li da kupite stan u novogradnji ili da se odlučite za kupovinu starog stana ili stana u starogradnji?

 

Novi stan

 

Svesni ste da je kupovina stana značajan finansijski i životni korak, i da je pre donošenja konačne odluke, važno da pažljivo razmotrite sve aspekte i faktore.

Poznato je da cene stanova variraju u zavisnosti od lokacije, veličine, starosti zgrade, opremljenosti, stanja stana... Na primer, stan u centru Beograda ili nekog drugog grada u Srbiji će imati višu cenu u odnosu na stan na periferiji.

Kompleksnost izbora optimalne varijante najčešće prevazilazi sposobnosti običnog čoveka, a pogrešan izbor može vas mnogo koštati. Zato su tu Agencije za promet nekretnina.

Potrebno je da znate da u Srbiji postoje različite agencije za nekretnine, kao i sajtovi za oglašavanje nekretnina, na kojima možete pronaći veliki broj oglasa za prodaju stanova.

Pred vama je odluka da li da traženje stana iz vaših snova prepustite agenciji za nekretnine ili ne? Ova odluka zavisi od vaših sposobnosti, individualnih potreba i naravno finansijskih mogućnosti. Agencije za nekretnine mogu vam pomoći da lakše pronađete stan koji vam najviše odgovara, ali morate biti svesni da to podrazumeva i dodatne troškove u obliku agencijske provizije, što povećava vaše ukupne troškove. Ukoliko se odlučite da kupovinu stana obavite angažovanjem agencije za nekretnine važno je da proverite njihovu reputaciju, odnosno da se informišete i raspitate o iskustvima drugih korisnika njihovih usluga.

Dilema da li kupiti stan u novogradnji ili stari stan uslovljena je vašim željama, potrebama i budžetom.Svaka opcija ima svoje prednosti ali i nedostatke, pa je pre donošenja konačne odluke važno da dobro analizirate sve mogućnosti.

Za razliku od starih stanova, stanovi u novogradnji izgrađeni su uz primenu savremene opremu i novih materijala. Kupovina stana u novogradji omogućava vam da na neki način imate mogućnost izbora  dizajna i funkcionalnosti stana još u toku faze izgradnje.

Svakako, ako se dvoumite između novogradnje i starog stana, potrebno je da se upoznate sa glavnim prednostima i manama svakog od ovih izbora.


Karakteristike starih stanova

 

Stari stan


Stari stanovi se razlikuju od modernih stanova po mnogim karakteristikama. Evo nekih od njih:

Arhitektura: Stari stanovi su često građeni u stilu koji je bio popularan u vreme gradnje, što može značiti da imaju visoke plafone, prostrane sobe i detaljno ukrašene zidove. Moderni stanovi često imaju minimalistički stil.

Materijali: Stari stanovi su građeni od kvalitetnih materijala, dok se za izgradnju stanova  u novogradnji uglavnom  koriste jeftiniji materijali.

Veličina: Stari stanovi su obično prostraniji od stanova u novogradnji, sa više prostora za spremanje i većim prostorijama za rad i odmor.

Lokacija: Stari stanovi se često nalaze u starijim delovima grada, blizu istorijskih i kulturnih institucija, dok se stanovi u novogradnji uglavnom nalaze u novim naseljima, odnosno u udaljenijim delovima grada.

Održavanje: Stari stanovi mogu zahtevati više održavanja i popravki, usled starosti i izloženosti vremenskim uslovima. Stanovi u novogradnji po pravilu ne zahtevaju troškove vezane za popravku i renoviranje.

Izolacija: Stari stanovi mogu biti lošiji u pogledu zvučne i toplotne izolacije u poređenju sa stanovima u novogradnji, (mada to nije uvek slučaj),  što može uticati na  udobnost i uštedu energije.


Prednosti kupovine starog stana


Kupovina starih stanova može imati neke prednosti u odnosu na kupovinu novih stanova, a to su:

Cena: Stari stanovi obično su jeftiniji od novih, jer su već izgrađeni i prolaze kroz proces starenja. Takođe, stariji stanovi često se nalaze u povoljnijim delovima grada, pa se mogu pronaći po nižim cenama u odnosu na stanove u novogradnji koji se nalaze u istom području.

Lokacija: Stariji stanovi često se nalaze u centralnim delovima grada, u blizini svih važnih sadržaja i javnog prevoza. To može biti vrlo povoljno za ljude koji žele živeti u gradu, a ne žele trošiti puno vremena i novca na prevoz.

Izgradnja: Stariji stanovi često su izgrađeni od kvalitetnijih materijala.

Karakter: Stariji stanovi imaju svoj karakter i dušu, što ih čini privlačnim za ljude koji cene istoriju i tradiciju.

Međutim, treba napomenuti da kupovina starih stanova može imati i nedostatke.


Nedostaci starih stanova


Stari stanovi mogu imati nekoliko nedostataka, koji bi trebalo da se uzmu u obzir prilikom kupovine. Neki od tih nedostataka su:

Loša izolacija: Stariji stanovi često imaju lošiju izolaciju, što može dovesti do gubitka toplote u zimskim mesecima i gubitka hladnoće u letnjim mesecima, što za posledicu ima veće račune za grejanje i hlađenje.

Problemi sa instalacijama: Stariji stanovi mogu imati probleme sa instalacijama, poput starih cevi za vodu ili dotrajalih električnih instalacija, što može dovesti do kvarova i potrebe za popravkama.

Loš kvalitet zgrade: Stariji stanovi se često nalaze u zgradama koje su izgrađene pre mnogo godina, a koje su možda podložne propadanju ili većim kvarovima, kao što su propadanje fasade ili krovne konstrukcije. To može dovesti do velikih troškova popravki i održavanja.

Manjak prostora: Stariji stanovi mogu biti manji od novijih stanova, što može biti problem ako vam je potrebna velika kvadratura ili ako vam je potreban prostor za radnu sobu ili sobu za vežbanje.

Loša lokacija: Stariji stanovi mogu se nalaziti u delovima grada koji su manje atraktivni pogotovu mlađoj populacaciji.

Potreba za adaptacijom ili renoviranjem: Stariji stanovi mogu zahtevati renoviranje kako bi se modernizovali i unapredili po vašim željama i potrebama. To može biti skup proces i treba da se uzme u obzir prilikom kupovine stana.


Preuzimanje kljuceva stana


Kupovina i renoviranje starog stana može predstavljati izazov, ali iako postoje mnoge prednosti, njihovi nedostaci mogu predstavljati i veliku prepreku. Zato je pre donošenja konačne odluke potrebno sagledati sve ove faktore.

Zbog značaja i kompleksnosti ovog zadatka, najbolje rešenje je angažovanje agencije za promet nekretnina, koja ima bogato iskustvo i može vam precizno predstaviti sve troškove, prednosti i mane.

Slike: pexels.com

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
699,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
257 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2