NekretnineBre

Šta je to pametna kuća? Smart Home sistem

Šta je to pametna kuća? Smart Home sistem
22
Apr
Šta je to pametna kuća? Smart Home sistem (579)
Objavljeno 22/Apr/2022, Autor: NekretnineBre.com


Ideja o pametnom domu nije novina, ali tehnologija je bila skupa i nedostupna većini kupaca. Smart Home sistem je sistem koji omogućava daljinsku kontrolu uređaja i brojnih funkcija u domu. To su one funkcije koje smo često gledali u filmovima kao deo fikcije:

  • paljenje i gašenje svetla,
  • daljinska kontrola aparata,
  • kontrola bezbednosnog sistema.


Šta je to pametna kuća?

Da li je reč isključivo o luksuzu ili ima i drugih koristi?
Zašto svi težimo ovakvim gedžetima u svom domu?

Udobno se smestite u fotelju i uživajte čitajući o tehnološkim dostignućima koja su nam već sada dostupna.


Osobenosti „pametne kuće“


Nove tehnologije u kombinaciji sa internetom su omogućile da imamo daljinsku kontrolu nad mnogim stvarima u životu, a u kući, da se putem aplikacije, daljinski aktiviraju pojedine komande i tako omoguće funkcionisanje i kada fizički niste tu.

Velika je razlika u odnosu na podešavanje paljenja aparata putem tajmera koje smo do sada imali jer sada imamo direktnu kontrolu „in real time“. To daje mogućnost da se postupci izvode onda kada to želite, da komande zadajete kada god poželite i da pratite stepen izvršenosti posla. Sistem može i da upozori vlasnika i da se senzorima sam aktivira tako da vi spokojno ostanete izvan svog doma.

Sve se može digitalizovati: rasveta, dozvole pristupa domu, podešavanje paljenja grejanja i hlađenja, ventilacije, otvaranje kapije, garaže, kamere, sistem za zalivanje, automatizacija bazena, osvetljenje za staze od betonske galanterije

Na prvi pogled sve deluje jednostavno i zanemarljivo, ali zapravo ceo sistem olakšava svakodnevno funkcionisanje i podiže bezbednost na jedan sasvim novi nivo.


Mogućnosti smart home sistema


# Bezbednosni sistem


Pametna kuća će imati mogućnost da otvara vrata bez ključeva, ali uz drugačiji način identifikacije. Registrovanje je moguće putem telefona, aplikacijom, RFID narukvicom ili na neki drugi način.

Osim kontrole kamera, paljenja uz senzore, vlasnik može da dobija informacije o kretanju oko doma i ko mu je pristupio. Svaka osoba može da ima različit nivo pristupa pa je smart sistem nešto što se primenjuje  i na poslovne prostorije i znatno olakšava jasno određeno kretanje.

Pametna kuća će otvarati kapiju i garažu kada očita tablice kola ili putem GPS detektuje vašu lokaciju u blizini kuće. Sa druge strane, vlasnik će odmah biti alarmiran ako neko pokuša da na silu uđe pa je vaš dom mnogo bezbedniji.


# Sistem senzora


Senzori za svetlo su nešto što je postalo standard pa se sijalice menjaju za one sa Wi-Fi ili senzorom pokreta. Oni se mogu iskoristiti i u druge svrhe, pa tako se

  • svetlo se pali i gasi pomoću telefona, podešava se tajmer ili se jačina svetla podešava prema potrebi,
  • roletne spuštaju kada se detektuje sunčeva svetlost,
  • prozori zatvaraju kada senzori osete prve kapi kiše,
  • ako senzori kažu da je tlo vlažno, neće se uključiti zalivanje,
  • neke komande se pale ako je vremenska prognoza nepovoljna,
  • senzori za dim, poplavu, gas, kvalitet vazduha, strujne udare i drugi alarmi…


Svaka promena se može pratiti putem aplikacije i mnogi problem otkloniti u startu. Osim toga, sa pametnim sistemima se dokazano štedi električna energija, ali i voda, troškovi grejanja su niži pa vredi uložiti u ovakva poboljšanja.


# Konstantno učenje i unapređivanje sistema


Ovakvi sistemi su pametni jer su u stanju da čuvaju ogroman broj podataka i zadatih komandi, ali i da iz njih uče pa da sami preporučuju način kontrole i ponašanja.

Pored navedenih operacija, na ovaj sistem se može povezati svaki uređaj u domu kao što su to kućni aparati pa vas ujutru može čekati pripremljena kafa, uključen robot usisivač ili daljinsko uključenje veš mašine ili sušilice.


Kako se postavlja pametni sistem?


Mnogi budući vlasnici kuća znaju koliko je važno da dom funkcioniše besprekorno i olakša život pa u startu, pri izgradnji kuće traže ugradnju svih senzora, kablova, sijalica i prekidača. Pošto se optimalno troši struja i čuva stambeni prostor od različitih nesreća, ovo ulaganje isplati sebe tokom nekoliko godina upotrebe i donese zaista realnu korist.

Ako ste čitajući ovaj tekst odlučili da i vi unapredite svoj dom i to je moguće. Da bi imali punu korist najbolje je kontaktirati firmu koja se bavi instalacijom pametnih sistema tako da ona proceni šta bi bilo dobro ugraditi u vašoj situaciji.

Svakako da se sve sijalice i prekidači mogu zameniti, a postavljanjem senzora se pod kontrolu stavlja ceo životni prostor. Dobro bi bilo iskoristiti pun potencijal ovakvih mogućnosti koje idu dalje od zamene utičnica, prekidača i sijalica u jednom domu. Pametni domovi će vrlo brzo postati standardna opcija u svakom domu i rutinski uvršćena u svaku vrstu gradnje.

Smart Home sistem štedi vreme, novac i unapređuje životni prostor. Zbog toga se konstantno radi na njegovom unapređivanju i širenju mogućnosti na zadovoljstvo svih korisnika.

Da li ste znali da pametne kuće ovakvo funkcionišu? Da li bi i vama koristilo to da vam kuća otvori garažu, upali svetla i smanji potrošnju električne energije? Pišite nam komentare nakon čitanja ovog teksta!

Slika:
https://www.pexels.com/photo/black-mattress-in-front-of-a-large-window-behind-a-mountain-775219/

 

 

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
81,000 €
Prodaja / Zastupnik
Tvrđava nekretnine
49 m2
Nekretnine
3,500 €
Izdavanje / Zastupnik
Raičević nekretnine
177 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2