NekretnineBre

Želite nekretninu u Crnoj Gori? Evo šta treba da znate

Želite nekretninu u Crnoj Gori? Evo šta treba da znate
12
Mar
Želite nekretninu u Crnoj Gori? Evo šta treba da znate (274)
Objavljeno 12/Mar/2022, Autor: NekretnineBre.com

Crnogorsko tržište nekretnina je oduvek privlačilo mnoge klijente, kako iz Srbije i regiona, tako i iz zemalja širom sveta. Najpopularnije i najunosnije područje je svakako primorje, ali i unutrašnjost zemlje skriva svoje dragulje.

Za srpske državljanje, crnogorsko primorje je posebno privlačno jer kupovinom nekretnine na njemu dobijamo sopstveno parče zemlje sa pristupom moru, koje nije mnogo daleko ni mnogo strano, a takođe se može unovčiti iznajmljivanjem turistima onda kada ga mi ne koristimo.

Bilo da razmatrate kupovinu nekretnine kako biste imali sopstveno mesto za letovanje ili planirate da od nje napravite unosan biznis, postoje određene stvari koje bi trebalo da znate pre nego što se upustite u ovu avanturu, a o kojima govorimo u nastavku teksta.


Kupovina nekretnine u Crnoj Gori - kako najbolje odabrati?


Nekretnine u Crnoj Gori su raznovrsne i sa velikim potencijalom, i to upravo za izdavanje turistima, ukoliko se odlučite za nekretninu na atraktivnoj turističkoj lokaciji.

Međutim, osim stambenih objekata kao što su garsonjere, stanovi, apartmani, kuće i vile, Crna Gora svojim kupcima nudi i placeve na kojima možete graditi svoj stambeni objekat, kao i poslovne prostore, ukoliko planirate da otvorite svoj biznis u Crnoj Gori ili taj prostor izdajete.

Kvadratura ovih objekata je raznovrsna, a cena varira od ispod 20.000 evra za stanove kojima je potrebno renoviranje, do nekoliko miliona evra za premium vile od 500 m2. Međutim, prosečna cena jednosobnog stana na teritoriji Budve je oko 70.000 evra.

Ponude na tržištu su zaista brojne, i vrlo je lako izgubiti se u moru opcija. Zato dobro istražite nekretnine na prodaju u Crnoj Gori i pronađete onu koja će ispunjavati vaša očekivanja, ali se i uklopiti u cenu koju možete priuštiti.


Koji je postupak kupovine nekretnine u Crnoj Gori?


Nakon što ste odabrali željenu nekretninu i dogovorili se oko njene cene, potrebno je potpisati kupoprodajni ugovor. On mora biti potpisan u prisustvu zvnaičnog notara u Crnoj Gori.

Većina agencija preporučiće vam da pre potpisivanja ugovora unajmite licenciranog advokata iz Crne Gore. Nije obavezno imati advokata, ali može biti od velike pomoći tokom procesa, jer će on proveriti sva neophodna dokumenta, pregovarati o uslovima kupovine u vaše ime i ispratiti proces upisivanja vaše nekretnine u katastar.

Nakon što su obe strane potpisale ugovor u prisustvu notara, dokumenta se šalju u katastar, kako bi i vlasnik nekretnine zvanično bio promenjen, što obično traje nekoliko nedelja.


Nekretnine Crna Gora kompleks


Porez na nekretninu u Crnoj Gori - šta je sve potrebno platiti?


Nakon zaključenog ugovora, a najkasnije u roku od 15 dana, potrebno je da platite porez na promet nepokretnosti, koji iznosi 3% od procenjene tržišne vrednosti nekretnine.

Tržišnu vrednost nekretnine procenjuje poreska uprava opštine u kojoj se nekretnina nalazi, a kriterijumi za njenu procenu su lokacija, veličina, stanje, namena itd.

Bitno je naglasiti da, iako je zakonski rok za plaćanje ovog poreza 15 dana od zaključivanja ugovora, preporuka je da se on plati što pre, jer se svakim danom nakuplja određena kamata.

Takođe, porez nije obavezan za sve. Naime, ako kupujete novogradnju direktno od građevinske firme, niste u obavezi da platite porez ukoliko ga je ona već platila.

Osim poreza na promet, potrebno je platiti godišnji porez na nepokretnosti. Stopa ovog poreza je proporcionalna, kreće se od 0,25% do 1% tržišne vrijednosti nepokretnost i zavisi od veličine i lokacije nekretnine.


Pravo na boravišnu dozvolu - dodatna pogodnost posedovanja nekretnine u Crnoj Gori


Osim posedovanja sopstvenog mesta za letovanje i mogućnosti zarade, posedovanje nekretnine u Crnoj Gori donosi još jednu veliku pogodnost, a to je dobijanje boravišne dozvole na osnovu nekretnine.

Naime, svi strani državljani koji su vlasnici nekretnine na području Crne Gore mogu se prijaviti za privremenu dozvolu boravka, koja se izdaje na godinu dana, i na koju vaš bračni partner i deca takođe imaju pravo preko vas.

Međutim, kako biste stekli ovo pravo, većinu godine morate provesti u Crnoj Gori. Naime, van Crne Gore možete boraviti samo 30 dana, a najviše 3 meseca, za šta morate imati validan razlog i obavestiti policiju.

Ukoliko vam ovo odgovara, potrebno je znati i da svake godine morate obnoviti ovu dozvolu, što možete učiniti ukoliko još uvek posedujete nekretninu. Nakon 5 godina posedovanja privremene boravišne dozvole, možete se prijaviti za stalnu boravišnu dozvolu, na koju će vaša uža porodica takođe imati pravo.

Kao što ste mogli pročitati, kupovina nekretnine u Crnoj Gori je vrlo jednostavan proces, a može vam doneti velike pogodnosti. Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, kao i da vam je rešio eventualne nedoumice na ovu temu.


Slike:
Izvor: https://pixabay.com/photos/real-estate-homeownership-homebuying-6688945/
Izvor: https://www.pexels.com/photo/white-and-blue-high-rise-building-565324/

 

NekretnineBre
NekretnineBre

Od 2008. godine pa do danas, nekretninebre uvek na strani posetioca.

O blogu

Korisna iskustva kako za potencijalne kupce nekrentnina, tako i za oglašivače tj. zastupnike i vlasnike.

PRETRAGA PO #ID

#ID nekretnine

Statistika poseta

1 dan 3 dana 7 dana
Broj pretraga
Pregledano oglasa

Top nekretnine

Sve top nekretnine
Nekretnine
121,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine
240 m2
Nekretnine
152,000 €
Prodaja / Zastupnik
Raičević nekretnine
69 m2
Nekretnine
51,000 €
Prodaja / Zastupnik
Radošević nekretnine Autokomanda
20 m2