NekretnineBre

Praktični saveti za uređenje kuhinje

Praktični saveti za uređenje kuhinje
11
Jun
Praktični saveti za uređenje kuhinje (833)
Objavljeno 11/Jun/2021, Autor: NekretnineBre.com


Nakon kupovine stana, bilo da je on namešten ili nenamešten na red dolazi njegovo opremanje, odnosno renoviranje. Svi novopečeni vlasnici nekretnina žele da svoj novi dom opreme na najbolji mogući način, tako da ga odlikuje izuzetna i sjajna estetska završnica.

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu, ovde se pripremaju ukusni recepti i uživa svim čulima u najukusnijim obrocima.

Iako niste kuvari u velikim lancima restorana koji oblače kvalitetna radna odela i uniforme, vaša kuhinja jeste prostor u kome nastaju jela pripremljena uz mnogo truda i ljubavi.

Baš zato, važno je da od ove prostorije kreirate idealan radni prostor koji će odisati funkcionalnošću i u kome ćete želeti da provodite vreme upuštajući se u brojne kulinarske majstorije. Nastavite da čitate tekst i informišite se o važnim stavkama koje ne smete izostaviti prilikom uređenja kuhinje.


Boje za kuhinju - o čemu treba misliti


Jedan od prvih zadataka prilikom uređenja kuhinje jeste odabir boja i materijala za kuhinjske elemente. Bilo da se useljavate u nenamešten ili namešten stan, izbora je pregršt.

Ako ste se uselili u već namešten stan, možete osvežiti elemente na najrazličitije načine, a krečenje je sasvim sigurno neizostavan korak. Kuhinjske elemente prefarbajte ili koristite kvalitetne tapete, te ih prelepite.

Naravno, ukoliko je kuhinja nefunkcionalna, naš predlog je da je potpuno preuredite, jer je funkcionalnost u ovoj prostoriji najvažnija.

Za one koji se useljavaju u nenemešten stan, između ostalog zadatak je da odaberu nijansu kuhinjskih elemenata, ili eventualno kreiraju kombinaciju više boja. Veliki broj ljudi odlučuje se za nameštaj od oplemenjene iverice u raznovrsnim dezenima.

Naš savet je da za izbor elemenata za kuhinju izdvojite nešto više novca, te se odlučite za nameštaj po meri, posebno ukoliko je prostorija malih dimenzija.

Na ovaj način postići ćete bolju funkcionalnost, a u pogledu boja moći ćete sjajno da iskombinujete nijanse zidova, kuhinjskog nameštaja i uređaja.


Iskoristite prostor na najbolji mogući način


Kao što smo pomenuli, jedan od ključnih koraka prilikom opremanja kuhinje jeste upravo funkcionalnost. Ova prostorija je često u upotrebi, a kako bi priprema obroka bila što jednostavnija, važno je pobrinuti se o određenim sitnicama.

Pre svega, organizujte kuhinju tako da ostavite dovoljno prostora za radnu ploču, ali i određeni prostor gde ćete smestiti male kućne aparate koje svakodnevno koristite poput mikrotalasne, sokovnika, tostera i slično.

Dakle, radna ploča treba da bude prazna kako bi bila optimalna za pripremu jela.

Kada je reč o kuhinjskim elementima, naš savet je da poručite elemente po meri.


Zašto je to najbolja opcija?


Izuzev odabira materijala i nijanse, moći ćete da birate i dimenzije, broj polica u okviru elemenata i slične stavke. Broj i raspored polica prilagodite svojim potrebama, te na najbolji način iskoristite prostor u okviru ormarića.


Standardne dimenzije u kuhinji - o čemu treba misliti


Jedna od bitnijih dimenzija za koju se odlučujete jeste takozvana radna visina. Dobićete je tako što merite visinu između poda i savijenog lakta. Dobijena visina treba da se umanji za oko 15 cm i to je visina koje treba da budu vaši elementi.

Izuzev odabira visine elemenata prema navedenom uputstvu, mnogi se odlučuju za elemente standardne visine - 90 cm.


Kuhinjski elementi
 

Kada je reč o zidnim elementima, prva polica treba da bude u visini očiju, a poslednju treba da dohvatite u stajaćem položaju. Ipak, oni koji imaju nešto više kuhinjskog pribora, odlučuju se da zidne kuhinjske elemente produže čak i do plafona, kako bi na najvišim policama smestili sudove koji se retko koriste.

Prema standardnim merama, razmak između površine i zidnih ormarića treba da bude minimalno 40 cm, ali stručnjaci preporučuju da to bude između 50 i 70 cm. Dubina zidnih elemata trebalo bi da bude oko 30 cm, jer bi dublje police doprinele nepreglednosti.


Princip radnog trougla - najfunkcionalniji raspored u kuhinji


Jedan od trikova koje primenjuju arhitekte, a koji možete primeniti i vi prilikom uređenja kuhinje jeste princip radnog trougla ili kuhinjski trougao. Ovaj princip osmišljen je još tokom 20. veka na Univerzitetu u Ilinoisu, a do danas se uspešno primenjuje prilikom dizajniranja kuhinje.


Šta zapravo podrazume princip radnog trougla?


Princip radnog trougla predstavlja raspored uređaja, radnih površina i elemeneta za odlaganje koji treba da bude raspoređen po određenom redosledu, kako bi aktivnosti tokom pripremanja hrane bilo što jednostavnije.

Trougaonu šemu čine sudopera i radna površina, frižider i šporet. U zavisnosti od izgleda i veličine prostorije koju ste namenili za kuhinju, ne možete uvek kreirati trougao od ovih elemanata, te se oni raspoređuju na nešto drugačiji način određen ovim principom. Daćemo primer kuhinje linearnog oblika.

Prvi u nizu bi bili uređaji za odlaganje namirnica, zatim elementi za odlaganje i pranje posuđa, elementi za pripremu hrane i na kraju uređaji za termičku obradu hrane.

U ovom primeru možete uočiti da su elementi raspoređeni tako da od trenutka kada uzmete namirnice, vaši uređaji “prate” sve vaše dalje aktivnosti sa njima, što znatno skraćuje vreme potrebno za pripremu hrane.

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta dobili osnovne smernice za uređenje kuhinje, te da ćete primenom korisnih saveta sa lakoćom uspeti da osmislite, pa i uredite jednu od glavnih prostorija vašeg doma.

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
615,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
263 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2