NekretnineBre

Novi Sad na vodi, za i protiv

Novi Sad na vodi, za i protiv
23
Dec
Novi Sad na vodi, za i protiv (356)
Objavljeno 23/Dec/2023, Autor: Bolewriter


Novi Sad, kao jedan od većih gradova u Srbiji, pruža svojim stanovnicima sve uslove za ugodan i ispunjen život. On važi za prestonicu kulture, a taj epitet mu nije bez razloga dodeljen.

Još u toku XVIII i XIX veka bio je centar društvenog, kulturnog i političkog života  Srba. Novi Sad je i administrativni centar, sa gradskom upravom, sudovima i drugim institucijama. Raspolaže i mnoštvom sportskih centara, parkova i zelenih površina pogodnih za rekreaciju.

Sa druge strane, Novi Sad trenutno predstavlja jedno veliko gradilište. Gradi se gotovo na celom području grada. Ovi građevinski radovi će za rezultat imati nove poslovne i stambene prostore. Koliko god to zvučalo dobro, ima mišljenja da efekti ovog projekta i neće biti pozitivni po stanovništvo.

A novi građevinski planovi i poduhvati, samo se nižu.

Poseban graditeljski projekat nazvan “Novi Sad na vodi”, sličan projektu Beograd na Vodi”, koji još uvek traje, našao je mesto u novom Generalnom urbanističkom planu grada do 2030 godine.

Za sada u njemu figuriše samo ideja za izgradnju kompleksa sa stambeno-poslovnim sadržajem, okruženog šetalištem, zelenim površinama, biciklističkom stazom, i drugim sadržajima, a koji će biti na usluzi svim građanima.

 

Novi Sad na vodi

 

Neka poređenja sa projektom Beograd na vodi

 

Projekat Beograd na vodi je ambiciozan urbanistički projekat kojim je gotovo u celosti rekonstruisan prostor na delu obale reke Save u Beogradu, sa ciljem stvaranja modernog poslovnog, stambenog i kulturnog kompleksa.

Zbog potreba ovog projekta, skinute su šine obustavljen je železnički saobraćaj sa obale save, a glavna železnička stanica u Beogradu posle 134 godine rada je ukinuta. Stanična zgrada ostala je da seća na prošlo vreme, a gotovo svi drugi objekti duž savske ulice su srušeni.

I danas je to jedno ogromno gradilište ali sada sa već useljenim zgradama, u kojima počinje život. Život na dobroj lokaciji, odlično povezanom sa centrom ali i drugim delovima grada. Kada bude potpuno završeno, biće to jedno od najprestižnijih i najdinamičnijih naselja u prestonici Srbije.

Ovaj projekat je privukao veliku pažnju, građana i stručne javnosti i izazvao različite reakcije u javnosti i medijima. Sve ove reakcije prate i projekat Novi Sad na vodi koji će se graditi na obali Dunava.

 

Novi Sad na vodi - dobre strane

 

Podrška razvoju: Projekat ima za cilj modernizaciju grada i može da privuče veliki broj investicija i poslovnih mogućnosti, što bi pozitivno uticalo na ekonomiju i zapošljavanje.

Podrška prirodi zdravom životu i sportu: Građanima bi pored stambenih objekata trebalo da budu dostupni uređeni parkovi, šume, veslačke staze, plaže, sportski sadržaji, marine, biciklistički centar, kulturni sadržaji i hotelski kompleks na površini od 7,2 hektara.

Visok nivo kvaliteta života: "Novi Sad na vodi" podrazumeva razvoj obalnih područja uz reku u Novom Sadu, sa kombinacijom stambenih, poslovnih i kulturnih objekata koji bi stanovnicima omogućili visok kvalitet života. Tako bi se prema urbanističkom planu, na tom trenutno beskorisnom zemljištu izgradili stambeno-poslovni kompleksi u okviru kojih će se nalaziti šetališta, zelene površine i biciklističke staze, a koji će biti na usluzi svim građanima. 

Odbrana od poplava: Jedan od značajnijih pozitivnih aspekata ovog projekta odnosi se na to da je izgradnja uslovljena dogradnjom nasipa, odnosno sistemom odbrane od poplava. 

Generalno i ovaj projekat nudi udoban život na dobroj lokaciji, odlično povezanom sa centrom i drugim delovima grada. Po uzoru na Beograd to će biti još jedno od najatraktivnijih i najdinamičnijih naselja u Srbiji.

 

Novi Sad na vodi - loše strane

 

Aktivisti i deo stručne javnosti, koji se protive ovom projektu, navode da će projekat investitoru omogućiti dobru zaradu, a da je to skupa i nepotrebna investicija koju bi plaćali građani Novog Sada.

Neadekvatan urbanistički plan: Kritičari su mišljenja da urbanistički plan nije adekvatno osmišljen i da se ne uklapa sa postojećim okruženjem, kao i da bi se izgradnjom visokih zgrada mogao narušiti vizuelni identitet grada.

Isplativost projekta: Postavljala su se pitanja o dugoročnoj ekonomskoj isplativosti projekta i da li će stvarno doneti neku korist gradu i građanima.

Nedostatak transparentnosti: Konstatovan je nedostatak transparentnosti u vezi sa planovima i izvođenjem projekta. I što građani nisu dovoljno informisani o detaljima projekta i kako će on uticati na njihovu svakodnevnicu.

Zemljište i vlasnička prava: Bilo je i kontroverzi u vezi sa eksproprijacijom zemljišta i vlasničkim pravima.

Politički uticaji: Dosta je bilo polemike o tome koliko je vlada bila nezavisna u donošenju odluka i da li je projekt nezavistan od zloupotrebe moći i političkog uticaja.


Novi Sad na vodi 2


Da li će građani imati koristi od projekta “Novi Sad na vodi”

 

I pored svih negativnih reakcija i protivljenja dela javnosti, kao i kada je bio u pitanju “Beograd na vodi”, projekat “Novi Sad na vodi” će verovatno biti realizovan u bliskoj budućnosti i svojim građanima doneti nešto novo.

Uvek će biti i onih koji su zadovoljni ali i onih koji će osporavati ono što će se realizacijom projekta dobiti.

Cene stanova će verovatno biti prilagođene visokim standardima gradnje,   karakteristikama lokacije, i svim pratećim sadržajima i uslugama, i verovatno neće biti za svačiji džep. Oni srećnici koji budu imali dovoljno novca da kupe stan u tom budućem elitnom delu grada imaće zaista odlične uslove za život i rad.

Ako planirate da kupite stan ili poslovni prostor u Novom Sadu, na ovoj atraktivnoj lokaciji, sigurno će vam biti od koristi da pozovete proverenu agenciju za nekretnine i čujete pravo mišljenje o toj ideji. Od njihovih agenata ćete dobiti pouzdane informacije i tako moći da donesete pravu odluku.

Slike: Bolewriter

prodaja stanova pik smrtovnice blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi
NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
170,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
82 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2